Digital kildebevissthet i biblioteket: et grunnkurs
Hvordan kan vi støtte publikum i informasjonsjakten? Et digitalt grunnkurs i kildebevissthet og kritisk mediebruk for deg som jobber i biblioteket.
I dagens sammensatte informasjonslandskap er det vanskelig å vurdere hva som er sikker informasjon og hvilke avsendere vi kan stole på. Bibliotekene skal være rustet til å hjelpe innbyggere og elever med dette.
Denne digitale kursrekken introduserer deg for praktiske verktøy og metoder du kan bruke i møte med publikum, slik at ditt bibliotek kan bidra til å styrke motstandskraften mot desinformasjon. Kurset består av fem deler som hver tar omtrent 45 minutter å gjennomføre.
Del 1 og 2 av kurset blir lansert desember 2024. Del 3, 4 og 5 publiseres i løpet av vinteren og våren 2025. Kurset åpner for påmelding/registrering i begynnelsen av desember. Ta kontakt med ditt fylkesbibliotek for registrering og tilgang til kursinnholdet.
De fem kursdelene:
1. Dagens informasjonslandskap
Første del handler om hva som kjennetegner dagens informasjonslandskap. Du blir kjent med hvordan faktasjekk som metode kan brukes til å støtte og veilede publikum i å vurdere informasjon og møte feilinformasjon.
2. Kildebevissthet og kritisk lesing
Denne kursdelen tar for seg hva kritisk lesing og kildebevissthet er. Du jobber med ulike metoder for å møte tekster med en kritisk tilnærming, som også er enkle å videreformidle til publikum.
3. Kildebevissthet og generativ kunstig intelligens
Her lærer du om generativ kunstig intelligens, og hvordan biblioteket kan veilede publikum i å gjenkjenne og møte KI-generert informasjon.
4. Påvirkning, propaganda og svindel
I dette kurset jobber du med ulike former for desinformasjon og feilinformasjon, og hvordan du kan bidra til at publikum i ditt biblioteket blir i bedre stand til å møte dette i hverdagen.
5. Visuell informasjon og søk
I siste kursdel lærer du hvordan du kan søke etter og vurdere informasjon i et landskap der hvem som helst kan bruke lyd, bilde og video til å fremstille virkeligheten. Du møter verktøy og teknikker for å håndtere og navigere i visuell informasjon, samt hvordan ditt bibliotek kan være en ressurs for publikum i dette landskapet.
For å få fullt utbytte av kurset oppfordrer vi til å:
- diskutere tematikken med kollegaer etter hver modul. Hvis du jobber alene, kan du sjekke med kollegaer i andre bibliotek eller fylkesbiblioteket om det er interesse for å sette opp digitale diskusjonsgrupper.
- gjennomføre de konkrete formidlingsaktivitetene som beskriver i kurset.
Etter fullført kurs vil ditt bibliotek få materiell for å støtte formidlingen av den nye kompetansen.
Hvorfor skal du ta dette kurset?
- Du får konkrete verktøy for å jobbe med kildebevissthet i ditt eget bibliotek
- Du tilegner deg spennende og dagsaktuell kompetanse
- Du blir tryggere i møte med publikum på jakt etter informasjon i et digitalt medielandskap
Målet er at over halvparten av alle ansatte i bibliotekene skal ha gjennomført kurset innen utgangen av 2025.
Bakgrunn
En del av bibliotekenes samfunnsoppdrag er å bidra til utvikling av kritisk tenking og digital dømmekraft i befolkningen. Kurset er laget og utviklet av Tenk, en del av Faktisk.no, i samarbeid med fylkesbibliotekene i Rogaland, Innlandet, Møre og Romsdal, Trøndelag, Telemark og Vestland, samt Sandnes bibliotek.