Bok til alle fysisk og digitalt
Søknad
Rapporter
Tilleggsinformasjon
Mål
– utvikle bibliotekets formidlingstilbud om litteratur til alle uavhengig av funksjonsnivå
– få flere til og lese og øke utlånet fra biblioteket gjennom å skape et bærekraftig modellbibliotek for barnehagebarn med funksjonshemming
– oppsøkende bibliotekvirksomhet gjennom formidling av «Bok til alle-samlingen» fysisk og digitalt
– utvikle et formidlingsmateriale både i og utenfor bibliotekrommet
– utvikle og tilpasse bibliotekets tjenester til barn med funksjonshemming gjennom brukermedvirkning og samskaping mellom biblioteket, de ansatte i ressursbarnehagen og de foresatte
Beskrivelse
Dette prosjektet ønsker å utvikle bibliotekets tjenester og etablere et tilbud til barn med funksjonshemming. Biblioteket har i dag i liten grad et tilbud til denne brukergruppen. Vi har en grunntanke om at å minske funksjonshemmede barrierer, som handler om å gjøre noe med ting slik at det passer for flere. «For alle» perspektivet vil stå sterkt. Tjenestene som utvikles skal ikke bare være tilpasset barn med funksjonshemming, de skal også være spennende og attraktive for alle barn. Vi vil også ha fokus på FN’bærekraftmål nr 10- mindre ulikhet.
I dette prosjektet ønsker vi å etablere et samarbeid med Bjørnestien barnehage i Horten, som er tilrettelagt for barn med nedsatt funksjonsevne. Barnehagen har kompetanse for å tilrettelegge best mulig for barn med funksjonshemming. Deler av personalet opptrer som ressurspersoner for de andre barnehagene i Horten innen spesialpedagogikk. En av de ansatte har også nylig tatt faget «Alternativ og supplerende kommunikasjon ASK» ved Universitetet i Sørøst-Norge. I tillegg til dette studiet har hun spesialpedagogikk grunnfag og mellomfag, grunnutdanning som barnehagelærer og en halvårsenhet i drama/forming (kunstformidling for barn i barnehagen).
Gjennom aktivt samarbeid med Bjørnestien Barnehage vil vi nyte god av deres spesialkompetanse og
dermed få en unik mulighet for medvirkning for tilrettelegging av mediesamlingens tilbud og
innspill til aktiviteter som kan passe til en aktiv litteraturformidling som også kan passe for barn
med funksjonshemminger. Det kan f.eks legges opp til et arrangement eller en aktivitet med fokus
på å ta i bruk hele sanseapparatet. Dette kan være en type arrangement der man i formidlingen
blant annet benytter døvetolk og tegn til tale. Eller en aktivitet der man bygger opp en scene fra
en bok, og lar denne være tilgjengelig i barneavdelingen i biblioteket, for deretter å flyttes ut i
barnehagen i en begrenset periode.
Bjørnestien barnehage har erfaring med at når de bruker for eksempel alternativ kommunikasjon i form av grafiske symboler synes alle barn at dette er spennende. De opplever også at den visuelle støtten det gir er godt for mange, for eksempel barn som lærer flere språk eller strever i sin språkutvikling. Ved å gjøre ASK attraktiv og spennende for alle barn, kan man bidra til mindre ulikhet og skape formidling til alle uavhengig av funksjonsnivå.
Videre vil det også legges til rette for en aktiv kontakt med hjemmene. Et slikt samarbeid vil blant annet kunne kartlegge hva som må tilpasses. For eksempel å gjøre bibliotekets fysiske og digitale mediesamling, samt aktiviteter og arrangementer attraktive og relevante for foreldre som har barn med nedsatt funksjonsevne.
Et viktig aspekt med prosjektet er å gjøre «Bok til alle-samlingen» tilgjengelig også utenfor bibliotekrommet, blant annet ved å lage en minihylle i barnehagen det inngås et samarbeid med. Depoter byttes ut jevnlig og materialet gjøres lett tilgjengelig for barnehageansatte og foresatte. Hyllene og samlingene skal være lett gjenkjennelige via profileringsmateriell og annet utstyr. Teknisk utstyr til digital formidling må være tilgjengelig både i barnehagen og på det spesielle området i bibliotekrommet, for eksempel i form av Ipad’er med ulike apper. Effekter til bruk både inne og ute skal skapes og kjøpes for å forsterke de litterære opplevelsene og for at det skal skapes gode lesepraksiser.
Ut i fra Nasjonal bibliotekstrategi 2020-2023 der formidling er et av hovedområdene, viser vi til side 21 under kapittel om Formidling:
«Bibliotekene skal bidra til å forme et samfunn der
kunnskap, kultur, litteratur og lesing er tilgjengelig for alle og brukes av flest mulig.»
Vi anser dette som et forprosjekt og en kartlegging for fremtidig satsing for å nå nye målgrupper. Effektmålet skal være at biblioteket i fremtiden har et formidlingstilbud om litteratur til alle uavhengig av funksjonsnivå.
Tiltaket er forlenget til 2022.
Publisert: 31. januar 2022