En plan er et godt verktøy for å synliggjøre bibliotekets formål, utviklingspotensial og behov for ressurser.
Et godt administrativt og politisk forankret bibliotektilbud er viktig for å sikre gode bibliotektjenester til innbyggerne. En plan kan være en naturlig anledning til å forsøke å endre bibliotekets rammebetingelser: lokalisering, innredning, bokbudsjett og årsverk.
Det viktigste med en bibliotekplan, er at den gir et sant bilde av bibliotekets nå-tilstand, og peker på lokale målsettinger og satsningsområder. Planen bør også knyttes opp mot Nasjonal bibliotekstrategi og regionale bibliotekplaner.
I tillegg kan du være oppmerksom når andre planer lages i kommunen din. Kanskje biblioteket kan være svaret på utfordringen innenfor emner som f.eks. kompetanse, folkehelse eller integrering.
Målgruppene for planer og planlegging er
I planarbeidet er det viktig å hele tiden ha innbyggernes behov for øye. Hva er de særlige utfordringene i din kommune? Hvilke målgrupper bør biblioteket særlig søke å nå fram til? Det finnes ulike metoder for å inkludere innbyggerne i arbeidet med planen. Hør med lederen din hva som er aktuelt i din kommune.
Refleksjonsspørsmål
Hva mener du det er viktig å prioritere i din kommune? Hva vil du prioritere bort?
Hva er det eventuelt som hindrer deg i å prioritere slik du vil?
Kan arbeidet i biblioteket organiseres på en annen måte for å frigjøre tid?
Du finner mer informasjon om målgrupper og brukermedvirkning i leksjon fire som omhandler samarbeid og prosjekter: