Del 1. Administrasjon og ledelse
Del 2. Mediesamlinger og katalog
Del 3. Biblioteket som møtested og arena
Del 4. Formidling
Del 5. Avslutning

Andre digitale tjenester

I tillegg til alle tjenestene som er en del av Bibliotek24 finnes det flere digitale ressurser som er fritt tilgjengelig. Her er noen eksempler.

Nettbiblioteket fra Nasjonalbiblioteket 

Nasjonalbibliotekets nettbibliotek

Tjenesten som tidligere ble kalt bokhylla.no er omdøpt til Nettbiblioteket. NB har skannet nesten alle norske bøker, og svært mange aviser og tidsskrifter. 

Dette er en grundig tjeneste, som har endret mye av bibliotekvirksomheten, både for brukerne og for bibliotekarene. Digitaliserte bøker fram til og med år 2005 ligger åpent tilgjengelig med mindre de er trukket fra ordninga av rettighetshaverne. Noen nyere bøker er også tilgjengelige. Her er noen av mulighetene med Nettbiblioteket: 

  • Du trenger ikke lenger å bestille fjernlån og vente på boka, for å sjekke faktaopplysninger.  
  • Du kan søke fulltekst/fritekst i en overveldende stor mengde bøker og aviser.   

Nettbiblioteket inneholder alle bøker og tidsskrifter som er levert til Nasjonalbiblioteket som følge av pliktavlevering. Dette materialet er kun tilgjengelig til forskning og dokumentasjon. De fleste forskere får tilgang via Feide, men de som ikke har Feide kan få tilgang via sitt lokal bibliotek.

Norske bibliotek kan også tilby utvidet tilgang til digitaliserte aviser via Nasjonalbibliotekets avistjeneste. Tilgangen gjelder aviser merket med “Tilgang i norske bibliotek”:

Trinn for trinn -Hvordan gi brukere tilgang til digitaliserte aviser?

Veiledning til hvordan du som bibliotek kan gi brukerne tilgang til en rekke digitaliserte aviser i nettbiblioteket.

Mer å lese om Nettbiblioteket  

Verdensbiblioteket.no

Nettstedet verdensbiblioteket.no er et tilbud i Norge og Sverige; drevet av Nasjonalbiblioteket og Malmö bibliotek. Det gir tilgang til et utvalg litteratur på noen av de vanligste innvandrerspråkene. Her finnes både bøker og lydbøker, for barn og voksne.  

Dette er et viktig tilbud, som bidrar til rask og enkel deling av bøker på språk som kan være vanskelige å skaffe.  
NB har laget reklame- og veiledningsmateriell som kan brukes i utskrift og på skjerm. 

logo Verdensbiblioteket

Kampanjemateriell for Verdensbiblioteket

Print ut eller trykk opp markedsføringsmateriell om Verdensbiblioteket

Filmbib

Filmbib har en stor samling av norske kort- og dokumentarfilmer for barn og voksne. Her finner du animasjonsfilmer, eksperimentelle filmer, humoristiske historier, engasjerende og samfunnsaktuelle dokumentarer og mye mer.

Filmene kjøpes inn gjennom den nasjonale innkjøpsordningen for film. Ordningen administreres av Norsk filminstitutt på oppdrag fra Kulturdepartementet og er opprettet for å bidra til bredde og kvalitet i filmtilbudet. Et uavhengig utvalg vurderer filmene som rettighetshavere til norske filmer søker med. Utvalget består av bibliotekarer og representanter fra filmbransjen som nomineres av Norsk filmforbund, Produsentforeningen, Dramatikerforbundet og Norske Filmregissører.

 Bokselskap.no 

Sammenlignet med Nettbiblioteket, er bokselskap.no en liten tjeneste, men den er konkret og nyttig.  Dette er en ebokportal utviklet av Det norske språk- og litteraturselskap (NSL). De publiserer norske tekster som har falt i det fri, dvs. tekster av forfattere som har vært døde i minst 70 år. De samarbeider tett med Nasjonalbiblioteket. 
 
Bokselskap.no tilbyr bøker på nett og nedlastbare e-bøker i fire formater (epub, mobi, html og pdf). Utvalget omfatter over 350 bøker (februar 2024) av forfattere som mange har hørt om: Collett, Garborg, Grieg, Ibsen, Jølsen, Kinck, Nansen, Skram, Vinje, Wergeland, Winsnes. 

Bøkene kan leses både på pc, mobiltelefon og nettbrett. Dermed er dette det mest fleksible tilbudet av e-bøker.  

Nettsiden kan også være en fin lavterskel introduksjon til e-bøker for nye brukere: «her er ei e-bok som du kan laste ned gratis, som du aldri trenger å levere tilbake, og som du ikke trenger noen innlogging eller spesialinnstillinger for å lese».  

En bonuseffekt er at dette er kjente forfattere som mange folkebibliotek synes de burde ha på hylla, selv om de er lite utlånt. Med denne nettsiden er det lettere å våge å kassere de uleste «burde ha»-bøkene.    

Refleksjonsspørsmål

Hva gjør dere for å formidle de digitale tjenestene i biblioteket ditt?

Ser du noen endring i bruken av det fysiske biblioteket versus digitale tjenester?