Til ungdommen: Litteraturformidling for og med ungdom rundt Mjøsa

Type:Aktiv formidling
Prosjekteier:Hamar bibliotek
Samlet støtte:800 000
Antall tildelingsår:2-årig
Status:Pågående
Tidsperiode:2023, 2024

Søknad

Andre filressurser

Mål

I 2020-21 deltok folkebibliotekene i Gjøvik, Lillehammer, Ringsaker og Hamar i et forprosjekt kalt “Mjøsbybiblioteket” for å forsterke samarbeidet rundt Mjøsa. Forprosjektet fikk støtte fra NB.

I dette nye prosjektet er formålet at barne- og ungdomsbibliotekarene i Mjøsbybibliotekene gjør litteratur og lesing mer relevant og tilgjengelig for ungdom i alderen 12-16 år (7.-10. trinn) og får mulighet til å arbeide systematisk med heving av egen formidlingskompetanse.

Dette vil vi oppnå via fire delmål:

1: Styrke egen formidlingskompetanse og -aktivitet gjennom å etablere et formidlingslaboratorium

2: Lage en felles kanal på sosiale medier med og for ungdom

3: Utvikle og etablere leseaktiviteter med og for ungdom

4: Engasjere oss sterkere i formidling ute i skolene

For hvert delmål har vi utarbeidet flere effektmål. Disse er av plasshensyn oppført i selve tiltaksbeskrivelsen.

Samlet innbyggertall i Mjøsbybibliotekets kommuner er 126 000. Vi søker derfor sammen som storbybibliotek.

Beskrivelse

Det gjøres mye godt formidlingsarbeid i Mjøsbybibliotekene. Vi har i sum mye erfaring og kompetanse innen formidling til barn og unge. Samtidig ser vi at ungdommer velger bort lesing. Tilgjengelige personalressurser begrenser hvilke formidlingstiltak hvert enkelt bibliotek kan gjennomføre alene. Ved å dele kompetanse og erfaring med hverandre, kan vi utforske nye måter å formidle på, og vi kan skape felles ressurser alle kan dra nytte av.

Noen tiltak er ulike for de forskjellige bibliotekene. Dette gir mulighet til å prøve ut ulike veier mot samme mål.

Forankring av prosjektet er beskrevet i vedlegget til søknaden.

Det er realistisk å videreføre delmålene i daglig drift etter prosjektet. Vi har et godt samarbeid om felles læring og ressursutnyttelse, særlig innen formidling. Vi vil dele erfaringer fra prosjektet med andre bibliotek gjennom f.eks. Bibliotekdagene i Innlandet og fylkesbibliotekets Teams-baserte, månedlige møter som Bibliotekledernettverk og Fagprat for Innlandsbibliotekarer. Gjennom disse kanalene vil vi også invitere andre bibliotek til å bli med i samarbeidet og ta i bruk metoder og erfaringer fra prosjektet.

Dette skal vi gjøre:

1: Styrke egen formidlingskompetanse og -aktivitet gjennom å etablere et formidlingslaboratorium

Vi vil etablere et formidlingslaboratorium for ansatte i Mjøsbybibliotekene som jobber med barn og unge. Gjennom laboratoriet blir vi et større kollegium som kan lære av hverandres erfaringer, spille hverandre gode og utvikle nye metoder for formidlingsarbeidet. Dette vil vi bruke til å forbedre formidlingen til målgruppa, samt deres viktige voksne som lærere og foresatte.

Utviklingsarbeidet og læringen gjøres systematisk. Alle de ti ansatte som jobber med barn og unge, deltar i et felles laboratorium fire ganger årlig. Hvert bibliotek vil ha ansvar for planlegging og gjennomføring av ett laboratorium hver, med utgangspunkt i egne behov for kompetanseheving.

Effektmål:
– Gjennomføre åtte formidlingslaboratorier
– Systematisere arbeidet slik at formidlingstiltakene overføres mellom de ulike deltakerbibliotekene og inngår i daglig drift

2: Lage en felles kanal på sosiale medier med og for ungdom

Alle bibliotekene er allerede tilstede i noen sosiale medier, men dette er ikke nødvendigvis de samme kanalene som ungdom er på. Vi ønsker, i samarbeid med ungdom, å etablere en felles kanal for målgruppen. Viktige spørsmål: Hvilken kanal, hva slags innhold, hvem som skal formidle?

Effektmål:
– To publiseringer i uken
– Samskaping med ungdom
– Videreføres når prosjektperioden er over
– Tas i bruk av andre bibliotek

3: Utvikle og etablere leseaktiviteter med og for ungdom

Ringsaker har allerede en lesesirkel for ungdom. De tre andre bibliotekene ønsker også å starte lokale leseaktiviteter for målgruppen og å prøve ut ulike måter å møte ungdom på og skape et miljø for litteratur og lesing. Det kan være fysiske møter på en ungdomsklubb, digitale møter, eller andre typer treff på arenaer hvor man møter ungdom.

I tillegg til dette er det et felles mål å få til to eller flere møter med aktuelle forfattere, hvor deltakerne i leseaktivitetene inviteres til å delta. Møtene kan foregå digitalt, men med mulighet for at de som vil kan samles i sitt lokale bibliotek og delta digitalt derfra.

Effektmål:
– Gjennomføring av to eller flere forfattermøter
– Samskaping med ungdom
– Lillehammer, Hamar og Gjøvik: Oppstart og etablering av lokale leseaktiviteter
– Ringsaker: Fortsette eksisterende lesesirkel

4: Engasjere oss sterkere i formidling ute i skolene

Alle bibliotekene ønsker å være mer aktive ute i skolene. Ringsaker og Hamar har allerede en godt etablert praksis med besøk i klasser. Lillehammer og Gjøvik ønsker å få tid til flere besøk i klasserommet, enten digitalt eller fysisk.

Deltagelse i møter der ungdommenes viktige voksne er tilstede er ønskelig. Det kan være i samarbeid med skolebibliotekarer, skoleledere, på personalmøter på skolen eller på foreldremøter.

Utvikling av nye formidlingsmetoder og utveksling av erfaringer er interessant for alle bibliotekene. For eksempel kan en kort, informativ film være et alternativ eller supplement til besøk på foreldremøter. Ved å dele erfaringer, øve sammen på aktiv analog formidling og lage en kort video (ca. 3 minutter), skal de fire bibliotekene få gjort mer av det de ønsker:

Effektmål:
– Felles: Lage minst én informasjonsvideo om leseglede og leselyst med ungdomsforeldre som målgruppe.
– Ringsaker og Lillehammer fortsetter eller utvider praksisen sin med skolebesøk på personalmøter eller i klasserommene
– Hamar og Gjøvik vil – i tillegg til å opprettholde dagens formidlingspraksis til skolene – prøve ut nye metoder som for eksempel digital formidling via skolenes læringsplattformer/informasjonsskjermer (korte boktips). Innholdet som brukes her kan også brukes i tiltaksmål 2.