Del 1. Administrasjon og ledelse
Del 2. Mediesamlinger og katalog
Del 3. Biblioteket som møtested og arena
Del 4. Formidling
Del 5. Avslutning

Samarbeid om formidling

Gjennom å søke samarbeid med andre institusjoner og foreninger kan biblioteket jobbe effektivt og målrettet med sin formidling.

Skolen  

Formidling gjennom klassebesøk på biblioteket, er den vanligste formen for samarbeid med skolene. Men det er også mulig å samarbeide om Sommerles, besøk på foreldremøter med boktips, bokkasser, veiledning i forbindelse med fordypningsoppgaver til ungdomsskoleelevene, kurs og møter for skolebibliotekansvarlige og mye mer.

Det kan være nyttig å formalisere samarbeidet i en avtale mellom folkebiblioteket og skolen. Avtalen kan inneholde alt fra praktiske punkter om organisering av lån fra folkebiblioteket til skolen, transport av bøker, felles biblioteksystem til avtaler om formidlingstiltak.

I arbeidet med virksomhetsplaner kan avtalen brukes for å tydeliggjøre ressursbehov, og som synliggjøring av innsats på tvers av kommunalområder (se også kapittel 1 om Samarbeid og prosjekter).

Helsestasjoner og barnehager 

Et samarbeid med kommunenes helsestasjoner og barnehager gir bedre grunnlag for å nå ut til foreldregruppa. Flere foreldre trenger informasjon om betydningen av høytlesing, og tips og tilgang til bøker. Mange bibliotek inviterer barnehagene på besøk i biblioteket, eller de tar med seg bøker og formidler i barnehagene.

Bokprat for de ansatte, foreldre og barn, bokkasser i barnehagene og deltagelse på foreldremøter, er andre tiltak som kan være aktuelle. I læringsressursen Leselyst med dei minste finner du gode eksempler på hvordan dette kan gjennomføres i praksis.

Foreningen !les

Foreningen !les er en ideell organisasjon som jobber med litteraturformidling til barn og unge. Årlig gjennomfører foreningen er rekke ulike tiltak, gjerne i samarbeid med andre institusjoner. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Biblioteket bør kjenne til de ulike tiltakene, og gjerne bidra som samarbeidspartner. For eksempel kan biblioteket samarbeide med skolene for å støtte arbeidet med lesekampanjene.

Her er en oversikt over de mest kjente kampanjene. Full oversikt finner du på Foreningen !les sin hjemmeside:

Bokstart

Et annet tiltak i regi av Foreningen !les hvor bibliotekene kan bidra er Bokstart. Bokstart går ut på at familier som besøker helsestasjoner får tilgang til informasjonsmateriell om språkutviklingen til små barn, sammen med gratis bøker. Biblioteket kan samarbeide med helsestasjonene slik at nybakte foreldre blir minnet på at biblioteket finnes og har relevante tilbud for dem.

Hvis du vil vite mer om hvordan et slik samarbeid kan se ut, bruk læringsressursen Leselyst med dei minste:

LOGO-Bokstart

Bli kjent med Bokstart

Loga munnje!

Sametinget har utviklet en samisk variant av Bokstart, i tett samarbeid med Foreningen !les og senter for samisk opplæring.

Loga munnje! – giella álggu rájes – Sametinget

Leser søker bok

Leser søker bok (LSB) er en forening som arbeider for å bedre tilgangen til litteratur for mennesker som av ulike grunner har vanskelig med å lese vanlig tekst. LSB samarbeider med mange bibliotek gjennom Bok til alle-ordningen. Bibliotek som er med i ordningen mottar to bokpakker årlig med tilrettelagt litteratur. I tillegg utvikler LSB digitale kurs, og arrangerer nettverksmøter.

Bok til alle-bibliotek er med å organisere frivillige leseombud. Leseombud er personer som leser høyt for folk som av ulike årsaker ikke kan lese selv, for eksempel på et aldershjem. Bibliotekets rolle er å rekruttere leseombud og hjelpe de til å bli trygge i rollen. Flere fylkesbibliotek har tradisjon for å invitere leseombudene til inspirasjonssamlinger. 

Refleksjonsspørsmål

Samarbeider dere med andre aktører om litteraturformidling?

Er det lokale samarbeid du bør vurdere å få avtalefestet for å styrke bibliotekets virksomhetsplan?