Backcasting er en måte å lage konkrete mål og handlinger for den ideen dere vil utvikle. Dere foretar en «tidsreise» til en tenkt framtid der målet er nådd, og ser tilbake på hvordan dere kom dit. Framtiden er «nåtid» og nåtiden er «fortid».
Inviter gjerne lederen din med. Selv om hen ikke skal delta i utviklingen av ideen, vil ledere kunne bidra med informasjon som det er nyttig å kjenne til tidlig i prosessen, for eksempel om mulige finansieringskilder. Det er også en effektiv måte å holde en leder oppdatert og engasjert på.
Ideen må være klart definert og bli forstått av alle som deltar i prosessen.
Er du usikker på selve ideen? Da er det kanskje for tidlig med en backcasting. En backcasting benyttes etter dere har identifisert en utfordring og jobbet fram en idé som dere ønsker å gå videre med.
Se for dere at dere befinner dere i framtiden. Dere har realisert idéen. Hvilke konkrete, positive endringer har det ført til?
Du kan for eksempel si: «Vi er nå i framtiden, og sammen har vi klart å løse de utfordringene vi gikk løs på. Kjenn på stoltheten og den gode følelsen over hva vi har fått til. Nå skal vi hver for oss sette ord på de tre viktigste endringene som vi har oppnådd! Formuler dem i nåtid.»
Alle i gruppa bruker noen minutter på å tenke gjennom og notere ned egne forslag.
I fellesskap: Forslagene luftes og diskuteres til dere blir enige om hvilke tre endringer som er mest ønskelige. Skriv de tre ENDRINGENE på oransje lapper, og sett lappene under «Nåtid».
Vær så konkrete som mulig! Uklare endringer er vanskelige å følge opp med handlinger.
Ikke stress i denne fasen. Prøv å få til gode diskusjoner og gode beskrivelser på de endringene som ideen har gitt. Kanskje kommer dere ikke lenger i løpet av tiden dere har satt av? Det er helt greit.
For å tydeliggjøre de ulike tidene, kan møteleder stille seg fysisk i «nåtiden» når det er den det snakkes om, og flytte seg til fortiden når dere etterpå drøfter handlinger.
Tenk at de tre ENDRINGENE er en realitet. Dere ser bakover og spør dere selv: Hvordan fikk vi til dette? Beskriv de HANDLINGENE som har ført fram til disse ENDRINGENE. Snakk hele tiden i fortid!
Disse handlingene vil til slutt bli oppgaver i en handlingsplan, så vær konkret og spesifikk. Det er ingen grense for hvor mange handlinger dere kan ha!
Alle i gruppa bruker noen minutter på å tenke gjennom og notere egne forslag på grønne lapper.
I fellesskap: De grønne lappene med HANDLINGER klistres opp på linje med den ENDRINGEN de har vært relevante for. Overlappende eller like handlinger klistres sammen/inntil hverandre.
Se tilbake og beskriv utfordringer/barrierer som du støtte på underveis.
Alle i gruppa bruker noen minutter på å tenke gjennom og notere egne forslag på rosa lapper.
I fellesskap: De rosa lappene med UTFORDRINGER kobles til HANDLINGER de har vært relevante for.
Se tilbake og beskriv den hjelpen du fikk underveis for å overkomme utfordringene.
Alle i gruppa bruker noen minutter på å tenke gjennom og notere egne forslag på gule lapper.
I fellesskap: De gule lappene med HJELP kobles til UTFORDRINGER den var relevant for.
I hvilken rekkefølge skjedde HANDLINGENE (med påkoblede UTFORDRINGER, BARRIERER OG HJELP)? Angi datoer/tidsspenn på toppen.
Gratulerer! Dere har laget en plan for hvordan dere skal realisere prosjektideen.
Det er på tide å reise tilbake til den virkelige nåtiden og bli enige om: