NordPool
Søknad
Rapporter
Mål
Prosjektet skal levere en fleksibel løsning for deling av video- og lydinnhold på nettsidene til norske bibliotek. Innholdet vil i første omgang hentes fra Stockholm stadsbibliotek, Helsinki bibliotek, Litteraturhuset i Oslo, Høgskolen i Oslo og Akershus, Nasjonalbiblioteket og Bergen offentlige bibliotek.
Målet er et bedre tilbud til bibliotekbrukere uavhengig av eget biblioteks evne til å produsere innhold. Halvparten av norske bibliotek som bruker WordPress skal ta i bruk løsningen i løpet av prosjektperioden.
Vi vil etablere et samarbeid mellom nordiske bibliotek og andre kulturaktører rundt produksjon og deling av video og lyd. Prosjektet skal stimulere bibliotek til å øke både kvantiteten og kvaliteten av sine egne produksjoner.
Beskrivelse
BAKGRUNN
I 2015 gikk seks fylkesbibliotek sammen om nettside-prosjektet Webløft, som opprinnelig ble startet av Buskerud fylkesbibliotek for å forbedre nettsidene til 21 kommuner i Buskerud. To år senere har snart mer enn 100 folkebibliotek i Norge lansert nettsider gjennom Webløft, i tillegg til at over 50 andre bibliotek har WordPress-sider. Denne infrastrukturen gir gode muligheter for å spre kvalitetssikret innhold. Et godt eksempel på dette er Webløfts mulighet for deling av artikler mellom bibliotek.
Audiovisuell kommunikasjon blir stadig viktigere. Videodelingsplattformen Youtube er verdens mest besøkte nettsted etter Google. Video og podcaster gir et stort potensial for å formidle bibliotektjenester, men er lite utforsket og utnyttet i norske bibliotek. Disse delingsmulighetene gjør det mulig å utjevne noen av forskjellene mellom små og store bibliotek, slik at også små bibliotek kan tilby kvalitetsinnhold som svarer til brukernes behov.
Buskerud fylkesbibliotek har utviklet et samarbeid med Libraries.fi. Dette nettstedet er inngangen til alle bibliotektjenester i Finland og blir drevet av Helsinki bibliotek på oppdrag av Nasjonalbiblioteket. En av hovedsatsingene deres er Kirjastokaista.fi, en portal som samler videoer og podcaster om litteratur, forfattere, bibliotek og bibliotekets tjenester. Den er laget i WordPress og henter inn materiale fra Soundcloud, Vimeo og Youtube.
NORDPOOL
Målet med dette prosjektet er å etablere et nordisk biblioteksamarbeid om å dele digitalt lyd- og videoinnhold. Både ved at de største bibliotekene i Norden deler innhold på Kirjastokaista, og at det utvikles en løsning som bruker Kirjastokaista-grensesnittet (API) for å hente tilbake materialet til andre bibliotek.
Kompetanseoverføring og -utvikling er nøkkelelementer i prosjektet. Innhold som skal inn i Kirjastokaista må både være kvalitetssikret og kategorisert riktig, og bibliotekene skal kunne bruke tjenesten. I prosjektet skal vi sikre en god flyt i kommunikasjonen mellom Kirjastokaista, Buskerud fylkesbibliotek, leverandørene og bibliotekene.
Kirjastokaista har prioritert å produsere innhold og opprette en sentral nasjonal side som samler innhold fra Finland. NordPool vil sørge for å bidra med mer og nytt nordisk innhold til denne databasen, slik at den blir styrket og utvidet. Da vil innholdet som hentes ut via API-et være mer relevant for norske bibliotek. Prosjektet vil i tillegg konsentrere seg om å la brukeren møte innholdet på nettsidene til sitt lokale folkebibliotek. Vi vil bruke Kirjastokaista som en database mer enn et visningssted, slik at nettsidene til bibliotekene automatisk blir oppdatert med relevant innhold.
I tillegg til at norske bibliotek vil kunne tilby mer og bedre digitalt innhold til sine innbyggere, håper vi at dette prosjektet vil kunne stimulere norske bibliotek til å komme i gang med produksjon av video og lyd. Dette er ønskelig nå som aktiviteten i norske bibliotek trappes opp som følge av den nye formålsparagrafen i bibliotekloven. De som lager innhold vil få økt trafikk og dermed et ekstra insentiv til å lage mer og bedre innhold.
Bibliotekstrategi for Buskerud 2015-2020 og Nasjonal bibliotekstrategi 2015-2018 vektlegger at tekniske løsninger så langt det er mulig baserer seg på åpen kildekode. Dette prosjektet vil bygge videre på allerede etablerte tekniske løsninger som alle baserer seg på åpen kildekode. Der det er mulig vil prosjektet bruke åpen lisens på produkter som utvikles.
HVA SKAL GJØRES?
1.INNHOLD OG METADATA
Vi har fått med oss sju innholdsleverandører fra både Norge, Sverige og Finland i en testgruppe. Denne gruppen vil bestå av Nasjonalbiblioteket, Stockholms stadsbibliotek, Bergen offentlige bibliotek, Kirjastokaista, Buskerud fylkesbibliotek, Litteraturhuset i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus. Alle disse publiserer godt innhold i dag i ulike kanaler.
En felles tilnærming til kategorisering og metadata er avgjørende for å lykkes med en nordisk database. Det skal utvikles en mal for kategorisering i samarbeid med Kirjastokaista. Dette er nødvendig for en sømløs uthenting og god søkbarhet. Vi skal ha en løpende dialog med innholdsleverandørene i testgruppen og tilby nødvendig opplæring. Det vil likevel være nødvendig å legge til metadata i etterkant, noe vi skal gjøre i tett dialog med Kirjastokaista. Det skal lages en mest mulig automatisert innhenting av metadata i løpet av prosjektet.
Vi må kvalitetssikre både eksisterende og nytt innhold fortløpende for å unngå støy i databasen. Dette kan dreie seg om alt fra teknisk kvalitet og relevans for brukere til rettigheter på musikk. Vi skal lage et sett med innholdskriterier for materiale som skal importeres i databasen. Behovet for redaksjonelt arbeid og hvordan dette best kan ivaretas må vurderes. Vi har vært i kontakt med flere andre innholdsleverandører som kan være aktuelle å koble på løsningen i løpet av prosjektperioden.
Kirjastokaista fungerer som en utdanningsplattform for bibliotekansatte, lærere og mediepedagoger ved at video- og lydmateriale fra konferanser og foredrag deles. Vi ønsker å se på muligheten for å samle bibliotekfaglig innhold på Kirjastokaista. Dette innholdet vil kunne hentes inn som en ressurs for bibliotekutvikling.no. På denne måten vil man finne bibliotekfaglig innhold fra hele Norden på ett sted.
2.UTVIKLING
Kirjastokaista.fi har et åpent API, noe som betyr at alle plattformer skal kunne bruke innholdet via dette grensesnittet. I NordPool vil vi legge til rette for deling på WordPress-sider gjennom en plugin, ettersom WordPress er brukt av mange norske bibliotek.
Både Litteraturhuset i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus bruker løsninger som ikke Kirjastokaista håndterer per i dag. Ved å få Kirjastokaista til å kommunisere med disse løsningene får vi både nytt innhold og muligheten til å hente inn mer innhold fra produsenter som bruker samme løsning.
Vi vil se på muligheten av å samle og sammenligne statistikk fra både kildeplattformen, Kirjastokaista og plugin for å kunne vurdere effekten av NordPool.
Vi skal også se på muligheten for å koble innholdet til bibliotekenes katalogsystemer, slik at søk i katalogen vil gi treff på relevant video- og lydinnhold. Vi har gjort noen vellykkede forsøk med å knytte videoinnhold til WL Katalogsøk, en plugin utviklet for Webløft.
3.STRØMMING
Kirjastokaista strømmer arrangementer live på nettsiden, noe som åpner for deling på samme måte som annet videoinnhold. Vi ønsker å kjøre en pilot på live strømming av arrangementer gjennom norske biblioteks nettsider. Det vil kunne gi publikum en umiddelbar opplevelse gjennom aktuelle og attraktive nettsider. Det vil for eksempel gi publikum mulighet til å se et forfatterintervju i Stockholm live, via nettsidene til sitt lokale bibliotek.
4.BRUKERTESTING
Vi vil gjennomføre brukertester med to ulike målgrupper.
Vi vil gjennomføre brukertester med bibliotek for å se om innhentingen gjennom plugin fungerer på en tilfredsstillende måte.
Vi har fokus på sluttbrukerinnhold og ønsker å gjennomføre sluttbrukertester av tjenesten. Vi trenger testing både av søkbarheten i Kirjastokaista og funksjonaliteten på den lokale biblioteknettsiden. Sammen med nettsidestatistikk og trafikkmåling av leverandørenes plattformer, vil dette kunne danne grunnlag for forbedringer av tjenesten.
5.DISTRIBUSJON
Når vi har fått testet funksjonaliteten og har lært opp innholdsleverandørene, ønsker vi at løsningen tas i bruk av flest mulig bibliotek. Erfaringer fra Webløft viser at bibliotekene må læres opp til å bruke nye tjenester. Bibliotek må få øynene opp for ulike måter å bruke innholdet på og læres opp i bruk av plugin. For å oppnå dette skal vi gjennomføre en workshop for bibliotekene i Buskerud. Videre skal vi produsere og publisere bruksanvisninger og opplæringsvideoer på nettsidene våre som kan hjelpe andre bibliotek i gang.
PROSJEKTLEDELSE
NordPool kan bli et av få store nordiske samarbeidsprosjekter i biblioteksektoren, på tvers av type bibliotek. Det involverer samarbeid med og mellom storbybibliotek over hele Norden, i tillegg til opplæring av bibliotek, samt testing mot sluttbrukere. Å sikre oss at innholdet som blir levert holder høy kvalitet, er avgjørende for et vellykket resultat. Etter å ha samarbeidet med Kirjastokaista over en periode på seks år ønsker vi å få realisert den nordiske innholdsutvekslingen gjennom dette prosjektet.
Prosjektet krever også bestillerkompetanse på og oppfølging av tekniske leveranser. Buskerud fylkesbibliotek har opparbeidet seg bred erfaring på dette feltet gjennom store prosjekter innen nettjenester og analyse, eksempelvis Webløft og Bibliotekindeks.
Med en prosjektleder dedikert til å koordinere dette arbeidet føler vi oss sikre på at vi vil få landet det nordiske samarbeidet på en god måte, og sitte igjen med et verdifullt produkt for nordiske bibliotek.
PLAN FOR VIDEREFØRING
Når prosjektperioden er over skal funksjonaliteten være god og tjenesten brukes av over halvparten av bibliotekene som bruker WordPress i Norge. Vi vil ha utviklet en mal for kategorisering av video- og lydinnhold og kvalitetskriterier for innhold. Slik sørger vi for at overføringsverdi til andre systemer og løsninger er ivaretatt.
Kirjastokaista er en veletablert driftsorganisasjon som vil ivareta databasefunksjonen for nordisk innhold. Vi vil etablere en god struktur rundt publisering og deling av innhold. Vedlikehold av plugin vil håndteres av Buskerud fylkesbibliotek, men vil også kunne utvikles av andre aktører takket være åpen kildekode.
Vi vil i løpet av prosjektet finne ut om, og eventuelt hvor mye, redaktørarbeid som trengs og hvordan dette på en best mulig måte kan ivaretas. Tjenesten skal i størst mulig grad være automatisert.
Vi skal søke midler hos Nordisk kulturfond med søknadsfrist 2. mai for å kunne følge opp eventuelle nye samarbeidspartnere og bibliotek i Norden, og for å kunne videreutvikle tjenesten.
Dersom prosjektet tildeles et lavere tilskudd enn det vi har søkt om vil prosjektet måtte skaleres ned.