Ting 5 Ikke-vestlige søkemotorer: Yandex og Baidu

Google er som nevnt i ting 3 den mest brukte søkemotoren i verden, men i noen land er det andre søkemotorer som konkurrerer om brukerne. Disse søkemotorene er bedre tilpasset landets brukere, lover og regler og har ofte en annen praksis når det gjelder sensur og personvern. I denne tingen skal vi se nærmere på russiske Yandex og kinesiske Baidu.

Oppdag og utforsk Yandex

Den russiske søkemotoren Yandex har liten andel av verdens søkere, rundt 0,5-0,6 % av verdensmarket, men konkurrerer med Google om å være den største søkemotoren i Russland.

Deres mål er: “… to help consumers and businesses better navigate the online and offline world.” Russland praktiserer sensur av innhold, blant annet for å blokkere innhold som kritiserer regjeringen. Yandex samler inn inn mye informasjon om hver enkelt for å kunne nå målet om personlig tilpasning og personvernerklæringen deres dekker seg bak dette, men denne informasjonen kan du selv ha kontroll på dersom du velger å lage konto i Yandex.

Yandex har egne versjoner av søkemotoren for Russland, Ukraina, Hviterussland, Kazakhstan, Uzbekistan og Tyrkia.

Yandex på pc-skjerm

Yandex har gode søkefunksjoner. I toppmenyen i Yandex.com ligger mulighet for å velge bilder, video, e-post, kart, AppMetrica (en markedsføringsplattform til nedlasting), oversettelsesverktøy og nettleser (til nedlasting). I søkefeltet ligger et tastatur-ikon. Dette kan brukes for å få opp et tastatur for å søke med andre alfabet som russisk eller tyrkisk, men også spansk, tysk og italiensk. Yandex har 12 tastatur i tillegg til engelsk. Resultatlistene har logo foran hvert treff som viser hvor det er hentet fra. Ved siden av søkefeltet (etter et søk) dukke det opp et slider-ikon. Dette kan brukes til å justere hvor du søker fra, tidspunkt for publiserte resultat og språk. I bunnen av hver side med treff gis mulighet for tilbakemeldinger om hvor nyttig resultatlistene er og til å legge inn klager.

Utforsk Yandex

 

Oppdag og utforsk Baidu

Baidu er den største kinesiske søkemotoren med rundt 60-70 % av det kinesiske søkemarkedet, men på verdensbasis har Baidu kun rundt 1 % av markedet. Navnet er hentet fra et kinesisk dikt skrevet under Song dynastiet (960-1279) og betyr noe sånt som på hundre måter. Det handler om en mann som leter etter en kvinne på en stor festival: «Restlessly I searched for her thousands, hundreds of ways. / Suddenly I turned, and there she was in the receding light.»

Baidu på pc-skjerm

Baidu startet opp i 2000 med algoritmer som er optimalisert for kinesiske brukere. Det innebærer at Baidu rangerer høyest kinesiske nettsteder og innhold og med kinesiske tegn i menyen, noe som gjør den mindre egnet for norske brukere.

Det snakkes mye om kinesisk overvåking, sensur og mangel på personvern. Catharina Nes skrev på personvernbloggen til Datatilsynet om autoritær intelligens om hvordan data samles inn og brukes i utviklingen av kunstig intelligens . I en Wikipediaartikkel om internettsensur i Kina hevdes det at mer enn 60 online-restriksjoner er opprettet av den kinesiske regjeringen. Denne sensuren må også Baidu følge.

Utforsk Baidu

  • Prøv et par søk for å teste søkemotoren og legg merke til at resultatlisten prioriterer kinesiske resultater:
    • Søk på Hong Kong. Prøv å sett hermetegn rundt for å se om resultatet endres.
    • Søk på «norske studenter i Kina» med og uten hermetegn.

Reflekter

  • Kan du finne språkinnstillinger på Baidu?
  • Prøv å søk i Yandex etter doping og norske idrettsutøvere og vurder hvor gode resultatlistene er.
  • Klikk på den lille pila som peker nedover etter ved nettadressen rett under overskriftene for hvert treff i resultatlistene. Hvilke kategorier er forhåndsdefinert om du velger å klage (complain) på ett av treffene?

Kilder

Almås, G. B. (2019, 19. februar). Digitalt diktatur: Kina planlegger sosialt poengsystem. NRK.no. https://www.nrk.no/urix/kinas-digitale-diktatur_-gar-du-pa-rodt-lys_-blir-du-uthengt-pa-storskjerm-1.14369439

Internet censorship in China. (2019, 26. november). I Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_censorship_in_China

Nes, C. (2018, 23. mars). Autoritær Intelligens. https://www.personvernbloggen.no/2018/03/23/autoritaer-intelligens/

Statcounter. (2019). Search Engine Market Share Russian Federation. Hentet 10. desember 2019 fra https://gs.statcounter.com/search-engine-market-share/all/russian-federation 

Statcounter. (2019). Search Engine Market Share Worldwide. Hentet 10. desember 2019 fra https://gs.statcounter.com/search-engine-market-share

Xu, R. (2010, 15. mai). Search Engine of the Song Dynasty. The New York Times. https://www.nytimes.com/2010/05/16/opinion/16xu.html

Quiz