Digital bokinspirasjon i Nordland

Type:Aktiv formidling
Prosjekteier:Rana bibliotek
Samlet støtte:900 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Pågående
Tidsperiode:2021

Søknad

Mål

Det er økende behov for å styrke bibliotekenes formidling av «boka» som kjernetjeneste, og det er et mål å finne gode metoder for digital formidling. Prosjektet skal øke graden av digital innholdsproduksjon og digital formidling fra de samarbeidende bibliotekene.

Prosjektet tar også sikte på økning i besøk i bibliotekene og økning i utlån fra bibliotekene. Vi forventer også økt pressedekning og flere medieoppslag.

Beskrivelse

Prosjektet er et samarbeid mellom bibliotek spredt over hele Nordland. Prosjektet vil foregå både sentralt i regi av Rana bibliotek og lokalt i de samarbeidende bibliotekene. Avhengig av rekruttering av kompetanse vil andre bibliotek i samarbeidet kunne være vertskap.

Prosjektet er ikke avgrenset til bestemte målgrupper, og det tas sikte på digital formidling til hele befolkningen.

Prosjektet vil produsere digitalt formidlingsinnhold, og hovedinnsatsen ligger i sentral produksjon og koordinering. Videre vil alle bibliotekene i samarbeidet også produsere innhold, da vi mener det har en positiv effekt at informasjon presenteres av et kjent og lokalt ansikt.

Digital formidling er både egnet til stedsuavhengig formidling og til lokal formidling, og prosjektet vil satse på begge områdene.

I og med at det er en nasjonal målsetting om å nå «ikke-brukere», vil formidling i hovedsak finne sted utenfor bibliotekrommene. Nordland har store avstander og små kommuner, derfor er digitalt innhold og digital formidling særlig relevant. Økning av utlån av e-bøker vil derfor også være et mål i prosjektet.

Hvor skal formidlingen foregå? Digitale plattformer, skjermtavler og sosiale medier. Videre vil formidling skje i kontakt med skoler/barnehager og andre institusjoner – denne formidlingen vil være basert på produsert innhold i prosjektet. Prosjektet har også ambisjon om samarbeid med andre aktører i samfunnet som transportaktører, kino, kulturskoler, tannlegekontor m.m. for at vi skal kunne nå ut til «ikke-brukere».

En del bibliotek i Nordland har blitt 3D-fotografert, og det vil være et mål i prosjektet at det skapes digitalt innhold som formidles i disse 3D-formidlingsrom.

Vi forventer at mye av innholdet som lages i prosjektet vil være relevant for alle. Digital overføringsverdi mellom bibliotek i Nordland er like overførbare til andre bibliotek i landet.

Regional plan for bibliotek i Nordland 2015-2025
Prosjektet er basert på Regional plan for bibliotek i Nordland 2015-2025. «Bibliotekene har en spesiell utfordring i å ha egne formidlingstiltak mot de som bruker biblioteket minst…» s. 18. og planen har da også mål om at bibliotekene skal være aktive formidlere med strategivalg knyttet til kompetansebygging på formidling og brukerorientert formidling for å rekruttere nye bibliotekbrukere.

Prosjektet vurderer å søke ekstra finansiering fra fylkesbiblioteket til f.eks. reisekostnader, men fylkeskommunens tilskuddsordninger er ennå ikke klarlagt for 2021.

Videreføring
Vi forventer at prosjektets fokus på nye brukere og aktiv digital innholdsproduksjon og formidling vil sette spor i alle de samarbeidende bibliotekene og føre til fortsatt prioritering av digital kommunikasjon med innbyggerne.