Gjenfinning av bilder, lyd og film fungerer på et helt annet vis enn gjenfinning av tekst. Ord og strukturer i tekst er lett gjenkjennbart og gjenfinnbart for maskiner, selv om betydningen av teksten kan være vanskelig å tolke. Og det vil være enda større gap mellom multimedieelementers uttrykk og deres innholdsmessige betydning, fordi de mangler tekstens standardisering (fonter, alfabet og setningsoppbygging). Dette kalles semantisk gap, og dette gapet blir større ettersom signalenes kompleksitet øker fra tekst, tale, bilde, video og til musikk.
Tradisjonelt handlet bildegjenfinning om søk og treff i metadata som beskriver bildet, for eksempel når og hvor bildet er tatt, hvem og hva bildet inneholder, stikkord/emneord, filtype o.l. I de senere årene har det blitt vanligere med innholdsbasert gjenfinning av bilder ut fra farger, mønster og former. Innholdsbasert gjenfinning av bilder kan være det vi kaller omvendt bildesøk, hvor du bruker et bilde til å finne bilder som ligner på dette (query-by-example). Nå er maskinlæring tatt i bruk for å gjenkjenne elementer i bilder.
Bildesøk brukes blant annet til å finne bilder av personer, steder, ting og mye mer. Det kan også brukes til finne ut av hvem og hva som er avbildet. I denne tingen skal vi se nærmere på søk og avgrensningsmuligheter for bilder, omvendt bildesøk og litt om opphavsrett.
Ofte søkes det etter bilder ved hjelp av søkeord eller søkestreng i søkefeltet, og bildene gjenfinnes ved hjelp av metadata som beskriver bildene. Alle de store søkemotorene har gode søkefunksjoner for bilder, men de har ulike databaser, algoritmer og filtre, og trefflistene kan se ulike ut. Når du nå trykker på et bilde du vil finne ut mer om i Google, vises det i et sidepanel ved siden av en hel side med bilderesultater. Sidepanelet flytter seg ikke mens du ruller. På denne måten kan du følge med på bilder du liker, mens du sammenligner og utforsker flere resultater og det blir enklere å velge en visuell idé. Dette fungerer ikke i Bing, men Bing kan vise deg til andre sider som har brukt samme bilde.
Søkemotorene har også ulike muligheter for filtrering og avgrensning av søket. Filtrene i Google finner du når du velger «verktøy» helt til høyre i menyen.
Bing har i tillegg filtre for oppsett (blant annet stående eller liggende format) og personer (om bildene skal vise bare ansiktene, hode og skuldre eller alle bilder).
Omvendt bildesøk eller innholdsbasert bildesøk gir deg mulighet til å bruke et bilde som utgangspunkt for videre søk. Du kan bruke et bilde fra et tidligere søk, ett nettsted, eller du kan laste opp et eget bilde. Du kan også dra og slippe bilder inn i søkefeltet. Vær oppmerksom på at bildet du laster opp i søk kan lagres av Google i syv dager og Google kan bruke dem i tilpasningen av produkter og tjenester til deg. Resultatlistene inneholde lignende bilder, nettsteder bildene ligger på og andre formater av bildene du søker med. Omvendt bildesøk kan gjøres i de fleste nettlesere ved å høyreklikke på et bilde på en nettside og velge søk.
Om du vil finne ut av hvor et bilde faktisk kommer fra, har Faktisk.no en artikkel som beskriver dette. TinEye er en søkemotor som har spesialisert seg på nettopp å spore bilder på nett.
Vær oppmerksom på at om du søker etter bilder du tenker å bruke videre, må du sjekke om du har lov til det. Generelt gjelder det ved bilder du har tatt selv, at må du passe på å ha samtykke fra personer som er avbildet før du kan publisere det i tillegg til mange andre regler, blant annet at dersom den avbildede er under 15 år må du ha samtykke av foresatte. Ved bruk av bilder andre har tatt må bildet ha en delingslisens, det vil si at fotografen har godkjent at andre kan bruke bildet uten betaling. En delingslisens kan være basert på Creative Commons (CC) som har lisenser for ulike grad av gjenbruk.
Baeza-Yates, R. & Ribeiro-Neto, B. (2011). Modern Information Retrieval: the conceps and technology behind search. Pearson.
Content-based image retrieval, (u.å.). I Wikipedia. Hentet 3. desember 2019 fra https://en.wikipedia.org/wiki/Content-based_image_retrieval
Google Search Help (u.å.). Find related images with reverse image search. Hentet 4. desember 2019 fra https://support.google.com/websearch/answer/1325808?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=no%22%20h
Karlsen, M.L. (2019, 23. august). Innsikt: Slik kan du finne ut hvor et bilde kommer fra. https://www.faktisk.no/artikler/jZW/slik-kan-du-finne-ut-hvor-et-bilde-kommer-fra
Reverse image search, (2019, 27. november). I Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Content-based_image_retrieval
Teknologirådet. (2018). Kunstig intelligens – muligheter, utfordringer og en plan for Norge. https://teknologiradet.no/wp-content/uploads/sites/105/2018/09/Rapport-Kunstig-intelligens-og-maskinlaering-til-nett.pdf