Del 1. Administrasjon og ledelse
Del 2. Mediesamlinger og katalog
Del 3. Biblioteket som møtested og arena
Del 4. Formidling
Del 5. Avslutning

Kunnskapsformidling som samfunnsoppdrag

Folkebibliotekenes ansvar for kunnskapsformidling går helt tilbake til det første oppdraget om folkeopplysning, og er en viktig del av grunnlaget for livslang læring og bibliotekenes tjenester for elever og studenter.

Oppdraget tas videre i den utvidete nasjonale bibliotekstrategien «Rom for demokrati og dannelse», hvor hensikten er å «videreutvikle bibliotekene som relevante og viktige kunnskapsinstitusjoner som skal bidra til folkeopplysning og dannelse for befolkningen».

Digitalisering av kunnskapskilder og stor utbredelse av tjenester innen kunstig intelligens stiller stadig nye krav til folkebibliotekenes arbeid med kunnskapsformidling. Bibliotekene pekes på som sentrale i samarbeidet om å motvirke økende grad av desinformasjon i samfunnet.

Brobyggerrollen

Hva er det vi tenker på når vi velger oss kunnskapsformidling som innfallsvinkel? Det handler om brobyggerrollen mellom den som søker informasjon – og ulike kilder til kunnskap. Den som søker informasjon i et folkebibliotek kan være en student, en som trenger hjelp til å finne ut av egne rettigheter eller en som bare er veldig interessert i et tema.

Brobyggerrollen kan også være mer aktiv – med formidling rettet mot bestemte målgrupper. En slik forståelse av aktiv kunnskapsformidling kan være særlig betydningsfull når antallet referansespørsmål fra bibliotekbrukerne går ned, samtidig som desinformasjon er et økende samfunnsproblem.

Kunnskap som prosess

Vi kan forstå kunnskap som innholdet som formidles i ei fagbok eller en roman, en artikkel eller en digital kilde. Det kan også være innholdet i et foredrag, eller et enkeltmenneskes forståelse eller ferdigheter. Ofte er det mest relevant å snakke om kunnskap som prosess – noe som skapes i den enkelte eller i et fellesskap.

Både lesing, skriving, samtaler og deltakelse i arrangement og verksteder er prosesser hvor kunnskap deles og utvikles. Når ditt bibliotek jobber med kunnskapsformidling, så kan det handle både om å gi tilgang til informasjon og kunnskapskilder, og å legge til rette for prosesser og arrangement som gir opplevelser, refleksjon og kunnskap.

Hensikten med kunnskapsformidlingen kan være både å bidra til livskvalitet, myndiggjøring og mestring for den enkelte, og å fremme deltakelse og medansvar i samfunnet.

Kunnskapsformidling i bibliotek kan altså favne ganske bredt – og er nært knyttet til litteraturformidlingen. I praksis kan vi se for oss følgende tjenester og oppgaver: 

  • svar på konkrete spørsmål fra bibliotekbrukere
  • veiledning i litteratur- og informasjonssøk 
  • veiledning i informasjonskompetanse og kildekritikk 
  • veiledning i digital kompetanse 
  • formidling av offentlig informasjon  
  • formidling av kunnskap innen ulike tema, ved for eksempel:
    • utstillinger fysisk og digitalt
    • verksteder og kurs 
    • arrangement og møter 

Refleksjonsspørsmål

Hva tenker du om bibliotekets brobyggerrolle i arbeidet med kunnskapsformidling?