Med skjønnlitteratur til gutta

Type:Aktiv formidling
Prosjekteier:Hurdal bibliotek
Samlet støtte:60 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2022, 2023

Søknad

Rapporter

Mål

Målet ved dette prosjektet er å nå ut til gutter som i liten grad leser skjønnlitteratur. Biblioteket vil gjennom formidling av litteratur til elever ved mellomtrinnet ved Hurdal skole og kultursenter bidra til å heve elevers, og spesielt gutters, lesekompetanse. Man ønsker at de skal oppdage noe nytt, og få flere referanser å velge ut fra neste gang de besøker biblioteket slik at de låner mer skjønnlitteratur.

Beskrivelse

Man ser ved Hurdal bibliotek at guttene generelt velger fakta fremfor fiksjon. De låner fagbøker og har ofte temaer de fordyper seg i. Det går i biler, sport, dyr, friluftsliv, rekorder og krig. De liker bøker med tabeller, diagrammer og tall, og noen låner til og med voksenlitteratur der de kan studere sine interesser. Rikt illustrert skjønnlitteratur og grafiske romaner, som serien med «Gutta i trehuset» og «Hundemannen» er populære. Noen kan også velge tidsskrifter og lese artikler innen det de interesserer seg for.

Jentene, derimot, velger helst skjønnlitteratur. De låner bøker med følelser og relasjoner. Man erfarer i den norske skolen at jentene er bedre på å lese lange, sammensatte tekster enn guttene, og de er bedre på å tolke og analysere det de leser. Skjønnlitteratur krever av leseren at man evner å følge en fiktiv karakter i et stykke lengre tekst og skape en helhet ut fra de ulike elementene som er i teksten. Det stemmer godt overens med inntrykket man har i biblioteket, der man ser at jentene velger annerledes enn guttene når de låner litteratur.

Lesing er en grunnleggende ferdighet som man må beherske, da det er en forutsetning for informasjonsinnhenting og en aktiv og vellykket deltakelse i samfunnet. Det være seg i studier, jobb og ellers i hverdagen at man må kunne orientere seg, finne informasjon, kritisk bedømme og forstå det man leser. Ofte finner man informasjon flere steder. Man må kunne sile ut det som er relevant, analysere og sammenholde det man er ute etter. Uten gode leseferdigheter faller man utenfor.

Barn kommer fra ulik sosial bakgrunn, og i Hurdal kommune hvor mange barn har lav sosioøkonomisk bakgrunn vil dette prosjektet være særdeles viktig. Ikke alle kommer fra hjem hvor det leses eller hvor det oppmuntres til lesing, og biblioteket som en arena for demokrati og dannelse vil med dette prosjektet bidra til løfte spesielt gutters lesekompetanse.

Man vil i prosjektet utfordre guttene til å lese mer skjønnlitteratur. Biblioteket ser at de guttene som leser skjønnlitteratur, velger bøker med spenning og humor. Det må være noe som fenger, og det går i velkjente forfattere som Jørn Lier Horst og Arne Svingen. Kan man få flere gutter til å oppdage disse forfatterne, og kan de være springbrettet til å utforske annen litteratur?

Det vil bli valgt ut noen titler som alle elevene i klassen leser. Først vil bøkene bli formidlet, deretter lest og til slutt diskutert. Bokprat, der man vurderer det man har lest og reflekterer rundt teksten, bidrar til å berike leseropplevelsen, gi kunnskap og mer leselyst.

Biblioteket håper at dette prosjektet vil gjøre guttene, især, motivert og at det kan skape engasjement rundt det å lese mer skjønnlitteratur. Det avsluttes med et besøk av en mannlig rollemodell som kan fremsnakke lesing.

Dette er et prosjekt som enkelt kan videreføres dersom man ser at det er vellykket. Det burde ideelt sett være en fast formidlingsaktivitet som man jobber med over tid slik at man er sikret god effekt. Dette prosjektet, der biblioteket brukes aktivt til å styrke leseferdigheter og stimulere til leseglede, er forankret i den nasjonale bibliotekstrategien «Rom for demokrati og dannelse».