Felles emnesystem for folke- og skolebibliotek
Biblioteksentralen, Bokbasen og Nasjonalbiblioteket har inngått et samarbeid om å utarbeide et felles emnesystem for folke- og skolebibliotekene.
Et felles emnesystem vil gjøre det enklere å håndtere samlingene over tid, samtidig som Dewey-klassifikasjonen forenkles. Målet er å gi bibliotekene et mer brukervennlig system som også legger til rette for automatisering og effektivisering av arbeidet.
Initiativet ble tatt av Biblioteksentralen og Bokbasen ut fra et felles ønske om å utarbeide et felles emnesystem for folkebibliotek, skolebibliotek og bokbransjen.
Forenkling av Dewey-klassifikasjonen
Arbeidet er allerede startet, og prosjektet skal også komme med en anbefaling om forenkling av Dewey-klassifikasjonen for folke- og skolebibliotek. Målet er å gjøre det enklere å tildele Dewey til utgivelser uten at det går ut over bruken av Dewey i bibliotekene. Dette kan også legge til rette for mer automatisering av klassifikasjon.
Tidspunkt for implementering
Emnesystemet og anbefalingen om forenkling av Dewey-klassifikasjonen skal være ferdig til 1. desember i år, og det nye emnesystemet skal være klart til bruk i april 2025. Fra samme dato skal Bokbasen ta over tildelingen av emnebeskrivelse i Nasjonalbibliotekets metadataleveranse. Biblioteksentralens emneord brukes fram til denne datoen.
Fordeler for bibliotekene
Bibliotekenes formidlingsløsninger har endret seg mye siden kortkatalogens dager, mens dette i liten grad har vært tilfelle for emnesystemene. Dette prosjektet vil løse flere utfordringer. Ved å etablere et felles emnesystem, kan vi kappe over en knute som har gjort det vanskelig å realisere en konsistent metadataleveranse over tid. Hittil har et bytte av metadataleverandør for Nasjonalbiblioteket også ført til bytte av emneordssystem. Det har vært en klar ulempe for bibliotekene.
Åpent, brukervennlig og fremtidssikkert
Emnesystemet som etableres, skal være åpent tilgjengelig og enkelt å bruke og vedlikeholde over tid. Det skal være tilpasset litteraturtilfanget i bibliotekene og i bokbransjen, og det skal kunne brukes som lenkede data. Emnesystemet må selvfølgelig fungere i dagens bibliotekkataloger, men også i et nytt formidlingssystem og i Biblioteksøk.
Prosjektet skal finne fram til gode verktøy og rutiner for å vedlikeholde emnesystemet.