De aller fleste fagbøkene som finnes tilgjengelig i norske bibliotek har blitt analysert av en bibliotekar og plassert i deweysystemet basert på deres emnemessige innhold.
Dette betyr at vi har et rikt nettverk av underliggende data som kobler alle fagbøker sammen og setter dem i relasjon til hverandre. Kodene brukes for å angi hylleplassering slik at bøker blir plassert i faglig relasjon til hverandre. I denne leksjonen skal vi se nærmere på hvordan vi kan bruke Dewey i søk og gjenfinning.
De fleste biblioteksystemer indekserer deweykoder slik at de er søkbare. Forutsatt at du vet hvilken kode som representerer emnet du er interessert i, kan du søke direkte i søkefeltet. Under ser vi et søk etter emnet “slankekur” ved å søke etter deweykode 613.25:
Vi kan ofte utnytte den hierarkiske oppbyggingen i Dewey og utvide søket ved å fjerne siste siffer. I dette tilfelle, utvider vi trefflisten til å vise alt som handler om “ernæringslære” ved å forkorte nummeret til 613.2:
Ved å forkorte deweykoden med enda en siffer til 613, utvider vi trefflisten til å vise alt som handler om “personlig helse og sikkerhet”:
I tidligere leksjoner har du lært at deweysystemet er delvis syntetisk. Dette betyr at deweykoder kan bygges ved å sette sammen ulike komponenter. Med bygde numre mister vi muligheten til å dra nytte av den hierarkiske oppbyggingen som ellers kjennetegner deweysystemet. For eksempel er deweykoden “613.2082” bygget ved å sette sammen “613.2” (ernæringslære) og “H1-082” (kvinner). Her vil det være mulig å søke direkte på deweykoden, men uten godt kjennskap til deweysystemet, vil det være vanskelig å utvide søket.
De aller færreste vet hvilken deweykode som representerer emnet man er interessert. Det er derfor nyttig å vite at det er også mulig å koble lokale kataloger til WebDewey og starte søket derfra. På denne måten kan du søke med ord for å komme frem til riktig deweykode, og deretter sjekke hva biblioteket har som er klassifisert med denne koden.
Når du søker i WebDewey, søker du etter tegn i ulike typer indekser. De mest kontrollerte av de språkbaserte indeksene er:
Det er mulig å søke både nynorsk i Bibbi-emner, Bokbasens emner og Realfagstermer, og på engelsk i Relative Index (English), Humord og Realfagstermer.
Når du har søkt med ord (enten i vanlig søk fra hovedsiden i WebDewey eller fra avansert søk, slik det er avbildet over) og kommet frem til riktig klasse, klikker du på “Lenke til katalog” i toppmenyen på høyre side av skjermen for å få frem en nedtrekksmeny med ulike kataloger som er koblet til ditt biblioteks WebDewey-bruker.
Klikk på en av katalogene for å komme direkte til en treffliste med bøker klassifisert med den aktuelle deweykoden i katalogen. I eksempelet under har jeg klikket på “Nettbiblioteket” og får opp en ny fane med treff i Nasjonalbibliotekets nettbibliotek på bøker som handler om slanking:
En annen måte å søke etter bøker med bruk av dewey er med verktøyet WebDewey Search. WebDewey Search er et åpent og gratis verktøy som ikke krever innlogging og som derfor passer fint å bruke i skranken. I WebDewey Search kan du finne frem til bøker på to måter:
Når du navigerer i deweyhierarkiene vil du til enhver tid se tre kolonner. Den første kolonnen viser deweykoden; den andre viser klassebetegnelsen knyttet til deweykoden; og den tredje viser hvor mange treff som finnes i Biblioteksøk på bøker med den aktuelle deweykoden. Siden Biblioteksøk er et fellessøk på de aller fleste bibliotekkataloger i Norge, kan WebDewey Search gi deg en god oversikt over hva som finnes tilgjengelig innen hvert fagområde i norske bibliotek.
Ved å navigere til 613.25 vil du se at det finnes 438 treff på dette nummeret i Biblioteksøk:
Klikk på treffantallet for å komme direkte til trefflisten i Biblioteksøk:
Du kan søke på bokmål og på engelsk etter termer i deweyregisteret. Trefflisten vil inneholde alle registertermer som inneholder søketermen. Dette er en fin måte å se hvordan ulike emner kan være spredt i ulike fagområder i deweysystemet. I følgende eksempel har jeg søkt på «ernæring» og får en treffliste som viser registertermer for ulike aspekter ved ernæring innen fagområdene biologi, dyrefysiologi, førskoleopplæring og helse:
Klikk på en av registertermene, så kommer du direkte til deweyklassen den tilhører i deweyhierarkiet, og kan derfra klikke deg videre til trefflisten i Biblioteksøk.
WebDewey Search er bygget med deweydata som er tilgjengeliggjort gjennom et API. Dataene er lisensiert av OCLC og kan brukes til utvikling av søk til bibliotek. Deweydata kan brukes for å videreutvikle søk i eksisterende kataloger eller til å utvikle nye søketjenester.