Ungdommens sosiale multimediaarena

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Sandefjord bibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: Biblioteket som møteplass
Samlet støtte:100 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2014

Søknad

Rapporter

Mål

Effektmål
Prosjektet «Ungdommens sosiale multimediaarena» skal gjennom aktiv inkludering av Andebus ungdomsskoleelever, med vekt på å inkludere minoritetselevene, fornye tilbudet i biblioteket til ungdommer i Andebu kommune. Prosjektet skal legge vekt på å videreutvikle grupperommet på 21 kvm til å bli ungdommenes eget rom, med egnede aktiviteter.

Resultatmål
– Legge til rette for at flere ungdommer bruker biblioteket gjennom å høre på deres innspill og ønsker.
– Imøtekomme ungdommenes kulturelle og teknologiske interesser.
– La oss inspirere av ungdommens innspill og behov
– Skape en arena der ungdommer kan møtes i et nøytralt miljø uavhengig av sosial og kulturell bakgrunn.
– Gi ungdommene tilgang på de nyeste spillkonsollene og tilbud knyttet til nettbaserte spill og tjenester.
– Skape en varig arena som ungdommen har innflytelse på og identifiserer seg med.
– La ungdommen og bibliotek sammen bidra i utviklingen av lokalsamfunnet.
– Bibliotekansatte skal få erfaring med å jobbe mot ungdom.

Beskrivelse

Innledning.
Andebu kommune innviet nytt, moderne bibliotek i 2009. For bedre å synliggjøre bibliotekets mange tilbud, er lokalene innredet etter «Opening the Book”-prinsippet. Det nye biblioteket er mye brukt av den voksne befolkningen og kommunen ønsker nå å satse mer på de unges behov.
Andebu er en innlandskommune med 5500 innbyggere i spredt bosetting og har tre levende bygdesogn.
Det er kun ett folkebibliotek i kommunen og det ligger i Andebu sentrum med gangavstand til u-skole og barneskole, ungdomsklubb og boliger for mindreårige flyktninger. Her er også stort idrettsanlegg, tursti og skaterampe som er flittig brukt av ungdommer fra alle de tre bygdesogna. Kommunens Frivilligsentral, kulturadministrasjon og kulturskole samt butikker og busstasjon ligger også i bibliotekets umiddelbare nærhet.
Det nye bibliotekets gode beliggenhet nær skoler og fritidsanlegg har allerede gitt positive ringvirkninger for ungdommenes bruk av biblioteket. Andebu kommune ønsker gjennom prosjektet «Ungdommens sosiale multimediaarena» å forsterke og videreutvikle tilbud til en aldersgruppe som potensielt kan bruke det lokale folkebiblioteket enda mer.
Vi ønsker derfor å utvikle bibliotekets grupperom til en sosial multimedia-, kulturarena og møteplass for Andebus ungdommer, i tråd med Bibliotekplan for Vestfold gjennom strategi 3.2 «Synliggjøre Vestfoldbibliotekene som attraktive og tilgjengelige møteplasser og samarbeidspartnere» og Andebu kommunes satsning på området «tidlig innsats».
Vi ønsker å la oss inspirere etter IFLAs Guideline for Library Service For Young Adults (1996). Det står at «Young adults should be recognized as the experts on what will be appealing and useful to them» (s. 6), og videre om gjennomføring: “Youth Multi-media Library … The youth library seeks to promote reading and media skills through the active use of all kinds of media.” (s. 10). Det legges også vekt på at samlingen skal inneholde et vidt spekter av trykte medier og audio-visuelle medier.
Vi tror at det å aktivt inkludere ungdommer i prosjekter vil bidra til å skape entusiasme og tilhørighet. Under etableringen av ungdomsrommet skal ungdommer fra ungdomsskolen derfor delta i en prosjektgruppe for å være med på å bestemme hvordan ungdomsrommet skal bli. Det skal tilrettelegges for sosialt samvær der f.eks. spilling av tv-spill, filmvisning og andre multimediautrykk skal være sentralt. Rommets vegger skal delvis være innredet med ungdomsbøker, men også av andre kulturuttrykk. Det vil bli lagt vekt på ungdommenes ønsker ved innkjøp av medier, enten det er brettspill, nisjefilmer, tegneserier osv.
Prosjektgruppe og styringsgruppe.
For å nå innsatsområdet «mangfold og inkludering» skal prosjektgruppe skal bestå av elevrådet på 9 ungdommer fra ungdomsskolen og vi håper i tillegg å rekruttere slik at gruppa kommer opp i 15 elever. Minst to av disse skal ha minoritetsspråklig bakgrunn. Dette håper vi å få til ved hjelp av rektor ved ungdomsskolen. Slik blir etablering av ungdomsrommet en prosess som gjenspeiler mangfoldet i kommunen og vårt ønske om å være tydelige som en demokratisk arena for alle uansett kulturell bakgrunn. Prosjektleder vil være vikarierende biblioteksjef Jørgen Hovde, men også andre nøkkelpersoner i kommunen vil delta ved behov, som f.eks virksomhetsleder kultur Beate Apall-Olsen og rektor ved Andebu Ungdomsskole Erik Rune Hagen.
Prosjektets styringsgruppe består av vikarierende biblioteksjef Jørgen Hovde, leder for kulturtjenestene i Andebu kommune Beate Apall-Olsen, rektor Andebu ved ungdomsskole Erik Rune Hagen og rådgiver barn og unge ved Vestfold fylkesbibliotek Pernilla Slotte Hjermann.
Andebu kommune er i gang med å utvikle en ny kommuneplan hvor «tidlig innsats» vil være et av hovedsatsningsområdene. «Tidlig innsats» innebærer at kommunen vil satse på tjenester og tilbud rettet mot barn og ungdom i kommunen.
Andebu ungdomsskole samler elever fra Andebu kommunes tre bygdesogn. Prosjektet vil bidra til at biblioteket vil skape mer samhørighet mellom ungdom fra de ulike sognene. Vi ser at bibliotekets fysiske rom blir viktigere i dagens samfunn. Biblioteket har utviklet seg til å være en møteplass på tvers av grupper i samfunnet. Noe som «opprettholder uenighetssamfunnet» (NOU 2013:4 s. 84). Det er viktig for Andebu som lokalsamfunn å kunne utvikle møteplassfunksjonen for ungdommen ytterligere. Og ved å knytte møteplassfunksjonen med en multimediaarena vil tilbudet bli attraktivt.
I løpet av prosjektperioden skal styringsgruppa sammen med prosjektgruppa utvikle egnende arrangementer som trekker ungdommene til det nye ungdomsrommet. Valgfaget på ungdomsskolen «innsats for andre» vil bli koblet inn mot prosjekt- og styringsgruppa for å kunne være med på å utvikle arrangementer og ta ansvar i den praktiske gjennomføringen. Vi vil også se på muligheten for å samarbeide med valgfag «medier og informasjon, og sal og scene.»
Vi ser for oss å koble arrangementer opp mot f.eks. disse merkedagene, men vil møte ungdommen åpent slik at det i fellesskap bestemmes hva det skal satses på.
• Litteraturuka
• Bibliotekdagene
• Nasjonal spilldag
• Frigjøringsjubileet 1814-2014
• Skolens ferier
Prosjektgruppa vil stå fritt til å disponere bibliotekets lokaler utenom åpnings- og bemanningstid, for å gjennomføre arrangementer. I samarbeid med Andebu ungdomsskoles ledelse er det også avtalt at en mulighet til at klassetrinnene kan inviteres i skoletid på arrangementer.
Prosjektgruppa vil også i samråd med ungdommen og styringsgruppa markedsføre ungdomsrommet ovenfor ungdommene i kommunen. Markedsføringen har til hensikt å øke ungdommens oppmerksomhet i forhold til det store mangfoldet, og tjenester og muligheter som det store biblioteksystemet har å tilby.
Bibliotekets ansatte vil underveis i etableringen være tilgjengelig for brukerne av ungdomsrommet. Bibliotekets ansatte vil bli kurset i å betjene spillkonsoller.
Vi tror på at utviklingen av grupperommet til å bli ungdommens sosiale multimediaarena kan gjøre biblioteket enda mer attraktivt, at vi gjennom prosjektet gjør biblioteket til en fruktbar samarbeidspartner for Andebuungdommen.
Vi poengterer at ikke sluttresultatet, men prosessen der ungdommen er en aktiv aktør i arbeidet med bibliotekutvikling er styrken til prosjektet.
Etter prosjektets periode vil det nyetablerte ungdomsrommet være godt forankra blant Andebus ungdom. Ungdommen vil ha satt sitt preg på rommet som vil gjøre at biblioteket blir en naturlig møteplass. Vi tror erfaringene som gjøres, med å inkludere ungdommen i prosjektet, vil bidra til at andre bibliotek kan lære og la seg inspirere til fremtidig ungdomssatsning.

Forprosjekt
Oppgave Dato
1 Idemøte 07.03.2013
2 Studiereise Drammen bibliotek, Fjell filial 19.04.2013
3 Etablering av styringsgruppe 03.09.2013
4 Utarbeide søknadsgrunnlag 10.09.2013
5 Ungdomsbørs Andebu ungdomsskole 08.10.2013
6 Etablering av prosjektgruppe 05.11.2013

Kilder
IFLA (1996) Guidelines for Library Service For Young Adults
NOU (2013) Kulturutdredningen 2013:4
Vestfold fylkesbibliotek (2011) Vestfoldbibliotekene – mennesker møter muligheter. Bibliotekplan Vestfold 2011 – 2014