Ungdomsrevolusjonen på Gjøvik 2014

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Gjøvik bibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: Biblioteket som møteplass
Samlet støtte:50 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2014, 2015

Søknad

Rapporter

Andre filressurser

Mål

Gjøvik bibliotek og litteraturhus ønsker å styrke tilbudet til ungdom og unge voksne i alderen 15 – 25 år gjennom videre utvikling som møteplass og debattarena. Hovedmålene for prosjektet er:
• Gjennomføre ulike typer arrangementer og debatter som er direkte rettet mot brukergruppen
• Bygge opp en egen avdeling i bibliotekets mest attraktive område
• Bygge opp en egen mediesamling

Målene vil bli gjennomført i tett samarbeid med brukergruppen. Brukermedvirkning er en sentral og avgjørende del av prosjektet.

I løpet av prosjektperioden vil vi ha opparbeidet oss en kompetanse som vil være enestående i Innlandet, og som vi ønsker å dele med alle interesserte bibliotekansatte.

Vi vil i løpet av prosjektperioden sertifisere oss som et Popkult-bibliotek. Det er utarbeidet en egen designmanual og et manifest som man må følge for å kunne sertifiseres som et Popkult-bibliotek (se: http://tinyurl.com/popkultmanifest)

Beskrivelse

Bakgrunn
I 2013 skiftet Gjøvik bibliotek navn til Gjøvik bibliotek og litteraturhus.
Omleggingen har ført til at Gjøvik bibliotek og litteraturhus har blitt sterke på områdene barn og voksne. Det har bl.a. blitt arrangert Barnebokdager i Gjøvik i 2012 og 2013, og det blir jevnlig avholdt arrangementer for voksne. Både for barn og voksne har biblioteket inngått forpliktende samarbeidsavtaler med andre kultur- og næringsinstitusjoner.

Ungdom og unge voksne ble først i 2013 et satsningsområde for biblioteket. En hel stilling fra voksenavdelingen ble omgjort til en stilling med ansvar for ungdomsavdelingen. I 2014 ønsker biblioteket å videreføre denne satsningen på ungdom og unge voksne.

Brukermedvirkning
Bibliotekplan for Gjøvikregionen 2013-2017 er politisk vedtatt i Gjøvik kommune. Et av satsningsområdene er: «Utvikle bibliotekene som litteraturhus og formidlingsarenaer», der et av målene er å ”etablere samarbeidsløsninger for å fremme formidlingsarbeidet”.

Vi ønsker å etablere et samarbeid med Ungdommens hus, et ressurssenter for ungdom i Gjøvik. Det er ønskelig å danne en styringsgruppe bestående av fem ungdomsrepresentanter. Prosjektleder vil invitere ungdommene til biblioteket og holde et foredrag hvor våre planer blir presentert. Det blir deretter plukket ut representanter med en oppriktig interesse for å bidra, og som i tillegg må ha mulighet til å delta på samlingene i prosjektperioden. Styringsgruppa skal være med på å bestemme interiør- og medieinnkjøp, i tillegg til å planlegge hvilke arrangementer og debatter som skal gjennomføres i prosjektperioden.

Et annet av satsningsområdene i bibliotekplanen er bibliotekene som møteplass: ”Bibliotekene skal ha et bevisst forhold til betydningen av biblioteklokalets utforming med hensyn til attraktivitet og aktivitet.”

Gjøvik bibliotek og litteraturhus holder til i en bygning fra 1980, der det er begrenset hvor mye som kan endres av uttrykket til arkitekten. Interiøret er fra samme tidsperiode, og appellerer lite til dagens ungdom. Etter 35 år er interiøret også lite funksjonelt med tanke på nye medier. Ved omdisponering av lokalene vil det mangle blant annet reoler, sitteplasser og lyskilder. Målet er å tenke nytt i utformingen av avdelingen, og la prosjektgruppen være med på å bestemme hvordan lokalet kan forbedres slik at attraktiviteten øker og dermed også besøkstallene.
Lokal betydning

Satsningen på ungdom vil si å prioritere et større areale til ungdom. Et rom på 40 m2 frigjøres, i tillegg til at den nåværende lesesalen blir omdisponert. En opprustning av 2. etasje, som dette da blir, vil gi ringvirkninger for resten av biblioteket.

Prosjektleder vil opparbeide seg kompetanse på ungdom som er unik for Innlandet, og det er stor villighet til å dele erfaringer i etterkant. Siden vi vil få en unik erfaring med nye spillkonsoller, har vi i ettertid muligheter til å gi råd til andre bibliotek som vurderer innkjøp. Vi vil også få et innblikk i hva som er relevant innen det ”populærkulturelle” i 2014, og kan inspirere andre til medievalg ved å holde foredrag, kurs eller liknende. På blogg, facebook og instagram kan andre bibliotek følge med på prosjektet, bli inspirert og dra nytte av våre erfaringer.

Gjennomføring
Styringsgruppa fra Ungdommens hus i Gjøvik skal sammen med prosjektleder velge ut media, utseende og uttrykk på avdelingen. Gruppa skal foreta studieturer til Drammen og Fredrikstad, allerede sertifiserte Popkult-bibliotek, for å få inspirasjon til hvordan man kan bygge opp en slik avdeling.

Vi planlegger å invitere politikere i Gjøvik med på en eller flere av studieturene, slik at de skal få et innblikk i hvordan et bibliotek kan utformes for ungdom og hvilke resultater det har ført til. Engasjement og støtte hos politikere i oppstartfasen er vesentlig for å få støtte for prosjektet også i fremtiden.

Styringsgruppa skal ha regelmessige møter med en interiørkonsulent og planlegge det nye utseendet til avdelingen. I prosjektperioden vil gruppa ha et nært samarbeid med Joep Aarts, prosjektleder for Popkult Drammen.

Vi oppretter en blogg, en Facebook-side og en Instagram-profil som gjennom hele prosjektåret skal brukes aktivt, og i tillegg til styringsgruppa, skal vi la andre lånere/interessenter få være med på å bestemme hva som skal kjøpes inn, eller hva slags arrangementer vi skal ha.

Den offisielle åpningen er planlagt til desember, og er tenkt å være en uke med flere happenings i form av kurs, debatter og foredrag.

I forkant av den offisielle åpningen, er planen å markedsføre prosjektet med ”små drypp”: Delta på Gjøvik kino og scenes filmfestival Popcorn i juni, samt bli med på Den store spilldagen i november, med spilling på lerret i biblioteket, eventuelt XXL-spilling i en av kinosalene på Gjøvik kino og scene.

Januar, februar og mars 2015 vil ha ett arrangement hver. Vi ser for oss debatter, kurs og brukergruppe-initierte ”sessions” på rådhusplassen utenfor biblioteket.

Etter endt prosjektår (april 2015) er målet at ungdomsrevolusjonen vil inngå i ordinær drift på Gjøvik bibliotek og litteraturhus, som en sertifisert Popkult-avdeling med eget budsjett.