Ideen om biblioteket som møtested er i utgangspunktet avhengig av at bibliotekene er åpne og kan samle folk. Smittevernhensyn i forbindelse med korona lærte oss at vi må tenke annerledes, og det er etter hvert mange eksempler på at bibliotekarrangement tilbys digitalt.
E-læringskurset 23 ting om å formidle på nett gir god veiledning både om juss (opphavsrett), teknikk, honorar og andre forhold du må kjenne til for å holde digitale arrangement:
Det finnes ulike tekniske løsninger for strømming av arrangement. Folkeakademiet har laget en guide for nybegynnere som kan være til hjelp for å komme i gang med strømming av arrangement.
Leser søker bok er en organisasjon som kan gi gode råd, du kan også ta kontakt med ditt fylkesbibliotek/fylkeskommune.
Det er langt i fra sikkert at ditt bibliotek skal prioritere strømming av egne arrangement. Kanskje er det en bedre løsning å gjenbruke det som andre har laget?
Ulike aktører tilbyr strømming til andre. Flere av storbybibliotekene har blitt profesjonelle arrangører på nett. Det de legger åpent ut, er det bare å dele med egne lånere! Da kan et lite publikum lokalt få muligheten til litterære opplevelser i sine bibliotek.
Litteraturhuset i Oslo tilbyr strømming av arrangement til bibliotek rundt i landet.
Nasjonalbiblioteket. Alle arrangementene strømmes: Hva skjer? | Nasjonalbiblioteket
Leser søker bok. Digital formidling
Trondheim folkebibliotek. Digitale arrangement
Sølvberget. Digitale arrangement på deres youtubekanal:
Deichman: Digitale arrangement
Bergen offentlige bibliotek. BOBcast | Podcast on Spotify
Bergen offentlige bibliotek. Barn & bøker – podkast om barnelitteratur
Digitale møteplasser som litteraturgrupper og språkkafeer i Teams, Zoom, Whereby eller lignende verktøy er en annen form for digitale arrangement. Da sitter møteledelse, formidlere og deltakere ved hver sin pc, på sitt kontor eller hjemme.
Refleksjonsspørsmål:
Hva kunne være aktuelle digitale arrangement å tilby i din kommune?