BibliotekCamp2015

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Troms og Finnmark fylkesbibliotek
Prosjektkategori:Fritt forsøk
Samlet støtte:120 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2015

Søknad

Rapporter

Mål

Målet er å arrangere en Unconference i Nord-Norge i 2015 for å stimulere til utvikling av nye tjenester og aktiviteter, og at bibliotekene blir mer attraktive og innovative. Et ønsket mål er også økt samarbeid i mellom bibliotekene i nord. Vi mener også at en konferanse som dette vil sette fokus på nye utfordringer og gjøre de ansatte bedre rustet til å mestre de nye kravene til bibliotekene og bibliotekarrollen som kommer i kjølvannet av nyrevidert lov om folkebibliotek.

Det er også ønskelig å teste ut denne metoden som en forberedelse til Bibliotekmøtet 2016, som skal arrangeres av Norsk bibliotekforening i Tromsø. Fylkesbibliotekene i Nord bidrar inn i planleggingen av denne konferansen som del av lokal arbeidsgruppe. Gjennom å arrangere en Unconference i 2015, vi vil kunne gjøre oss erfaringer som vi kan ta med oss i planleggingen av konferansen i 2016.

Beskrivelse

En Unconference er en «gjør-det-selv-konferanse» basert på at deltakerne setter agendaen for konferansen og temaene som skal jobbes med på morgenen på konferansens første dag. Arbeidsmetoden er kreativ og basert på at deltakerne settes sammen etter interesser og kompetanse i ulike workshops og sesjoner så som for eksempel «runde-bord»-diskusjoner, paneler, verksteder, presentasjoner mm.

Vi ønsker å teste ut Unconference-modellen for å se hvordan denne arbeidsmetoden kan skape nytenkning, nyutvikling av tjenester og økt endringskompetanse. Vi vil bruke konferansen som et møtested og kreativt verksted for bibliotekansatte i de tre nordligste fylkene.

Målet er å dele på idéer, suksesser og innovative tanker og skape en kreativ møteplass mellom bibliotekarer fra ulike sektorer. Vi har fokus på kompetansebygging, endringsfokus, bygge nettverk og deling av kunnskaper. Vi ønsker at deltakerne skal inspirere hverandre, få styrke til å gjøre endringer, utfordre hverandre, se muligheter for nye samarbeid og partnerskap på tvers.
Vi vil samle krefter, bli kjent og legge grobunn for nye partnerskap, metoder, tjenester og aktiviteter. Vi legger særlig vekt på fylkesbibliotekenes rolle som regional utvikler og koordinator, og utvikling av samarbeid på tvers av kommune- og fylkesgrensene.

Vi ønsker å hente inn moderatorer som kan være med å lede prosessen sammen med oss under konferansen og gi deltakerne utfordringer. Dette kan være nøkkelpersoner som har jobbet mye med denne typen innovativt arbeid i det siste, for eksempel ansatte fra Deichmanske i Oslo, Aarhus bibliotek eller andre bibliotek som er i utviklingsfase. En viktig del av konferansen er deling av kunnskap. Vi vil bruke sosiale medier under konferansen og gjøre resultatene tilgjengelig for andre i etterkant.

Fylkesbibliotekene i Finnmark, Troms og Nordland deltar på lik linje med finansiering, planlegging, gjennomføring og etterarbeid. Ansatte fra alle tre fylkesbibliotek deltar i de to arbeidsgruppene sammen med andre nøkkelpersoner som rekrutteres fra andre bibliotek.

Selve gjennomføringen av arrangementet er ikke kostnadskrevende på grunn av at det ikke trengs mye utstyr for å avvikle dette og at vi i fylkesbibliotekene selv vil lede prosessen sammen med innleide moderatorer. Men det er dyrt å reise innad i Nord-Norge. For å stimulere til påmelding og deltakelse er det viktig at vi holder utgiftene nede, vi ønsker derfor å finansiere deltakerne gjennom reisestøtte og at vi dekker for kost og losji. Kommunenes egenandel vil være resterende reiseutgifter. I tillegg kommer vår arbeidsinnsats og at fylkesbibliotekene vil måtte finansiere egne reiseutgifter.