Rom for flere
Søknad
Rapporter
Andre filressurser
Mål
Utvikle bibliotekrommet i tråd med den nye formålsparagrafen. Vi vil gjennom omforming av rommet legge til rette for flere møteplasspunkter og en arena som kan romme folkemøter. Fokus skal ligge på rom for ordskifte og samfunnsdebatt. Gjennom omformingen skal det skapes en profesjonell helhet i bibliotekrommet i forhold til rom, lyssetting, trender og eksisterende interiør. Utforme et verktøyhefte med erfaringer til bruk for andre mellomstore bibliotek i hele landet.
Beskrivelse
Bakgrunn:
Den nye formålsparagrafen som trådte i kraft på nyåret setter nye krav til bibliotekrommet som møteplass og debattarena. I prosjektet Litteraturhus Vestfold er litteraturhusbibliotekene Larvik, Sandefjord, Horten og Tønsberg og Nøtterøy bibliotek i gang med å teste ut former for samfunns og debattarrangement i bibliotekene. Inn i den andre programsesongen oppdaget vi fort at dagens bibliotekrom ikke tilfredsstiller de krav som arrangementene krever. Bybibliotekene må finne nye veier for å tilfredsstille de nye kravene folkebibliotekene har på seg til å være uavhengige møteplasser og arenaer for offentlig samtale og debatt. Vi vil samtidig se på fleksible løsninger for å skape rom for aktiv og ny formidling. Dette ligger utenfor det opprinnelige prosjektet, som legger mer vekt på profesjonalisering og ny kompetanse.
Prosjektbeskrivelse:
Erfaringer etter første periode i prosjektet Litteraturhus Vestfold viser at dagens bibliotekrom er for statiske til å tilfredsstille kravene til arrangement i den nye formålsparagrafen. Med et større fokus på samfunns og debattarrangementer kommer kravet til en ny type scene, flere scener for ulike typer arrangement og rom i rommet for formelle og uformelle møter. Vi ser også for oss muligheten til å kjøre flere program samtidig. Det trengs effektive og rasjonelle løsninger som kjapt kan anvendes og samtidig kjapt pakkes sammen uten for store ressurser. Med større fokus på arrangement i bibliotekene og å åpne opp bibliotekrommet for andre, følger også krav om større profesjonalisering og kvalitet på rommet for å sikre at vi er en attraktiv og aktuell møteplass. Lyd og lys er viktige element i omforming av rommene. Profesjonell lyd kreves for at alle skal høre godt, men er også en utfordring for de som trenger å bli skjermet mot lyden i et åpent landskap med flere aktiviteter samtidig. Vi ønsker å gå sammen inn i prosjektet da vi er fire forskjellige bibliotekrom med noen like og ulike utfordringer. Dette gjør at vi kan kjøre prosesser sammen og hver for oss, for så lære og dele med hverandre.
Vi ønsker samtidig å dokumentere erfaringene, slik at de kan ende opp i et verktøyhefte som
bibliotek i hele landet kan benytte seg av. Verktøyheftet skal inneholde allmenngyldige innredningstips som lysdesign, plassering av scener og rom i rommene gjennom en helhetlig redesign av bibliotekrommet. Verktøyheftet vil også inneholde før og etter bilder av bibliotekrommene, plantegninger og en kostnadsoversikt for de enkelte løsningene.
I prosjektet ønsker vi å være realistiske og jobbe ut i fra det eksisterende bibliotekrommet, og det interiøret som er der i dag med noen tilpassninger. Det er ulik økonomi og størrelse på de fire bibliotekene, som igjen vil føre til at vi blir sittende med fire forskjellige bibliotekrom når prosjektet er ferdig. Dette vil gi en unik overføringsverdi til andre folkebibliotek, fordi forskjelligheten viser at ulike løsninger kan gi de nødvendige mulighetene for å nå samme mål.
Prosessen i prosjektet:
•Utforme en strategi for dokumentering av prosjektet til verktøyheftet.
•Bibliotekene vil hver for seg jobbe med sine mål og drømmer for et nytt bibliotekrom. Det enkelte biblioteks behov og erfaring vil prege prosessen, som forankres i egen organisasjon, og hos samarbeidspartnere og eiere. Den nye formålsparagrafen skal stå i fokus for alle bibliotekene. Her vil vi bl.a. bruke erfaringene vi hittil har høstet som arrangører i prosjektet Litteraturhus Vestfold. Plan og ideer vil deretter overleveres designer/interiørarkitekt.
•Bibliotekene vil utrede mulighetene for kaffebar/kafevirksomhet i bibliotekene, og trekke på de erfaringer Tønsberg og Nøtterøy bibliotek har med sin nye kafedriver.
•Ta kontakt med interiørarkitekt for profesjonell hjelp til å se løsninger og hjelp til nye innredningstegninger. Vestfold fylkesbibliotek jobber med to modellbibliotek for barn og unge. I det prosjektet har de jobbet med designer Mette Milling fra Danmark. Vi ønsker også i dette prosjektet å jobbe med samme designer. Dels for å bruke erfaringer de har gjort og fordi hennes filosofi bygger på redesign av det eksisterende interiøret.
•Ta kontakt med lysdesigner og lydtekniker.
•Gjennomføre flytteprosess og tilpasninger etter nye tegninger fra designer/arkitekt umiddelbart.
•Utarbeide et verktøyhefte slik at andre bibliotek kan dra nytte av ideer og erfaringer bibliotekene høster underveis i prosessen til å tilpasse seg et nytt, moderne og innbydende bibliotekrom tilpasset den nye formålsparagrafen.
Prosjektet vil ses i forhold til:
Grunnlovens § 100 om ytringsfrihet og ny formålsparagraf i Lov om folkebibliotek.
Prosjektbeskrivelsen for Litteraturhusbibliotek Vestfold.
IFLAS trendrapport 2013: Surfer du på bølgen, eller sitter du fast i en bakevje? Navigering i et informasjonsmiljø i utvikling.