Allerede under lesingen er forberedelsen til boktipset i gang.
Noen elementer i en bok appellerer særlig til ulike lesere. Lesersørvis (Øyrås 2017) kaller dette for appellfaktorer. Det er disse som ofte nevnes når man spør noen hva de satte pris på i en bok de likte, og hva de gjerne ser etter i neste leseopplevelse.
De seks appellfaktorene er:
Les mer om appellfaktorene her.
I tillegg til å merke seg appellfaktorer kan det være nyttig å stille fantaserende og filosofiske spørsmål til teksten underveis i, og etter lesingen. Dette kan hjelpe deg med å finne de dypere motivene, grunntankene og emnene i stoffet: gullet! Vilde Kamfjord og Pål Brekke Indregard i «Barnebokbad» har utarbeidet «en pedagogisk metode for gode leseopplevelser og meningsfulle samtaler om litteratur…» basert på Philip Cams filosofi og spørsmålskvadrant.
Eksempelvis:
Ta utgangspunkt i deg selv når du skal finne svar på etiske spørsmål. Forsøk deretter å sette deg inn i hvilke holdninger andre kan ha, og dermed andre mulige måter å lese/tolke teksten på. Dersom du har en annen leser å kaste ball med, er det det aller beste. Kombiner åpne og lukkede spørsmål.
Tips! Filosofiske spørsmål handler om etikk, moral, hva som er rett og galt, holdninger. Mennesker har forskjellig syn på hva som er rett og galt, klokt og uklokt. Forsøk å se hendelser og valg i boken fra forskjellige sider. Det finnes sjelden fasitsvar, og det du finner mest interessant kan være forskjellig fra din personas perspektiv. Ha i boken tror du målgruppelesere kan ha sterke meninger og følelser for? Trekk gjerne fram noen av disse aspektene.
Når du har arbeidet med innholdet i boken, er det dags å begynne på en disposisjon.
1: Et eventuelt sammendrag av boken bør være kort. Ikke gå for mye i detalj.
2: Velg ut hovedpunktene i boken – husk å tenke på målgruppen din. Trekk for eksempel fram en eller flere appellfaktorer, eller karakterer og valg de tar eller ikke tar.
Presenter det på en ordnet måte. Hva satte du pris på, og hva likte du ikke?
3: Ta med korte sitater som eksempler, og du trenger å illustrere et poeng.
En liten advarsel: Ikke bruk for lange sitater. Det kan ta for stor plass og overskygge omtalen. Omtalen skal stort sett være dine ord og tanker om boken.
4: Lag en kort avslutning som oppsummerer det hele. Hva med å nevne bøker som ligner? Du kan for eksempel si: “Hvis du liker bok X, vil du definitivt like denne!” Du må gjerne nevne konkrete ting som gjør at bøkene ligner, og si noe sånt som: “Dersom du liker råtøffe hovedpersoner som i bok X, vil du falle pladask for protagonisten i denne boken!”
5: Gi evt boken et terningkast, men dette kan selvsagt sløyfes.
Tips! Kort ned presentasjonen til en stikkordsbasert disposisjon. Lær mer i leksjonen «Disposisjon».
Hvem skal svare på dette spørsmålet? Er det mulig å fastslå?
For en tid tilbake satte forfatter Jan Kjærstad opp noen kriterier for hva som er en god bok:
Hva tenker du om disse kriteriene?