Ting 9 Søkemotorer som ikke overvåker

Det finnes flere søkemotorer med respekt for personvern. Disse samler kun inn begrenset mengde data om brukerne. Denne tingen ser på et lite utvalg av personvernvennlige søkemotorer.

Oppdag og utforsk

DuckDuckGo

Duckduckgo kaller seg «Søkemotoren som ikke sporer deg.» Den har eksistert siden 2008 og var ifølge statistikk fra Statcounter den 6. mest brukte søkemotoren (etter Google, Bing, Yahoo, Baidu og Yandex) med en markedsandel på ca 0.4% i snitt fra september 2018 til september 2019.

DuckDuckGo har i likhet med Google og Bing muligheter for å avgrense resultatlistene til web, bilder, videoer, nyheter og kart, i tillegg til å avgrense på land, tidspunkt for publisering og sikkert søk. Bilder har også filter for avgrensning på størrelse, type, visninger og farger.

Det som skiller DuckDuckGo fra andre søkemotorer i tillegg til fokus på personvern, er at de har laget snarveier som gjør at du søker direkte i andre nettsteder. Dette kaller de Bang. Med utropstegn som start på snarveien sender du søket rett inn i andre nettsteder, for eksempel kan du søke rett i Wikipedia med «!w».

Duckduckgo skjermbilde

Utforsk DuckDuckGo:

Startpage

Startpage kaller seg «verdens mest private søkemotor». Den startet opp som Ixquick, en metasøkemotor, i 1998, men fra 2006 begynte de å satse på brukernes personvern og endret navn til Startpage i 2009 . Startpage bruker resultater fra Googles baser, men fjerner all personlig informasjon før de sender søket videre til Google, og returnerer søket helt anonymt. Søket lagres ikke, ingen cookies og besøket loggføres ikke, men det kan gjøre at søket oppleves litt sent. Startpage har færre avgrensningsmuligheter enn DuckDuckGo. I etterkant av søk kan du avgrense resultatet til søk i bilder eller videoer. I likhet med andre søkemotorer kan det avgrenses på tidspunkt for publisering og land. Startpage har også enkel tilgang til skjemaet for avansert søk.

Startpage skjermbilde

Utforsk Startpage:

Qwant

Qwant møter deg med «The search engine that respects your privacy». Qwant er europeisk og har eksistert siden 2013. Qwant har i likhet med andre søkemotorer mulighet for å avgrense på web, nyheter, bilder, video og kart, men i tillegg har Qwant egen søkemotor for musikk og kan søke spesielt på sosialt innhold (i hovedsak fra Twitter). De har filter for tidspunkt for publisering de har kalt «Freshness», og for bilder kan de filtreres på størrelse, lisens (rettigheter), farge, type og kilde. Qwant har egen søkemotor tilpasset barn, Qwant Junior, men den finnes kun på fransk, engelsk, tysk og italiensk. Qwant gir også mulighet for å lage konto. Med konto kan du lagre resultater, lenkesamlinger og i tillegg publisere eget innhold på “boards”.Qwant skjermbilde

Utforsk Qwant:

  • Les om Qwants partnerskap med den norske nettleseren Vivaldi.
  • Les mer om Qwant på deres egne nettsider.
  • Prøv å søke etter informasjons om et aktuelt tema, for eksempel uroligheter og demonstrasjoner, mennesker med makt eller naturkatastrofer (Bolivia, Vladimir Putin og skogbrann). Opprett konto og prøv å lagre noen resultater.

Telefoner med Yippy og Searx

Reflekter

  • Sjekk også ut Searx.me som er en metasøkemotor. Den søker i Google, Bing, Wikipedia, Yahoo, Yandex, Reddit med flere. De blokkerer informasjonskapsler og deler ikke IP adresser eller søkehistorikk.
  • Sammenlign søkeresultatene ved søk på aktuelle hendelser og mektige personer fra de første tre søkemotorene opp mot søk i Google eller Bing. Eksempler naturkatastrofer, valg, demonstrasjoner og uroligheter.
  • Test disse søkemotorene mot et tema du jobber med for tiden, for eksempel en bok, litteraturformidling, opplæring eller annet. Hva tenker du om resultatlistene sammenlignet med søkemotoren du vanligvis bruker?
  • Søk på idrettsutstyr eller lignende og se hvordan disse søkemotorene markerer annonsene på resultatsiden, for eksempel surfebrett, slalomski, rulleski, romaskin med mer.

Quiz

Leksjoninnhold