Utvidet tilgang til nettbiblioteket
Sist oppdatert 1. februar 2025
Forskrift til åndsverkloven gir en digital tilgang til pliktavlevert materiale for forsknings- og dokumentasjonsformål.
Det er ulike måter å få tilgang til digitalt pliktavlevert materiale:
- Brukeren er vanlig bruker ved biblioteket
- Brukeren er vitenskapelige ansatt ved UH-sektoren
1. Tilgang til pliktavlevert materiale for bruker ved alle bibliotek
Tilgangen i norske bibliotek gis ved at brukeren logger seg på med MinID på Nettbiblioteket, og legger inn en søknad om å få tilgang til materiale.
- Brukeren logger seg inn i Nettbiblioteket med sin Feide-id eller med ID-porten.
- Etter innlogging blir hen sendt til søknadsskjema for tilgang.
- Nasjonalbiblioteket behandler søknader fortløpende innenfor veiledningen sine åpningstider.
- Søkeren får en bekreftelse på e-post når tilgang er gitt. Tilgangen gjelder i 8 timer og dekker de fleste pliktavleverte bøker, tidsskrifter og aviser i nettbiblioteket i én søknad.
-
Logg inn med MinID eller Feidebruker (for brukeren)
-
Søknadskjema for tilgang i bibliotek (for brukeren)
-
Les mer om framgangsmåten for brukeren på nb.no
2. Tilgang til pliktavlevert materiale i UH-sektoren
Her gis en tilgang gjennom å logge inn via Feide, og gjelder kun for de som har status Employee/faculty. Tilgangen måtte dessverre begrenses til denne gruppa. Her er det fire samtidige tilganger, så har brukeren denne tilgangen, anbefales det å bruke denne. Denne tilgangen kan brukes fritt, uavhengig av bibliotek eller ip-adresse.
Definisjon av «forsknings- og dokumentasjonsformål»
Det er pliktavleveringsloven § 1 som sier at kildemateriale skal være tilgjengelig for «forskning og dokumentasjon». Forarbeidene til gjeldende regelverk (Prop. 106 L (2014-2015) sier på s. 17:
«Tilvisninga til dokumentasjonsformål i formålsparagrafen betyr at det avleverte materiale også skal kunne brukast til meir enn forskningsprosjekt ved universitet og høgskular. Studentar skal til dømes kunne bruke kjelder frå Nasjonalbibliotekets samlingar når dei skriv oppgåver eller førebur seg til eksamen. Dokumentasjonsformål omfattar også bruk av kjeldemateriale i til dømes utgreiingsarbeid, slektsforsking og bygdebokskriving. Det same vil gjelde journalistar og forfattarar som søkjer etter bakgrunnsstoff til prosjekta sine.
Omgrepet «dokumentasjonsformål» i pliktavleveringslova § 1 omfattar også tilgang basert på behov for å identifisere dokument frå rettshavaren sjølv eller innhaldet i enkeltdokument ved mistanke om plagiat eller forskingsfusk.»