Digital festival i Drammensbiblioteket_Foto Hilde Grefsrud

Hvor går grensene i rollen som veileder?

En veiviser til viktig informasjon om personvern og informasjonssikkerhet.

Du som veileder har ansvar for at regler som ivaretar personvern og informasjonssikkerhet ikke brytes. Taushetsplikten er grunnleggende, og vi råder deg til å bruke kommunens praksis og avtaleskjema.

Biblioteket som tjenestetilbyder har ansvaret for at eventuelle frivillige veiledere er godt orientert og forplikter seg til ansvaret og avgrensningene som følger med rollen som veileder. Her kan det være et godt råd at de frivillige er rekruttert via en frivillig organisasjon med avtaler om taushetsplikt.

Alarmklokken skal ringe om dere er på vei inn i tjenester som krever individuell pålogging, som nettbank eller NAV. Da står du i fare for å få tilgang til sensitive opplysninger, og trenger rådet fra Trondheim folkebibliotek om å «alltid henvise, aldri avvise».

Uansett om det er gode råd å få fra andre, så er det viktig at ta samtalen om «hva er riktig her hos oss?» Sett dere sammen i eget personale og med samarbeidspartnere, og snakk om dilemmaer og problemstillinger som kan oppstå.

Bibliotekets og kommunens økonomiske rammer setter grenser for hvor omfattende kurs- og veiledningstilbudet kan være. Det kan bety mye for deg i veilederrollen å ha god avklaring om hva som er forventet og hva som er mulig å få til.

I ressursene under kan du og dine kollegaer finne gode eksempler og oppdatere kunnskapen dere trenger for at biblioteket skal være et trygt sted å søke veiledning: