Del 1. Administrasjon og ledelse
Del 2. Mediesamlinger og katalog
Del 3. Biblioteket som møtested og arena
Del 4. Formidling
Del 5. Avslutning

Språkkafé i biblioteket

Språkkaféer er både viktig i språkopplæringen og i integreringsarbeidet. Mange steder er dette blitt et supplement til voksenopplæringens tilbud til dem som skal lære seg norsk.

Ofte fungerer språkkaféene slik at deltakerne fordeler seg rundt på småbord, med frivillige samtaleledere som er forberedt på å snakke om ulike hverdagslige tema, eller om noe som er aktuelt fra nyhetene. En metode går ut på å trekke kort med relevante begreper eller bilder for å sette i gang samtalen. Lesing av skjønnlitteratur kan være et annet godt utgangspunkt for samtale og undring rundt ord.

Det flerspråklige bibliotek

Det flerspråklige bibliotek har i samarbeid med Leser søker bok laget ressurser om hvordan du kan starte opp en språkkafé, og hva dere kan snakke om. Det flerspråklige bibliotek tilbyr også egne bokpakker og språkspill til utlån i forbindelse med språkkaféer. Du finner også en liste over potensielle frivillige samarbeidspartene. Røde kors, Saniteten og Frivillighetssentralen er eksempler på samarbeidspartnere.

Språkkafé

Praktisk informasjon om hvordan starte en språkkafè, og tips til hva dere kan snakke om, og hvordan samtalene kan bygges opp

Leser søker bok

 Leser søker bok har egne ressurssider til både nye og erfarne arrangører av språkkaféer.  Ressurssidene til Det flerspråklige bibliotek er bygget på innholdet i Håndboken «Å møtes gjennom litteraturen» som er utviklet av Leser søker bok.

Refleksjonsspørsmål

Hvilke muligheter for inkludering ser du i eget bibliotek?