Del 1. Administrasjon og ledelse
Del 2. Mediesamlinger og katalog
Del 3. Biblioteket som møtested og arena
Del 4. Formidling
Del 5. Avslutning

Lokalhistorie- og slektshistoriesamlinger

Lokalhistorisk materiale er en del av samlingen som gjør ditt lokale bibliotek spesielt, og der biblioteket har et bevaringsoppdrag.

De aller fleste bibliotek har en lokalsamling, og de fleste kommuner har et eller flere historielag. Det kan også være snakk om andre samarbeidspartnere enn historielag; museer, Fortidsminneforeningen, slektsgranskere eller ildsjeler. Lokalhistorie er viktig for kommunen, og er en stabil kilde til jevn aktivitet i mange bibliotek, selv om det kanskje ikke fører til utlånsrekorder. Noen steder står lokalsamlingen i et eget rom eller en egen reol. 

Refleksjonsspørsmål

Lokalhistoriske medier er ofte satt av til bruk i biblioteket, dvs «ikke til hjemlån». Dette gjør at utlånstallene ikke viser bruken. Samtidig forventes det at biblioteket tar vare på lokalt materiale. Hvordan blir dette håndtert i ditt bibliotek? 

Lokalhistorie er et av mange innsatsområder du som biblioteksjef kan velge å fordype deg ekstra i. Det er litt avhengig av din egen interesse for emnet. Hvis historielaget er veldig aktivt, er det kanskje ikke bruk for noen mer-innsats fra bibliotekets side? Eller kanskje det er omvendt, at et aktivt historielag har større forventninger til biblioteket.

Dersom det er interesse for dette temaet fra innbyggerne, kan det være en god idé å samarbeide med historielaget eller andre og tilby kurs, eller å få innspill til utvikling av lokalsamlingen. Mange brukere er slektsgranskere, og kommer til biblioteket for å få hjelp. Hvis du ikke har andre ansatte å spille på, kan det også være hensiktsmessig for deg å lese en enkel, oppdatert håndbok i slektsgranskning, slik at du kan hjelpe disse brukerne.

Biblioteket kan med fordel gjøre tilgjengelig en oversikt over de rikholdige digitale tjenestene som er relevante på området.  Stadig flere av kildene har blitt digitalt tilgjengelig, slik at slektsgranskere har blitt mer selvhjulpne. Bygdebøker og aviser finner de i nettbiblioteket. Kirkebøker, folketellinger og andre arkivkilder i Digitalarkivet. Mange steder finnes det også lokale baser med historiske bilder eller gårdsregistre m.m. Museene i Norge har en felles bildebase Digitaltmuseum.no

Praktisk talt alle bøker som finnes i et folkebibliotek kan kasseres. Men for lokalhistorisk materiale er faktisk folkebiblioteket en (slags) bevaringsinstitusjon. Det betyr at du må tenke annerledes om bevaring og kassering. Og kanskje skal du til og med ha ei lita hylle på bokmagasinet med bevarings-eksemplarer som ikke er til utlån dersom forholdene tillater det. 

Norsk lokalhistorisk institutt ved Nasjonalbiblioteket har som oppgave å fremme lokal- og regionalhistorisk virksomhet i Norge. De driver også rådgivning og kan kontaktes for støtte og råd.