Hvordan kan du vite hva brukerne egentlig ønsker seg av biblioteket? Og hvordan skal du nå ut til dem som ikke benytter seg av bibliotektilbudet? Gjennom brukermedvirkning kan innbyggerne i kommunen gi deg svar.
Biblioteket er til for innbyggerne og det er viktig å lytte til deres ønsker og behov. Ved å invitere til brukermedvirkning setter vi brukeren i sentrum. Vi når ut til et bredere publikum, og innhenter verdifull informasjon om publikums oppfatning av tjenestene og om brukernes interesser generelt.
Vi engasjerer brukere for å:
Ved å gi brukere muligheten til å selv delta og bidra inn i bibliotekene bygger vi opp under et større eierforhold til biblioteket, et større engasjement for tjenestene, dypere kunnskap og følelse av mening ved å bidra til å nå et betydningsfullt mål sammen med andre.
Alle kommuner har medvirkningsorgan som skal høres i saker som gjelder deres interesseområde:
Refleksjonsspørsmål
Er det spesielle grupper biblioteket bør satse mer på for å imøtekomme sentrale utfordringer i kommunen din? Er det grupper dere ikke når i dag?
Tenk over hvordan du kan få mer kunnskap om behovene i lokalsamfunnet gjennom å spørre innbyggerne. Hvilke metoder vil du bruke?
Samskaping er når to eller flere offentlige og private parter inngår et likeverdig samarbeid, med hensikt å definere utfordringer og lage og iverksette nye og bedre løsninger og tjenester. Tjenestene skapes i felleskap av brukeren selv og aktøren(e) som tilbyr tjenesten.
Brukermedvirkning og samskaping er ofte ressurskrevende prosesser, særlig hvis du ikke har gjort det før. Før du går i gang, bør du forsikre deg om at du har støtte hos din leder.
I Startpakke for samskaping på bibliotekutvikling.no finner du gode verktøy og metoder som kan hjelpe deg i gang med å jobbe samskapende.