Disposisjon

Dagen lang prater vi uten manus. Modulasjon, begeistring, gester, ansiktsuttrykk, betoning og lignende kommer naturlig for de fleste. Så snart vi står foran en forsamling eller et kamera, kommer nervene, og vi drar fram vårt detaljerte manus og leser fra det.

Bilde av et forstørrelsesglass og teksten Oppdag

God kontakt med publikum er viktig. Det er motiverende om noen har øyenkontakt og snakker med en viss begeistring til meg! Foran et mobilkamera er vi jo ikke ansikt til ansikt med publikum, og det er ikke alltid lett å prate løst og ledig, selv om vi vet veldig godt hva vi skal si. Tenk om vi glemmer noe? Men det er sjelden inspirerende å høre det noen har lært seg utenat.

I videoen nedenfor har skuespiller Ane Skumsvoll fulgt våre råd for presentasjonen av en bok

Filmet ved Haugesund Folkebibliotek og lastet opp etter avtale med Ane Skumsvoll. Vennligst ikke del denne videoen utenfor dette webkurset.

I den neste videoen har Ane Skumsvoll IKKE fulgt våre råd for presentasjon av en bok. Filmet med samme telefonkamera og mikrofon som videoen øverst, i samme rom, men med annen plassering i forhold til lys.

Filmet ved Haugesund Folkebibliotek og lastet opp etter avtale med Ane Skumsvoll. Vennligst ikke del denne videoen utenfor dette webkurset.

Begge videoene er filmet med vanlig mobilkamera på en Samsung Note 9 og en liten mikrofon koblet til med kabel. Videoene er ikke redigert eller klippet og det er brukt naturlig lys fra vinduene i bygget. Filmet i vertikalt format med tanke på sosiale medier, ikke for opplasting på kanaler som YouTube.

Manus versus disposisjon

Et manus inneholder hvert eneste ord du skal si, i fullstendige setninger. Det er ikke like lett å frigjøre seg fra et detaljert manus. Det finnes en enklere metode: lag en disposisjon. En kort disposisjon er et utmerket verktøy, og kan lagres i hodet, eller noteres ned på papir eller skjerm. I forarbeidet med boken har du forhåpentlig funnet mye «gull». Nå må du velge hovedpunkter med omhu, siden vi i denne sammenheng skal lage veldig korte filmsnutter til sosiale medier (facebook, instagram, snapchat).

Disposisjonen kjennetegnes av:

  • Stikkord
  • Tanker
  • Ligner mer på handleliste enn på et foredrag

Dersom du uansett føler deg tryggere med et detaljert manus, så se om du kan kutte en del unødige ord og setninger. Gå gjennom stoffet flere ganger, og se at den ene tanken følger den andre naturlig. Bygger alle underpunkter opp under hovedtemaet? Hvis ikke, vet du hvor du bør kutte.

«Det synes som om perfeksjon er oppnådd, ikke når det ikke er mer å legge til, men når det ikke er mer å fjerne.»

Antoine de Saint Exupéry

Eksempel på disposisjon

  1. Innledning – 10% av presentasjonen: Få oppmerksomhet: Hva skal de få høre fra deg i dag? Hva er din persona interessert i?
  2. Hoveddel – 80 % av presentasjonen: Utdyp det du nevnte innledningsvis. Hovedpunkt 1 + underbyggende punkter. Hovedpunkt 2 + underbyggende punkter. Det hele noterer du kun med nøkkelord/stikkord. Gi gjerne noen konkrete eksempler fra boken, lese noen korte sitater? Dette kan illustrere det du forsøker å forklare.
  3. Avslutning – 10 % av presentasjonen: Låne, reservere, lese? Hva vil du at din persona skal foreta seg? En fyndig avslutning bør gjøre susen.

Målgruppen

Dersom du har utviklet en eller flere personas, så vær deg dette bevisst, og velg hovedpunkter som passer den/dem. Kan det være at de er interessert i en annen vinkling enn deg? Hva vet de om temaet fra før? Svarer teksten på noe viktig eller interessant som målgruppen er opptatt av?

Gjør dette:

  • Ordne tankene
  • Planlegg hva du vil si i en mental disposisjon
  • Skriv stikkord og tanker. Ordne i logisk rekkefølge
  • Ta pauser, det er mer behagelig å høre på
  • Sjekk at hovedpunktene faktisk bygger opp under temaet ditt
  • Se til at det er samsvar mellom videoens varighet og antall hovedpunkter

Ikke…

  • skriv ned hver minste lille ting du vil si
  • fokuser for mye på spesifikke formuleringer
  • ta med for mye stoff. Da må du skynde deg gjennom presentasjonen. Det er ikke behagelig å lytte til
  • snakk for fort. Du vil snuble i ord og virke nervøs
  • spring fra det ene punktet til det andre
  • kom med digresjoner, men hold tråden
Bilde av en tankeboble og teksten Reflekter

Hvordan kan du finne selvtilliten til å klare å frigjøre deg fra manus, og snakke friere, kun ut fra noen stikkord? Tenk på fordelene ved å være fri fra manus. Øv! Det kan kjennes som en lur idé å lære seg alt utenat. Følg heller rådet om å ordne tankene, ha i høyden de innledende setningene skrevet ned, og øv på å ha øyekontakt og en naturlig, fortellende stil. Gløtt gjerne ned på stikkordene, men forsøk å ikke henge deg opp i faste formuleringer. Øvelse gjør mester!

Husk: Det viktigste er hovedpunkt(er), det mindre viktige er underpunkter, det uviktige sløyfes! (Riksmålsforbundet, 2020).

Bilde av en kobling og teksten Kilder
Bilde av en pil med et spørsmålstegn og teksten Quiz

Videoboktips – disposisjon