Del 1. Administrasjon og ledelse
Del 2. Mediesamlinger og katalog
Del 3. Biblioteket som møtested og arena
Del 4. Formidling
Del 5. Avslutning

Bokkunnskaper

Folkebibliotekene har som oppdrag å formidle mangfoldet i samlingene. Det betyr at personalet trenger solide bokkunnskaper.

Det å bli kjent med det store antallet kulturfondbøker som ankommer bibliotekene årlig, krever en innsats som går langt utover egen fritidslesing. I læringsmaterialet til Lesersørvis finner du metoder som beskriver hvordan du og personalet kan jobbe systematisk for å bli kjent med ny litteratur.

Du som leder kan bidra aktivt til en arbeidskultur som legger til rette for bokkunskaper. For eksempel kan du, eller de ansatte, delta i nettverksmøter for å dele boktips. Videre kan du bidra til interne rutiner for å lese anmeldelser og hurtiglese bøker. Det kan også handle om noe så enkelt, som å gjøre bøker til et naturlig samtaleemne for de ansatte. Kanskje kan dere utveksle bokanbefalinger til fredagskaffen?

Her er forslag til arrangementer og ressurser biblioteket kan ta i bruk for å styrke de ansattes bokkunnskaper:  

Forrigebok.no og Nestebok.no  

Forrigebok er et digitalt verktøy som baserer seg på Lesersørvismetoden. Her kan bibliotekarer beskrive leseropplevelser og utforske koblinger til nye leseforslag. Gjennom å registrere bøker får du øvelse i å bruke appellfaktorene, og du bidrar til å danne grunnlaget for nye tjenester og digitale formidlingsverktøy.

Forrigebok er et nyttig verktøy å ha for hånden under en formidlingssamtale, eller dersom du ser etter inspirasjon til bøker som ligner. Forrigebok er utviklet av Biblioteksentralen. Bøkene som er lagt inn i Forrigebok er søkbare også for publikum gjennom tjenesten NesteBok.no. 

Bokgilde og bokdager 

Bokgilde er et årlig arrangement med lang tradisjon. På et bokgilde kan du høre om nye kulturfondbøker, formidlet av og for bibliotekarer. I løpet av dagen får du mange tips til bøker, som du kan formidle videre.

Biblioteksentralen arrangerer årlige bokdager om høstens nye bøker. Her er det forlagene som står for utvalget og formidlingen. De siste årene har arrangementet vært både fysisk og digitalt.

IBBY  

IBBY Norge – Barnebokforum, er en del av den verdensomspennende ideelle organisasjonen International Board on Books for Young People (IBBY). Organisasjonen sprer kunnskap om barne- og ungdomslitteratur, og arrangerer turnéer med kurs for bibliotekansatte og lærere over hele landet.  

Ibbys høstkurs

Presentasjon av årets barne- og ungdomslitteratur.

Kulturfondstafetten  

Kulturfondstafetten er et samarbeid mellom fylkesbibliotek og folkebibliotek fra hele landet om å lage videopresentasjoner av kulturfondbøker. Videoene kan du bruke for å lære om nye kulturfondbøker, eller du kan dele videoene med lånerne på biblioteket.

Kulturfondstafetten

Formidlere fra hele landet lager videoboktips der de formidler litteratur fra Kulturrådets innkjøpsordninger. Bruk filmene i bibliotekets digitale formidling! Her finner du også lesersørvisbrosjyrer til å dele ut på ditt bibliotek.

Refleksjonsspørsmål

Hvordan kan du som leder tilrettelegge for at ansatte på ditt bibliotek har gode og oppdaterte bokkunnskaper?

Hva tenker du om lesetid som en integrert og eventuelt avtalefestet del av arbeidstiden i ditt bibliotek?