En sjef – tre kommuner
Søknad
Mål
Modum, Sigdal og Krødsherad kommuner skal fra 1. januar 2014 ha felles bibliotekledelse. Vi ser at den prosessen vi nå skal inn i, kan ha stor betydning også for andre kommuner i framtida. Vi ønsker av den grunn å utarbeide en modell som hindrer nedbygging av fysiske bibliotekenheter i ytterkantene ved sammenslåing, styrker bibliotekutviklingen i alle samarbeidende enheter, og har praktisk overføringsverdi til andre kommuner i samme situasjon. Dette skal bli en godt dokumentert prosess som kan danne grunnlag for lignende prosesser ved framtidige kommunesammenslåinger.
Beskrivelse
Modum, Sigdal og Krødsherad kommuner har, med bakgrunn i den nye bibliotekloven, utarbeidet en samarbeidsavtale om felles bibliotekledelse i de tre kommunene fra 1. januar 2014. Formålet med avtalen er å sikre fagutdannet ledelse i alle kommunene, samtidig som det skal gi en økonomisk og faglig gevinst for alle å samarbeide. Vi ser den også som en forberedelse på en eventuell kommunesammenslåing i nær framtid.
I samarbeidsavtalen legges det opp til at alle fysiske bibliotekenheter skal bestå i første omgang. Vi ønsker at tilbudet i ytterkantbibliotekene i Sigdal og Krødsherad ikke bare skal bestå, men vil også ivareta og styrke disse i samarbeidsmodellen.
I første del av prosjektet vil vi derfor se på utvidelse av tilbudet i Krødsherad og Sigdal ved å utrede for selvbetjening på bibliotekfilialene. Fra før har vi god erfaring med selvbetjent filial i Åmot. Filialen der har også betjent tid i tillegg til selvbetjent.
Med mulighet for selvbetjening, vil den betjente delen av åpningstiden i større grad kunne vektlegge formidling, debattmøter og andre tiltak for å svare til endringene i bibliotekloven i andre fase av prosjektet, samtidig som det vil bli enklere for betjeningen å delta på kurs og etterutdanning. Vi søker å revitalisere bibliotekene og gjøre dem til levende møteplasser i lokalmiljøet i små bygder, samtidig som vi styrker kompetansen til de ansatte i tredje fase av prosjektet. Vi vil også dra inn frivillige initiativtakere som kan hjelpe oss med å holde møteplassen levende. Statistikktall fra Krødsherad og Sigdal viser at det er potensial for å få til dette, slik at bibliotekene ikke bare blir utlånssentraler som politikerne lett kan sannere ved en framtidig kommunesammenslåing.
Vi skal se på hvordan ny organisering ved felles ledelse kan bidra til å styrke arbeidet med samlingsutvikling både for den enkelte bibliotekfilial og for samarbeidet i sin helhet. Vi vil dra veksler på hverandre i utviklingen og spredningen av bibliotekenes formidlingstilbud uten å svekke Modum, som her blir for storebror å regne, og vi vil integrere alle 3 kommunene i planarbeidet som vi i dag jobber etter i Modum – se vedlagte strategiplan og skolebibliotekplan.
Sammen med fylkesbiblioteket og deres erfaringer med den åpne CMS-løsningen WordPress, skal vi etablere ny felles nettsideløsning for de tre bibliotekene. Denne vil bli utviklet som del av fylkesbibliotekets prosjekt og dermed åpent tilgjengelig for gjenbruk av andre biblioteker.
Fylkesbiblioteket vil også bidra til å dokumentere sammenslåingsprosessen underveis med det formål å sikre samarbeidsprosjektets overføringsverdi for andre bibliotek som enten er eller er på vei i inn i en liknende prosess. Resultatene skal publiseres på nett, med mulighet for også å kunne trykke opp et begrenset antall publikasjoner.
Prosjektet vil trenge at andre øyne enn prosjektbibliotekenes egne ser på vår situasjon når felles ledelse skal fundamenteres. Vi har valgt å ta inn en bibliotekstudent fra Høgskolen i Oslo som kan bidra med nye tanker fra utdanninga i første del av prosjektet, og vil også foretrekke å få profesjonell hjelp fra et eksternt firma som driver med organisasjonutvikling. Dette for å styrke ledelsen i Modum i en avgjørende fase, og sikre en god evaluering av prosjektet.