Aktiv formidling i folkebibliotek – enkeltemne

Nettstudium i bibliotekfag- en videreutdanning

«Aktiv formidling i folkebibliotek» (10 stp) gir en innføring i kulturell kompetanse, kommunikative ferdigheter og litteraturkunnskap. Kulturbegrepet favner folkebibliotekenes rolle som kunnskapsaktør i et samfunn i endring. Digital formidling er sentralt. Litteraturbegrepet dekker alt av innhold, fra forskningsartikler til spill, fra digital seniorinformasjon til pekebøker for de minste.

Del 1 «Aktiv formidling» gjennomføres i vårsemesteret og gir 10 studiepoeng. Aktiv formidling er også overbygning for studiet.

Del 2 «Digital formidling» gjennomføres i høstsemesteret og gir 10 studiepoeng. Studenter i første kull ved Aktiv formidling har fått automatisk mulighet for overføring til Digital formidling.

De to delene kan tas samlet eller hver for seg. Det legges til rette slik videreutdanningen skal kunne tas ved siden av full jobb.

Opptakskrav er generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Mål med videreutdanningen

Dette studiet gir deg både teoretisk og praktisk introduksjon til formidlingsarbeid. Du vil få kjennskap til brukergrupper og publikum, institusjonelle rammer for formidling samt ulike formidlingspraksiser.

Du vil få grunnleggende kunnskap om retorikk, som er nyttig for å veilede og lære andre i ulike situasjoner. Fokuset i undervisningen er hvordan du kan formidle både fysiske og digitale samlinger, samt ulike typer medier og sjangere.

Målet med emnet er at du skal lære å

initiere samarbeid og samskaping i sitt formidlingsarbeid i bibliotek

formidle muntlig, skriftlig og visuelt til ulike målgrupper

planlegge og gjennomføre et formidlingsopplegg

Semesteravgift må betales av den enkelte student.

Det er prosjektet «Formidlingskompetanse i folkebibliotek (FiF)» som har gjort utvikling av nettstudiet mulig. Prosjektet er støttet av Nasjonalbiblioteket, som del av Nasjonal bibliotekstrategi 2020-2023. Et av målene i strategien er «at bibliotekene skal nå nye brukere med litteratur og lesing, legge til rette for kunnskapsformidling og at bibliotekenes digitale samlinger skal økes.» Trøndelag fylkesbibliotek er prosjektansvarlig.

Ved spørsmål om søknadsregistrering og opptak, ta kontakt med Oslo Met på e-post: sam-evo@oslomet.no