Universell utforming (UU) skal sikre at omgivelser og tjenester er like tilgjengelige for alle, uavhengig av funksjonsevne.
Universell utforming «er utforming av produkter og omgivelser på en slik måte at de kan brukes av alle mennesker, i så stor utstrekning som mulig, uten behov for tilpassing og en spesiell utforming.» (Definisjon fra FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne)
UU omfatter både fysiske egenskaper ved bibliotekbygget og de tjenestene som biblioteket tilbyr. Det gjelder med andre ord også digitale tjenester, og berører samfunnsplanlegging, IKT, design, arkitektur og tjeneste- og produktutvikling.
Universell utforming handler ikke bare om bevegelseshemmede, som ofte er det første vi tenker på. Det gjelder også personer med allergi, dysleksi, synshemninger, hørselshemninger og andre funksjonsnedsettelser.
Formålsparagrafen i lov om likestilling og forbud mot diskriminering (2020) sier blant annet at «Med likestilling menes likeverd, like muligheter og like rettigheter. Loven skal bidra til å bygge ned samfunnsskapte funksjonshemmende barrierer, og hindre at nye skapes.». Lovens § 17 sier at det er «hovedløsningen» som skal utformes eller tilrettelegges.
Refleksjonsspørsmål
Finner du tiltak som kan forbedre den universelle utforminga i ditt bibliotek?
Rapport fra et pilotprosjekt
I 2023 gjennomførte Viken Fylkesbibliotek et pilotprosjekt for bedre universell utforming (UU) av folkebibliotek i Viken. Hole, Nesodden og Indre Østfold Innbyggertorg og bibliotek avdeling Tomter ble kartlagt. Rapport fra kartleggingen og utkast til sjekkliste for UU i bibliotek.