Da folkebibliotekloven ble revidert i 2013, ble det gjort endringer i formålsparagrafen. Der hvor bibliotekene tidligere skulle stille bøker og andre medier til disposisjon, heter det nå også at bibliotekene skal aktivt formidle.
«Folkebibliotekene skal ha til oppgave å fremme opplysning, utdanning og annen kulturell virksomhet, gjennom aktiv formidling og ved å stille bøker og andre medier gratis til disposisjon til alle som bor i landet.» (Folkebibliotekloven, 2014, §1 – vår utheving).
Aktiv formidling er et oppdrag folkebibliotekene har tatt på alvor. I årene etter revisjonen har vi sett en oppblomstring av bibliotek som tilbyr arrangementer, oppsøkende tjenester, festivaler og lignende. Det finnes i dag mange ulike metoder og kanaler for bibliotekenes formidlingstilbud. Med et oppdrag om å fremme opplysning, utdanning og annen kulturell virksomhet, er det også et vidt spenn knyttet til hva bibliotekene formidler.
I denne delen har vi plukket ut tre innganger for å utforske bibliotekenes formidling nærmere. Inngangene er valgt med tanke på at dette er temaer som er spesielt nevnt i aktuelle strategidokumenter:
Det vil variere hvordan bibliotekene jobber med å formidle litteratur, kunnskap, dataspill og andre medier. Mye er allikevel felles. En god formidler vil for eksempel alltid ha en forståelse for hvem som er målgruppen for formidlingen, og tilpasse innholdet til denne. Videre vil en god formidler alltid ha kunnskap om det som formidles. Det kan være nyttig å tenke på bibliotekaren som en form for brobygger mellom de organiserte samlingene og brukerne av biblioteket.
Sunniva Evjen og Heidi Kristin Olsen skriver om bibliotekarens brobyggende funksjon i boka «Samle, formidle, dele» (R. Audunson (Red.), 2015)
Husk at en god formidler ivaretar lånernes behov, interesser og forutsetninger. Men at det også er viktig at biblioteket løfter frem det lånerne ikke visste at de hadde interesse av, og tilrettelegger for nye oppdagelser.
Bibliotekenes formidlingsoppdrag stanser ikke ved dørterskelen. I følge nasjonal bibliotekstrategi (2020 – 2023), er det å nå nye bibliotekbrukere et viktig mål for formidlingen. I dag ser vi mange eksempler på bibliotek som driver med ulike former for oppsøkende formidling. Det kan være i form av pop-up bibliotek, festivalbibliotek, boksykler eller utlån av personalressurser og lignende.
Mange bibliotek legger også ned betydelige ressurser for å nå sine brukere på nett. Enten ved hjelp av nettsidene, som de bruker for å promotere bøker og annet innhold. Eller gjennom formidling i andre kanaler, slik som podkast og sosiale medier. De nasjonale prosjektene Felles formidlingsløsning i folkebibliotek og Digin/Bibliotek24 gir tilgang til felles digitale ressurser og vil gi bedre muligheter for formidling gjennom biblioteksystemer, nettsider og apper.
I nettkurset 23 ting om å formidle på nett (2021) finner du oppskrifter og tips til hvordan du kan jobbe med digital formidling.
Refleksjonsspørsmål
Hvordan har formidlingstilbudet ved ditt bibliotek utviklet seg siden lovendringen i 2014?
Hvis du ser på formidlingstilbudene ved ditt bibliotek i dag, er det et tilbud til alle? Eller er det målgrupper dere burde jobbe for å nå?