Gjennom dette kurset får du innblikk i hvordan noen av de klassiske pedagogiske teoriene spiller inn i vår praksis som undervisere. Du får også oversikt over noen av modellene og rammeverkene som brukes av undervisningsbibliotekarer, ulike verktøy, teknikker for å aktivisere studentene og eksempler på oppgaver som kan fungere i klasserommet.
Kurset er delt i tre hoveddeler. Den første delen tar for seg pedagogiske teorier og modeller, den andre delen diskuterer utfordringer og muligheter som undervisningsbibliotekarer kan ha og den tredje delen er en didaktisk verktøykasse hvor vi foreslår verktøy og metoder du kan ta i bruk når du underviser.
Målet med kurset er å gjøre undervisningsbibliotekarer tryggere i undervisningsrollen. Vi håper dessuten at kurset kan gi inspirasjon og ideer til videreutvikling av egen praksis og til samarbeid på tvers av institusjoner.
Du trenger ingen forkunnskaper for å ta dette kurset, men det er en fordel om du har kommet i gang med egen undervisning eller jobbet i bibliotek en liten stund.
Avhengig av om du skumleser eller arbeider deg gjennom hele materialet på 50-60 nettsider, kan du regne med å bruke ca 5-10 timer.
Kurset er utviklet av bibliotekansatte ved UIT, OsloMet, NMBU, Uio og NTNU, og har tidligere ligget på OsloMet sine sider.
Ansvarlig redaktør: Karen Marie Øvern,
Navn: Karen Marie Øvern
Tittel: Førstebibliotekar
Institusjon: NTNU
Min favorittegneserie: The Far Side av Gary Larson
Et yndlingsverktøy jeg bruker i undervisning eller veiledning:
Jeg er blitt veldig glad i Mentimeter etter at jeg gikk over til digital undervisning. Det er fleksibelt nok til at jeg kan stille spørsmål på mange måter, det gis muligheter for pene diagrammer og studentene synes det er enkelt. Det er også fint å kunne gjenbruke noen presentasjoner ved å bare tømme svarene fra sist, og det gis mulighet for å laste ned og lagre svar. Fint at det er mulig for studentene å være helt anonyme, for da tør de gjerne å stille spørsmål som de ikke vil stille i chat.
En metode eller oppgave jeg har hatt god erfaring med i undervisning eller veiledning:
Ofte føler jeg at undervisningen går best hvis jeg kan drive samtalebasert undervisning med studentene. Jeg bruker ikke manus, og jeg bruker ikke presentasjon hvis jeg kan unngå det, for jeg føler at jeg får mer kontakt med studentene hvis jeg er friere. Dette er så klart mye enklere for mindre klasser, kanskje opp til 30 studenter. I større klasser har det dessverre lett for å bli mye senderstyrt, forelesningsstil for meg, men jeg pleier alltid å legge post-it lapper på et strategisk sted i klasserommet (når jeg underviser fysisk) slik at studenter som ikke vil rekke opp hånden og si noe foran alle de andre kan skrive på en lapp i pausen. Jeg plukker deretter opp post-it lappene og svarer på spørsmål eller kommentarer rett etter pausen. Da er det også nesten alltid noen som er modige nok til å stille oppfølgingsspørsmål etterpå også.
Mitt beste tips til nye undervisere:
Ikke vær redd for å prøve deg frem. Det er mye mindre farlig enn du tror. Spør studentene hva de har behov for og improviser litt. Det verste som kan skje er at det ikke fungerer etter hensikten eller at du må si: «Godt spørsmål. Det vet jeg faktisk ikke, men jeg kan finne det ut og sende svar til faglærer etterpå. Er det ok?». Studentene setter bare pris på at du spør dem om hva de er opptatt av. Å stille seg åpen er skummelt, men mye mer givende enn å bare trykke på den innvendige «play»-knappen og fremføre det samme manuset gang på gang.
Navn: Bettina Ludwig
Tittel: Universitetsbibliotekar
Institusjon: NMBU
Min favorittegneserie: Pondus
Et yndlingsverktøy jeg bruker i undervisning eller veiledning:
Meg selv;) Jeg er bevisst på hvordan jeg beveger meg i rommet og går gjerne inn i gruppen for å skape kontakt. Bruker gestikk aktivt for å understreke det jeg sier.
En metode eller oppgave jeg har hatt god erfaring med i undervisning eller veiledning:
Veldig glad i «Cephalonian method» og «The boolean game». Begge sørger for at studentene blir aktive i undervisningen og at det blir fin stemning i klasserommet/forelesningssalen.
Mitt beste tips til nye undervisere:
Bruk baklengsplanlegging. Del undervisningen i underdeler og vurder ca tidsbruk for hver del. Ikke sikkert du klarer å overholde planen, men da har du et utgangspunkt som du kan justere. Det trygger deg å stille forberedt.
Prøv å finne i hvert fall én oppgave der studentene skal jobbe og du ikke snakker. Vi prater for mye. I tillegg får du en etterlengtet liten pause mens undervisningen foregår.
Hvis du bruker Powerpoint: Presentasjonen er IKKE manuset ditt! Unngå overfylte presentasjoner, lag korte og konsise slides, gjerne med bilder. Ha heller manus i stikkord i tillegg, hvis du trenger.
Å være nervøs og usikker, er vanlig. Det kan jeg også fortsatt være når jeg prøver noe nytt, og gjør at jeg går skjerpet inn i timen.
Masse lykke til!
Navn: Andreas Fagervik
Tittel: Universitetsbibliotekar
Institusjon: NTNU i Gjøvik
Min favorittegneserie: Andeuniverset
Et yndlingsverktøy jeg bruker i undervisning eller veiledning:
Annoteringsfunksjonen i Zoom synes jeg er fantastisk å bruke når jeg veileder eller driver support digitalt.
En metode eller oppgave jeg har hatt god erfaring med i undervisning eller veiledning:
Har god erfaring med å «ta tempen» underveis, f.eks. via responsskjemaer (padlet, mentimeter osv.) eller ved å stille spørsmål. Dette gjør at jeg i større grad vet hvor publikum er ift. stoffet som gjennomgås og det gir meg et bedre grunnlag for å gjøre eventuelle justeringer underveis og i etterkant.
Mitt beste tips til nye undervisere:
Fokuser på det du kan gjøre noe med og jobb målrettet med det du kan bli bedre på. Det tar lang tid å bli en god veileder eller underviser.
Navn: Magnus Rom Jensen
Tittel: Universitetsbibliotekar
Institusjon: NTNU
Min favorittegneserie: Saturday Morning Breakfast Cereal (www.smbc-comics.com/)
Et yndlingsverktøy jeg bruker i undervisning eller veiledning:
Zoom -> spesielt muligheten for å fjernstyre maskinen til den som får hjelp
Mitt beste tips til nye undervisere:
Øv med kolleger, ikke stress
Navn: Torstein Låg
Tittel: Førstebibliotekar
Institusjon: UiT Norges arktiske universitet
Min favorittegneserie: Valhall av Peter Madsen
Et yndlingsverktøy jeg bruker i undervisning eller veiledning:
PsycINFO på Ovid! Man kan i grunnen lære cirka alt i livet som er verdt å lære i PsycINFO. Nesten, da.
En metode eller oppgave jeg har hatt god erfaring med i undervisning eller veiledning:
Flipped classroom. (Har riktignok også hatt dårlige erfaringer med denne metoden.)
Mitt beste tips til nye undervisere:
Ikke stress med å bli superdidaktiker fra første dag, og husk at studentenes læring avhenger mye mer av hva de gjør enn av hva du gjør. Som fersk underviser kan det være mer enn nok å få kontroll på innhold i undervisningen, og et minimum av trygghet i undervisningssituasjonen. Når det er høvelig på plass, kan du begynne med det langsiktige utviklings- og forbedringsarbeidet. Ikke lag revolusjon i egen undervisning hver eneste år, men ta endringene i små steg, og prøv å evaluere og dokumentere hva som funker og hva som ikke funker. Og ikke bli deppa eller sur på deg selv hvis noe ikke blir helt bra første gang du prøver det. Hvis vi aldri trør feil, prøver vi ikke hardt nok!
Dette dokumentet gitt ut med Creative Commons Navngivelse-IkkeKommersiell-DelePåSammeVilkår (CC BY-NC-SA 3.0). Det betyr at du kan
Dele, kopiere, distribuere og spre verket i hvilket som helst medium eller format.
Bearbide, remixe, endre, og bygge videre på materialet.
– så lenge du
Krediterer utgiver og opphavsmann, oppgir en lenke til lisensen og indikerer om endringer er blitt gjort.
Ikke benytter materialet til kommersielle formål.
Videredistribuerer under samme lisens som originalen.