Punktskriftbøker

Jeg åpnet konvolutten hvor det ikke sto noe. Et ark, hvitt som snø, var brettet pent i to. Jeg lot fingertuppene føle det hvite arket en liten stund og kjente igjen hva det var. Brevet var skrevet i punktskrift.

«Leksjoner i gresk» av Han Kang

Punktskriftbøkene er lagret som elektroniske filer hos oss. Når en låner ønsker en bok, sender vi filen til Norges Blindeforbunds trykkeri. De trykker boken i praktiske, stiftede hefter som sendes til låneren. Låneren velger om de vil beholde heftene eller kaster dem etter bruk.  

Dame som sitter ved et bord og leser i en punktskriftbok fra Tibi.
En låner leser med fingrene. Punktskriftbøkene leveres som praktiske hefter på døra til låneren. Foto: Tibi. 

Fordi punktskrift tar ca. 2,5 ganger så mye plass som visuell skrift, blir det fort store forsendelser. Bret Easton Ellis’ roman «Skår» er på hele 36 hefter! 

Med leselisten blir teksten på skjermen tilgjengelig. Man skriver med de blå knappene og leser med de grå cellene, som popper opp og ned for hver bokstav. Foto: Shutterstock

Lydbøker er ikke nok hvis man skal bekjempe analfabetisme hos blinde. Å beherske punktskrift er en viktig inngang til utdanning og arbeid.

– Blind kvinne (28)

Fakta om punktskrift 
Louis Braille var 16 år gammel da han i 1825 fant opp punktskriften. Det taktile skriftsystemet kalles også braille og blir brukt over hele verden, med lokale tilpasninger.  

Hver punktskriftcelle består av seks punkter med 64 ulike kombinasjoner og gjengir bokstaver, tall og spesialtegn. Det fins regler for punktskrift på papir og elektronisk, og det finnes regler for matematikk, naturfag, sjakk og musikknoter. Her ser du det norske alfabetet: 

Punktskrift-alfabetet

Punktskrift finnes som fullskrift og kortskrift. Tibi tilbyr begge varianter, så leseren kan velge selv. 

«Dette eplet er ikke mitt!» i fullskrift, der ordene er skrevet helt ut: 

Setningen "Dette eplet er ikke mitt!" skrevet i fullskrift.

«Dette eplet er ikke mitt!» i kortskrift, forkortet etter faste regler litt som når man skriver SMS: 

Setningen "Dette eplet er ikke mitt!" skrevet i kortskrift.

Har du lyst til å skrive navnet ditt eller noe annet i punktskrift? Prøv punktskriftgeneratoren! Du finner lenke til den i kursmateriellet i modul 5.

Lære punktskrift 
Voksne som på grunn av sykdom eller skade får synsproblemer, kan få opplæring i voksenopplæringen eller på rehabiliteringskurs i Norges Blindeforbund. Barn lærer å lese og skrive punktskrift på den lokale skolen. Statped gir veiledning til skolen og produserer skolebøker i punktskrift.  

Lego Braille Bricks 

Lego Foundation har utviklet Lego Braille Bricks. Klossene blir delt ut til institusjoner som jobber med blinde barn. I Norge tar Norges Blindeforbund imot henvendelser om klossene.   

Legoklosser med bokstaver og tall i punktskrift.
Legobrikker i punktskrift ble lang mer populært enn Lego Foundation forutså. Det er derfor åpnet for ordinært salg av klossene. Foto: Lego Braille Bricks