Finne bøker, låne og lytte

Ung dame hodetelefoner holder kaffekopp og mobil i hendene.
Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Det er utrolig deilig at Tibi alltid er åpent. Natt og dag, søndag og julaften. Uansett når jeg vil ha en bok, er det bare å låne i appen eller på nettsiden. Ingen venteliste og jeg kan høre boka med en gang. Love it!

Kvinne (38) med ADHD 

Tibi er hovedsakelig en digital bibliotektjeneste. Vi tilrettelegger, formidler, utvikler og jobber i Oslo, men lokalene våre er ikke åpne for publikum. Lånerne tar kontakt med oss på e-post og telefon, men de fleste klarer seg selv og bruker appene og nettsiden til å finne og låne bøker.  

Her er en oversikt over hvordan du søker opp, låner og lytter til bøkene våre:  

Nettsiden
På nettsiden tibi.no finner du innmelding og informasjon om tilbudet og hvem som kan låne. For å finne og låne bøker går du til Finn bøker. Her får du oversikt over nye bøker og finner anbefalinger og boktips. Vi anbefaler nye bøker hele tiden. På nettsiden kan du utforske boksamlingen uten å være låner eller innlogget. Når du er logget inn på Min side, kan du låne bøker og administrere lån, huskeliste og profil. Du kan låne både lydbøker, e-bøker, punktskriftbøker og følebøker fra Min side. Lydbøkene og e-bøkene dukker automatisk opp i Tibi-appen etter at du har lånt dem.  

Tibi-appen 

Bildet viser Tibi-logoen.

Med Tibi på mobil og nettbrett har du alltid biblioteket med deg. Søk etter bøker og lån direkte i appen. Du finner den i App Store eller på Google Play og logger inn med lånernummer og PIN-kode.

iPhonen har jeg jo med meg overalt. Jeg hører på lydbøker store deler av dagen – både hjemme, når jeg går tur og i bilen.

— Mann (33) med dysleksi og konsentrasjonsvansker 

I appen kan du finne bøker, få lesetips og lytte. Du kan enkelt forflytte deg i boka, endre lesehastighet og stille inn sovemodus. Du velger om du bare vil ha lyd eller både lyd og tekst i boka. Lydbøkene kan du strømme eller laste ned. Vi anbefaler å laste ned, så du alltid har boka tilgjengelig. 

Tibi junior

Bildet viser Tibi junior-logoen.

Tibi junior er leseappen vår for barn med dysleksi, ADHD eller andre lesevansker. Appen passer for barn i alderen 8-12 år. Tibi junior gjør lesing lystbetont og har både lesestøtte og spillelementer som motiverer til å lese. De pedagogiske verktøyene er spesielt tilpasset målgruppen. Du må være låner hos Tibi for å kunne logge inn og bruke appen, som du finner i App Store eller Google Play.  

Hva får du med Tibi junior?

  • Tusenvis av gode barnebøker, spesielt valgt ut av bibliotekarene våre 
  • Lydbøker og e-bøker tilpasset lesenivå 
  • Lesestøtte: hjelp til uttale, linjefokus og mulighet til å endre skriftstørrelse, linjeavstand og farger 
  • Spillelementer med belønning som gjør det gøy å lese 

Se video om Tibi junior:

Tibi nettleserbok 
Med Tibi nettleserbok kan du lese lydbøker og e-bøker i nettleseren din, enten du bruker PC eller Mac. Når du laster ned en lydbok på nett, følger avspilleren alltid med.

Telefon og e-post 
Vi har åpen telefon alle hverdager. Folk både ringer og sender e-post. Vi får også en del spørsmål i sosiale medier. Synne beskriver kontakten med lånerne slik: 

Jeg har telefonvakt flere dager i uka. Da anbefaler jeg litteratur, låner ut lyd- og punktskriftbøker og svarer på spørsmål. Folk lurer på alt fra glemt PIN-kode til hvem som kan låne. Det kommer også en del spørsmål om bruk av appene våre. Noen vil bare slå av en prat. Jeg prøver å få tid til det innimellom.

Synne Lindøe, bibliotekmedarbeider

DAISY-spiller og lydbøker på CD

Det er ikke alle som synes det er lett å bruke apper og andre digitale løsninger for å låne og lytte til lydbøker. I gruppen med svake digitale ferdigheter er det mange eldre, men også mennesker med ulike funksjonsnedsettelser. Noen får hjelp av pårørende til å laste ned app og låne bøker. Andre får hjelp av oss over telefon. Tibi har som mål at alle lånere på sikt skal bli digitale, men veien dit er lang. Inntil videre sender vi ut lydbok på CD til lånere som trenger det.  

Jeg er ikke noe flink med smarttelefonen min. Apper og goggel og data! Jeg skjønner ikke hvordan folk får det til. Det blir feil uansett hva jeg trykker på.

— Mann (78) med grønn stær

Lydbøker på CD må spilles av på en DAISY-spiller. Den er spesielt tilpasset synshemmede og har store knapper og enkel navigering. Blinde og sterkt svaksynte kan søke om å få DAISY-spiller gratis fra NAV Hjelpemiddelsentral. Det går også an å kjøpe DAISY-spiller direkte fra forhandler.  

Spørsmål om søknad og bruk må rettes til NAV hjelpemidler i ditt fylke. Tibi driver ikke support på DAISY-spillere. 

Punktskriftbøker i posten  
Registrerte punktskriftlånere kan låne punktskriftbøker på nett, e-post eller telefon. Skoler kan låne til elever. 

Bøker i punktskrift blir levert gratis som hefter. Bøker på 1-2 hefter går i vanlig post til postkassen. Større forsendelser blir levert på døra.  
 
Visste du at det er gratis å sende punktskrift i Norge? Staten tar regningen. 

Bruk Hjelp-sidene på tibi.no hvis du lurer på noe om lån og avspilling!