Har du hørt uttrykket «rett bok til rett leser»? En viktig del av bibliotekenes litteraturformidling handler om å matche bok og leser.
Lesersørvis er en metode for å veilede alle slags lesere på biblioteket – også leserne som ikke deler litteratursmaken til de ansatte.
Kjernen i metoden tar utgangspunkt i hvilke faktorer i en bok som kan appellere til ulike lesere (appellfaktorer). Ved å trene på å lytte etter bestemte ord som lånerne bruker når de beskriver tidligere leseropplevelser, blir det enklere å finne, og presentere, nye leseforslag.
Lesersørvis er en effektiv metode for å bistå alle lesere, og det er et nyttig verktøy for å lykkes med å formidle mangfoldet i samlingene. Appellfaktorene åpner for å se sammenhenger mellom bøker som går på tvers av sjangre og tema.
Hvis hele personalgruppa er kjent med lesersørvismetoden, blir det enklere å ha faglige samtaler om hvilke bøker som kan passe hvilke lesere.
Lesersørvis er ikke bare en metode for bibliotekarene, det er også et tilbud til lånerne. På biblioteket får lånerne lesersørvis gjennom formidlingssamtaler, eller ved hjelp av andre formidlingstiltak som gjør det lettere å orientere seg i samlingene. Det kan handle om å lage utstillinger, brosjyrer med leseforslag, bruke fronteksponeringer og lignende.
Husk at formidlingen også blir påvirket av hvordan bibliotekrommet er innrettet. Det har noe å si hvordan lånerne blir møtt, og hva slags hyller, soner og utstillingsmoduler som er tilgjengelige.
Et bibliotek som er gode til å formidle ved hjelp av bibliotekrommet er Sølvberget. Filmen under er hentet fra nettkurset Lesersørvis, og gir et innblikk i hvordan Sølvberget jobber helhetlig med Lesersørvis.
Tips: Vil du lære mer om hvordan du kan skape leservennlige lokaler, anbefaler vi kapittel 3 i boka Det leservennlige biblioteket (2011).
Selv om mye er overførbart, vil det å finne rett bok til rett barn ofte kreve andre metoder enn de vi bruker i møte med voksne lesere. Det er derfor blitt utviklet egne Lesersørvis-ressurser for de som formidler til barn. Blant annet er det skrevet en håndbok om Lesersørvis til barn.
Her kan du se opptak fra lanseringen i 2023:
Hvis du, eller dine ansatte, ønsker å lære mer om Lesersørvismetoden finnes det i dag to håndbøker og flere former for læringsmateriale. På www.lesersorvis.no finner du en oversikt over de ulike ressursene.
Fylkesbibliotekene setter regelmessig opp kurs i metoden. På bibliotekutvikling.no finner du et nettkurs i Lesersørvis:
Refleksjonsspørsmål
Er Lesersørvis en metode dere bruker i ditt bibliotek?
Hvorfor/ hvorfor ikke?
Hvordan kan du bidra til at Lesersørvis blir kjent og forankret i hele personalgruppa?