Sande helpdesk
Søknad
Rapporter
Mål
Målet for prosjektet er å gi Sande kommunes innbyggere en grunnleggende opplæring i digitale løsninger og bruk av PC, nettbrett og smarttelefoner. Dette tilbudet gis i tett samarbeid med NAV i Sande som med dette prosjektet kan tilby unge arbeidssøkende praksisarbeidsplasser. Mange unge har stor kompetanse innenfor dette feltet, noe de kanskje ikke er så bevisste på selv. Prosjektet vil dermed gi både bruker og veileder større kunnskap og bevissthet om egen kompetanse og evne til å tilegne seg kompetanse i fht digitale løsninger.
Beskrivelse
Det har i bibliotekets regi tidligere vært gjennomført kortere kurs og tilbud som har vist at behovet er stort for bistand og veiledning i møtet med den digitale verden. Sande helpdesk legger i første rekke opp til å drive med en-til-en-opplæring, siden behovet for veiledning vil være sprikende, men målet er også å bruke alternative undervisningsformer, enten i form av små grupper, kortere kurs e.l. Biblioteket har ikke kapasitet til å drifte en slik opplæringstjeneste, så et vel så viktig mål for prosjektet er et tett samarbeid med NAV i Sande som med dette kan tilby praksisarbeidsplass til unge arbeidssøkende. Mange unge har stor kompetanse innenfor dette feltet, noe de kanskje ikke er så bevisste på selv.
Sande helpdesk er lagt til biblioteket og er organisatorisk knyttet til biblioteket. Helpdesken skal ha en mobil tjeneste som kan ambulere til både aktivitetssenter, frivilligsentral og andre steder etter avtale. Helpdesken skal ledes av en koordinator, og vi tenker å starte med en 20 % koordinatorstilling. Helpdesken skal fra starten være åpen 3 dager x 2 timer pr uke, men åpningstiden kan utvides etter behov og tilfang av veiledere. Skolering/oppdatering/kompetanseheving skal være en gjennomgående og kontinuerlig del av driften. Koordinatoren vil ha et spesielt ansvar for dette og det er nødvendig med individuell tilpassing. Innenfor dette feltet vil erfaringsdeling internt være en metode som vi tror kan bli mye brukt. Kompetansen må tilpasses fleksibelt de etterspurte behovene. Sande kommunes kulturtjeneste, som blant annet består av folkebiblioteket og aktivitetssenteret (eldresenter), ønsker å skape en merverdi utover bare å styrke digital kompetanse og vil samarbeide med NAV og det lokale tiltaks- og ungdomsteamet. Vi tror at veilederrollen kan være en godt sted å være i arbeidstrening og vi ser at kompetansen som etterspørres er en grunnkompetanse mange av NAVs brukere kan inneha allerede. Her ser vi et stort potensiale og alle parter er veldig positive til denne ideen. Om denne ordningen viser seg å være vellykket vil det være helt naturlig at tiltaket går over i vanlig drift som en del av bibliotekets tilbud fra budsjettåret 2018. Vi har en fleksibel tilnærming til prosjektet og er klare til å tilpasse/ justere opp tilbudet dersom det viser seg nødvendig.