Å filme en videosnutt

Tid for å gjøre opptak! I denne delen skal vi gå gjennom noen huskeregler man bør ha i bakhodet under filmingen av en videosnutt. Gode forberedelser gir raskere bedre resultater under opptak.

Bilde av et forstørrelsesglass og teksten Oppdag

Format

Dette kurset konsentrerer seg om å filme korte videosnutter til sosiale medier som Instagram stories, Instagram, Facebook, TikTok og Snapchat.

På sosiale medier er det vanlig å filme videoer i vertikalt format, det vil si stående format. Vertikalt format er et såkalt «forbudt» format på steder som YouTube, som passer bedre for lengre videoer. På sosiale medier er vi derimot mindre villig til å snu mobilen på siden for å se en video.

Unntaket er da når man poster på Instagram, hvor formatet er kvadratisk. Det går fint an å legge ut en video filmet i vertikalt format til Instagram, men da må man regne med at toppen og bunnen av bildet vil bli beskjært.

Følgende lenger er maks lengde på tilhørende sosiale medier:

 • Instagram post: 59,9 sekunder
 • Instagram story/Facebook story: 15 sekunder
 • Snapchat: 59,9 sekunder
 • TikTok: 15 sekunder
 • Facebook: 30 sekunder

Dette er kort tid til å formidle et budskap, så forberedelsene må tilpasses dette.

Øvelse: Prøv å formidle en bok og ta tiden med en stoppeklokke. Hvor lang tid bruker du?

Enkle huskeregler når du gjør opptak

 • Prøv flere ganger
  La formidleren varme opp noen ganger under opptak for å få nervene ut av systemet. Jo mer komfortabel formidleren er, jo enklere er det å rive seg løs fra manus og få et mer naturlig og spontant resultat.
 • Sett kamera hakket høyere enn motivet
  Det er mer flatterende å filme formidleren fra en øvre vinkel, men du vil heller ikke at de skal måtte se opp. Sett kamera hakket høyere, nok til at de må løfte blikket.
 • Se gjennom opptakene før du pakker sammen
  Ikke avslutt arbeidet før du er sikker på at du har et opptak som kan brukes.
 • Start opptaket litt før formidler begynner å snakke, og film litt etter
  Start opptaket, be formidler trekke pusten og så begynne. Deretter la kamera fange et øyeblikk stillhet etter formidlingen er ferdig. Innebygde programmer på de aller fleste smarttelefoner gir deg mulighet til å trimme bort disse ekstra sekundene før og etter opptak.
 • Test lokasjonen
  Test stedet du har valgt å filme før du begynner å filme formidlingen ved å ta et opptak uten snakking. Hva ser og hører du? Er det noe som forstyrrer?

Øvelse: Lag to opptak: et hvor formidler snakker straks du starter opptaket, og et hvor du starter opptaket og formidler trekker pusten før de snakker.
Merker du en forskjell?

Bilde av en hånd som peker på en mobilskjerm og teksten Utforsk

Bilde av en tankeboble og teksten Reflekter
 • Hvilken metode tror du har størst effekt på den som ser den, mellom en videosnutt eller en lengre video? Diskuter.
 • Hvor tenker du er det beste stedet å filmet en videosnutt i ditt bibliotek/lokale? Test det ut ved å ta noen bilder på lokasjonen. Hvorfor tror du denne lokasjonen egner seg eller ikke egner seg?