Ting 4 Bing

Denne artikkelen handler om Bing. Bing er den søkemotoren i verden som er mest brukt etter Google. På tross av dette lå markedsandelen på 2.37 i september 2019.

Bing er Microsofts egen søkemotor, og følger med i nettleseren Microsoft Edge (tidligere Explorer).  Flere velger å la denne innstillingen bli stående. Microsoft lanserte sin første søkemotor i 1998, MSN Search, og det er denne som etter hvert byttet navn til Live før den i 2009 fikk navnet Bing. Fra 2009 driftes også alle Yahoo-søk av Bing. Navnet, «Bing» gir en enkel url, og navnet spiller rett og slett på lyden «Bing».

Oppdag

I likhet med Google ønsker Bing å gi sine brukere en helhetsopplevelse. Bing har sin egen database og egne algoritmer,  og kan være et godt alternativ dersom noe er vanskelig å finne på Google. Bing har også mulighet for søk direkte i bilder, videoer, kart og nyheter, men mangler filter for bøker, shopping, flyvinger og finans sammenlignet med Google. En annen forskjell mellom Bing og Google er at Bing ikke gir mulighet til å søke med «avansert søk». Microsoft hadde også en søkemotor for vitenskapelige artikler, Microsoft Academic, men den ble lagt ned 31.12. 2021. Bing gir mulighet for å lagre resultater i samlinger.

Bing på pc-skjerm

Søkeboksen i Bing-verktøylinjen vises midt på siden og gir en rik søkefunksjonalitet. Du kan velge tidspunkt for publisering, språk og område eller land du ønsker treff fra for å avgrense søket til et geografisk område og nærhet i tid. Ønsker du nyere innhold har du mulighet til å søke etter saker som er publisert den siste uka, siste måneden osv. Dessuten gir Bing forslag til beslektede søk både høyt oppe og på slutten av hver resultatside som viser utvidet liste over søk og forslag til bedre søk.

Bing forsøker å foreslå intelligente svar i resultatlisten. I 2017 lanserte de «intelligent search» som skal gi intelligente svar basert på kunstig intelligens på spørsmål som «er kaffe sunt eller usunt». Dette fungerer best ved å bruke engelsk som søkespråk.

Nyhetssøket til Bing har filter som skiller seg fra andre søkemotorer. Den gir mulighet for å avgrense til bestemte nyhetskilder (for eksempel Dagbladet, Bergens Tidende, NRK med flere) og tidspunkt for publisering.  Du kan også avgrense søket til kategoriene Norge, Verden, Underholdning, Økonomi og Sport.

Bildesøket til Bing har flere filter enn andre søkemotorer; bildestørrelse, farge, type, oppsett, personer, dato og lisens.

Innstillinger for personvern og preferanser er lett tilgjengelig.

Utforsk

Mange av søkefunksjonene i ting 1 kan også brukes når du søker i Bing. For eksempel de boolske operatorene OR og NOT, nærhetsoperatoren NEAR/»tall», paranteser, site, inurl, intitle, filetype med flere. Bing forstår at blant doc og docx er samme filtype, i motsetning til Google.

 • Søk på «Linn Ullmann». Hvor mange resultater får du i Bing? Er det flere enn i Google? Hvor mange artikler finner du om «Linn Ullmann» i Tvedestrandsposten?
 • Søk på litteraturfestivaler i Norge og se hvor mange resultater du får. Ser det ut til at du kan bla deg helt tilbake til siste treff?
 • Prøv de samme søkene som i Ting 6, Google, for å sammenligne de to søkemotorene:
  • Prøv å finn ut hvor mange undersider som er knyttet til bing.com ved å søke «Site:*.bing.com».
  • Søk etter informasjon om litteraturuka på Facebook, for eksempel litteraturuka inurl:facebook.com. Prøv det samme søket i Twitter og Instagram.
  • Søk i nyheter på Liv Ullmann. Hvor gamle er de eldste artiklene du kan finne? Test gjerne muligheter for innsnevring på tid.
  • Prøv et søk hvor du bruker flere av operatorene, for eksempel
   • (inurl:twitter.com OR inurl:facebook.com) (e-bokløsning OR e-boklese*)
   • (fake news OR falsk* nyhet*) inurl:aftenposten.no

Reflekter

Quiz

Kilder

Bings nettsider

The Bing Team. (2017, 13. desember). Bing launches new intelligent seach features, powered by AI [Blogginnlegg]. Hentet 10. desember 2019 fra https://blogs.bing.com/search/2017-12/search-2017-12-december-ai-update

Statcounter. (2019). Search Engine Market Share Worldwide. Hentet 10. desember 2019 fra https://gs.statcounter.com/search-engine-market-share

Leksjoninnhold