Del 1. Administrasjon og ledelse
Del 2. Mediesamlinger og katalog
Del 3. Biblioteket som møtested og arena
Del 4. Formidling
Del 5. Avslutning

Metadata

Metadata brukes til å beskrive dokumentene i bibliotekets samling i en katalog. Katalogen er en del av biblioteksystemet, og brukes til å registrere, gjenfinne, vedlikeholde og ikke minst formidle bibliotekets mediesamling. En rotete katalog medfører mye ekstraarbeid i hverdagen.

Råd for å sikre god kvalitet på katalogen: 

Benytt metadata fra leverandører som BIBBI eller Bokbasen. De sikrer bedre kvalitet enn du selv klarer å registrere, samtidig som du sparer arbeidstid.  

Ikke rediger i de ferdige postene – finner du feil, så meld heller fra til leverandøren. (Biblioteksøk høster katalogposter fra de lokale katalogene, og redigering av ferdige poster fører ofte til at samme bok får ulike poster i Biblioteksøk. På bibliotekutvikling.no kan du lese om hvilke lokale metadata du kan legge til i en ferdig post.) 

Ha nedskrevne rutiner for hvordan registrering, eksemplarpåføring og hylleoppstilling skal praktiseres i biblioteket. Dette hjelper når du får inn nye ansatte. 

Bruk autoritetsregister for personnavn og emneord. Registrene inneholder foretrukne former av navn og emneord, og sikrer lik registreringsmåte hver gang. (Det er vanskelig å finne igjen alle bøker om et emne hvis det veksler mellom emneord som «Kong Olav», «Olav 5.» og «Olav V».)  

Medier dere anskaffer eller mottar gjennom kulturfondordningen skal registreres i katalogen.

Eksempel på metadata er opplysninger om forfatter, tittel, utgivelsesår, sidetall, emneord osv. Dataene har ulike formål: 

  • identifikasjon (faktaopplysninger om selve dokumentet og innholdet i det) 
  • gjenfinning (informasjon om oppstilling og hvor dokumentet befinner seg)  
  • statistikk (gir tallgrunnlag til rapportering og samlingsutvikling) 

Det er et mål at bibliotekene skal katalogisere minst mulig selv.  Som en del av Nasjonal bibliotekstrategi sørger Nasjonalbiblioteket for gratis metadata til alle bibliotek. Leveransen gjelder nye norske pliktavleverte medier. Fra 2020 leverte Biblioteksentralen disse dataene til Nasjonalbiblioteket. Fra 1. november 2024 blir metadata levert av Bokbasen etter ny anbudsrunde. Utenlandske utgivelser inngår ikke i NBs metadataleveranse, men kan kjøpes som tilleggsabonnement. 

Forhåndsposter er katalogposter som kommer fra Biblioteksentralen når man bestiller bøker i netthandelen deres. Man kan også få forhåndsposter for kulturfondbøker, men det må settes opp av systemleverandøren. Forhåndsposter gjør det mulig for bibliotekbrukere å reservere boka før biblioteket har fått boka i hus.