Utstyr og teknisk forberedelse

Korte videosnutter som skal publiseres på sosiale medier trenger ikke og bør ikke ta opp veldig mye tid av arbeidsdagen. Hvilken som helst smarttelefon eller nettbrett med kamera kan ta opp video og man trenger ikke dyrt og komplisert ekstrautstyr for å få frem budskapet.

I denne delen skal vi se på hvilke forberedelser man kan gjøre seg for å få en god video med det utstyret man har, og hva av utstyr man kan vurdere å kjøpe inn uten å sprenge budsjettet.

Bilde av et forstørrelsesglass og teksten Oppdag

Du kommer langt med mobiltelefonen din. For å ta opp en video trenger du først og fremst et kamera. Alle smarttelefoner har et kamera som filmer godt nok, og du slipper å overføre filer fra kamera til telefon når du skal publisere i sosiale medier.

Du trenger:

  • Smarttelefon eller nettbrett med kamera
  • Stativ/Tripod med holder for mobil/nettbrett (valgfritt)
  • Mikrofon som kan kobles direkte i telefon (valgfritt)

Et stativ gir deg mulighet til å filme alene. Kjøp et rimelig gulvstativ, sånn at du får mobilen opp til din høyde. Bruk eventuelt møbler til å få kameraet opp i høyde.

Illustrasjon med fire personer og masse snakkebobler
Her er et eksempel på kombinasjon av utstyr for å lage et videoboktips:
Smarttelefon, tripod med holder for mobil, Mikrofon fra Boya med kabel som settes i hodetelefoninngang.

Deretter er det 3 hovedpunkter som gjelder:

  • Lyd
  • Lys
  • Lokasjon

Lyd

Lyden bør være klar, ikke for lav og med så lite bakgrunnsstøy som mulig. Ulyder i bakgrunnen forstyrrer budskapet, spesielt når du ikke bruker mikrofon. Du har et budskap som skal frem i din video. Lukk øynene og lytt derfor etter der du har tenkt å filme. Er det mye bråk i bakgrunnen?

Et enkelt triks for å få bedre lyd er å stille kamera nærmere den som snakker. Nyere telefoner tilbyr vidvinkel-funksjon, som betyr at du kan stille telefonen nærmere motivet enn med en vanlig linse, og fortsatt få med hele motivet i rammen. Trenger du å filme hele personen som snakker, eller holder det med overkroppen?

Øvelse: Lag to opptak: ett som filmes nær formidleren, ett langt unna. Hør deretter etter på forskjellen på lyden uten å bruke hodetelefoner.

Ta gjerne et prøveopptak for å teste lyden og spill av uten hodetelefoner. Er lyden tydelig uten at du må skru opp volum forbi middels? Hører du andre forstyrrende lyder i bakgrunnen?

Å bruke mikrofon utgjør en veldig stor forskjell, og det er ikke nødvendig å kjøpe den dyreste på markedet. En enkel mikrofon som kobles rett inn i telefonens hodetelefoninngang er mer enn godt nok til dette formålet. En slik kan man få tak i for rundt 500 kr. Nyere telefoner som ikke har hodetelefoninngang gjør deg derimot avhengig av å ha en trådløs mikrofon med Bluetooth tilkobling. Disse er mer kostbare, men ofte mer praktisk enn å måtte jobbe med en kabel.

Det viktige å være obs på her er at lyden må bli med i videoopptaket, ikke separat. Separat lyd må legges inn i videoen i ettertid, og dette vil kreve en videoredigeringsprogramvare. Separat lyd vil si at lyden tas opp i et annet program/app enn kameraet filmer med. Får du lyd gjennom kamera-appen din er lyden med i videoopptaket. Test dette ved å ta et prøveopptak etter du har koblet til mikrofonen hvor du snakker litt med mikrofonen nært, deretter langt unna og så sjekker du opptaket om du merker forskjell.

Lys

Du trenger ikke studiolys for å få god belysning. Med hjelp av naturlig lys får du akkurat den belysningen du trenger, dersom du plasserer motivet riktig og filmer en tid på dagen da det er rikelig med naturlig lys.

Å jobbe med naturlig lys betyr at du må tilpasse deg etter hva naturen har å by på. Motivet i filmen din er den personen som presenterer boken, og det er denne som skal ha riktig belysning: godt og jevnt belyst, uten gjenskinn i ansikt eller for eksempel bokomslag.

Dette er skjermbilder fra to videoklipp filmet på samme tid på dagen, med samme kamera og i samme rom.
Forskjellen er plasseringen av motivet i forhold til lyset.
Til venstre: Lys kommer inn fra vindu på skråvinkel fra formidlers høyre fremside, bak kamera.
Til høyre: Lys kommer inn vindu fra motivets høyre side, direkte fra siden. Dette skaper en sterkt kontrast i ansiktet og et utvasket uttrykk, siden solen også skinner mot kamera.

Øvelse: Lag et opptak hvor du filmer en person som står i naturlig lys (uten å gå ut), deretter et opptak under takbelysning. Merker du en forskjell?

Ønsker du likevel å ha litt ekstra belysning, for eksempel på ansiktet eller boken, så kan en enkel kontor lampe hjelpe mye. Men vær obs på gjenskinn! Det er ikke lurt å rette lyset direkte på motivet, prøv heller å sikt litt på siden eller over. Er lyset veldig sterkt kan du prøve å gjøre lyset mykere ved å dekke det til med en hvit klut, t-skjorte eller tørkepapir. Vær forsiktig med varme lyspærer i så tilfelle.

Lokasjon

Hvor du velger å filme har mer å si enn du gjerne tenker over. Velg din lokasjon med tanke på naturlig lys, hvor du kan få god lyd, og hvor det er en fin bakgrunn.

Bakgrunn har en innvirkning på formidlingen av ditt budskap. Derfor har ofte en «rolig» bakgrunn mye å si for din video. Rolig vil si en bakgrunn som en vegg, en bokhylle eller et rom. Bevegelser i bakgrunnen vil virke distraherende, så vær oppmerksom på om det er blinkende lys, flagrende objekter eller personer bak den som formidler.

Tips! En god bakgrunn er ikke nødvendigvis den kjedeligste bakgrunnen du kan finne. Finn gjerne en ryddig bokhylle eller lignende du kan stå foran.

Avstand skaper dybde. Ikke plasser motivet/formidleren helt inntil bakgrunnen, spesielt når du bare viser fra livet og opp av formidler. Avstand fra bakgrunnen vil gjøre den mindre distraherende, siden detaljer som boktitler og lignende blir lenger unna. Følelsen av dybde skaper også et mer tilfredsstillende bilde for den som ser på.

Ikke vær redd for å gå ut! Det beste naturlige lyset finner du utenfor biblioteket og det kan være vanskelig å få fred i åpningstiden. Film gjerne ditt videoboktips på en lokasjon som passer til bokens innhold eller tema.

Øvelse: Lag to videoklipp: et hvor formidler står helt inntil en ensfarget vegg, og et hvor de står foran en ryddig bokhylle med avstand fra bokhyllen. Sammenlign resultatet.

Bilde av en hånd som peker på en mobilskjerm og teksten Utforsk
Bilde av en tankeboble og teksten Reflekter
  • Hvordan reagerer du om en video på sosiale medier har dårlig eller bråkete lyd?
  • Ser du på videoer på sosiale medier med lyden av eller på?
  • Hvorfor følge hovedreglene om lyd, lys og lokasjon bare for en kort videosnutt?