Informasjonskompetanse favner både det å erkjenne og formulere eget informasjonsbehov, søke opp og vurdere relevante kilder, samt å ta i bruk den nye informasjonen. Det beskriver en kompetanse som både bibliotekansatte og innbyggerne trenger å tilegne seg.
Det er en utfordring for mange å ha tilstrekkelig informasjonskompetanse og ferdigheter knyttet til kildekritikk. Det kan også være et samfunnsproblem. Folkebibliotekene har en viktig rolle i å bygge informasjonskompetanse både i sitt personale og ute blant innbyggerne, og vi ser det som en del av arbeidet med kunnskapsformidling.
Bibliotekets veiledning i informasjonskompetanse vil variere i ulike sammenhenger og situasjoner. Under gjengir vi en modell i sju punkter, som tar utgangpunkt i brukerens perspektiv. En henvendelse fra en bruker kan handle om et eller flere av punktene. Punktene kan også forstås som en prosess der brukeren går fra det ene punktet til det neste for å bygge egen kunnskap. Modellen vi bruker bygger på en forståelse om at informasjonskompetanse som utvikles på et område også er gyldig på andre områder.
Brukeren eller den informasjonssøkende kan være en elev, student eller skribent, eller hvem som helst som besøker biblioteket. Noen av punktene er mer relevante enn andre for bibliotekansatte, men det er viktig å kjenne til sammenhengen mellom de ulike delene for å kunne bidra best mulig.
Det kan være nyttig å reflektere litt over hva som er bibliotekets rolle i ulike deler av prosessen:
Under finner du noen gode hjelpemidler for vurdering og bruk av kilder. I tillegg har alle universitetene ressurser om studieteknikk og informasjonskompetanse på sine nettsider.
Bibliotekets veiledning er rettet mot både store og små, alle på ulike nivå. Digital kompetanse, leseferdigheter og språk er grunnleggende forutsetninger som vil variere fra person til person. Det er forhold som påvirker hvordan en kan utvikle informasjonskompetanse, og som vil prege behovet for veiledning fra biblioteket.
For å være trygg i rollen som formidler og veileder er det viktig å oppdatere og utvikle egen informasjonskompetanse.
Bibliotekansatte kan få faglig påfyll og støtte for sitt arbeid med informasjonskompetanse i Kompetansebanken hos bibliotekutvikling.no:
Refleksjonsspørsmål
Forsøk å knytt praktiske eksempler fra bibliotekhverdagen til ulike deler av informasjonskompetanse-prosessen.