Den kunstige bibliotekaren – Muligheter og holdninger knyttet til KI-basert katalogarbeid
Universitetsbiblioteket i Bergen oppsummerer i en ny forprosjektrapport at interessen for kunstig intelligens blant bibliotekansatte er høy, og det er et ønske om både kompetanseheving og verktøy som kan anvendes i arbeidshverdagen. Rapporten kan både tjene som opplysning og informasjon til andre og også gi andre inspirasjon til å prøve ut selv.
Målet for forprosjektet Den kunstige bibliotekaren var å utrede mulighetene for bruk av kunstig intelligens og automatisering i katalogarbeid ved norske fag- og forskningsbibliotek.
Prosjektgruppen ønsket å skaffe en bred oversikt over eksisterende KI-tjenester og teknologier som kan være aktuelle for bruk i ulike katalogiseringsprosesser, og identifisere utfordringer og behov knyttet til disse. I tillegg var det et mål å undersøke bibliotekansattes holdninger til kunstig intelligens og automatisering i bibliotekene.
På grunnlag av dette skulle mulighetene for et større pilotprosjekt vurderes.
Holdningsundersøkelse om bruk av kunstig intelligens i katalogarbeid
I august 2023 inviterte prosjektgruppen ansatte ved norske bibliotek til å delta i en spørreundersøkelse om bibliotekansattes holdninger knyttet til innføring og utvidet bruk av kunstig intelligens og automatisering på arbeidsplassen. Det ble sendt ut en oppfølgingsundersøkelse i april 2024. Begge undersøkelser hadde omkring 200 respondenter fordelt på ulike typer bibliotek. En oppsummering viser at
- 77 prosent angir at de har god kunnskap om kunstig intelligens
- 90 prosent angir at de ønsker å lære mer om kunstig intelligens
- 53 prosent oppgir at de har fått tilbud om kompetanseheving innenfor feltet
- 85 prosent er positive til å utforske hvordan de kan benytte kunstig intelligens som verktøy i arbeidshverdagen
- 30 prosent uttrykker en viss bekymring for at kunstig intelligens vil ta over arbeidsoppgavene deres i fremtiden.
- 60 prosent er helt eller delvis enige i at kunstig intelligens vil føre til en effektivisering i katalogarbeidet
En egen utfyllende rapport om holdningsundersøkelsene vil bli ferdigstilt og distribuert av prosjektgruppen i løpet av 2024.
Utforsking av tjenester basert på kunstig intelligens og automatisering
Forprosjektet har også skaffet oversikt over og prøvd ut aktuelle tjenester og teknologier som baserer seg på kunstig intelligens og automatisering, og som ville kunne brukes i et hovedprosjekt eller tas direkte i bruk ved biblioteket. Det som er testet er dels kunstig intelligens og dels annen form for maskinell behandling av data, og det som er beskrevet i rapporten er
- Meteor (tjeneste utviklet ved NB)
- Normaliseringsregler i Alma
- Samtaleroboter
- Power Automate
- Annif (tjeneste utviklet ved NB i Finland)
- MeSH on Demand (utviklet ved det amerikanske National Libray of Medicine)
- Normaliseringsregler for katalogisering av importposter
- Kunstig intelligens som forslagsstiller for emneord
Veien videre
Prosjektgruppen har gjort et grundig kartleggingsarbeid, men besluttet å ikke utforme en ny søknad til Nasjonalbiblioteket om et hovedprosjekt basert på forprosjektet.
Behovet for kompetanse og ressurser i arbeidet med kunstig intelligens tilsier ifølge rapporten at større aktører som Nasjonalbiblioteket heller kan være en drivende part i KI-prosjekter og utvikling. Samtidig oppfordres Nasjonalbiblioteket til å fortsette med å involvere interessenter utenfor sin egen organisasjon i dette arbeidet.
I prosjektperioden er det holdt flere presentasjoner om prosjektet, blant annet på Kunnskapsorganisasjonsdagene i mai 2024. Innlegget starter 01:09
Opptak fra presentasjonen finnes på OsloMet sine nettsider:
Forprosjektet er gjennomført ved Universitetsbiblioteket i Bergen og er støttet med kr. 400 000 i utviklingsmidler av Nasjonalbiblioteket (NB).