Rollen som tilrettelegger og med-deltaker er å holde samtalen gående og å muliggjøre for livslang læring.
Deltakerne vil sannsynligvis ha spørsmål som det ikke finnes et umiddelbart klart svar på. Som gruppe kan dere alle bidra i prosessen med å finne artikler, bøker, og andre ressurser som svarer på spørsmålene etter hvert som de oppstår.
Deltakere som ikke har vært med på en læringssirkel før, må kanskje tilpasse seg læring uten en ekspert eller autoritet i rommet. Oppfordre alle deltakere til å dele informasjon ved at du sender spørsmål som er rettet til deg, videre til gruppa. Prøv å spørre: «Er det noen andre som vet dette, eller som har noen tanker om…» Hvis du og gruppa blir vant til å stille spørsmål til hele gruppa, kan det bidra mye til å lette presset om å fungere som lærer.
Tilrettelegging kan føles som en tung og tidkrevende byrde hvis du allerede har mye annet arbeid å gjøre. Det er viktig å huske at gruppa som helhet er ansvarlig for læringen, og som tilrettelegger kan du bidra til at de andre deltakerne tar ansvar for sin egen læring, slik at rollen som tilrettelegger blir lettere over tid. Etter hvert som læringssirkelen utvikler seg, kan du begynne å be deltakerne om å ta på seg litt ekstra ansvar, for eksempel kan du delegere det å:
Du kan også finne støtte fra å jobbe med en kollega eller to som kan hjelpe deg med å legge til rette for læringssirkelen. Å være to gir en naturlig støtte. For å sikre at det fungerer problemfritt med to tilretteleggere, bør du sørge for å koordinere med den andre ukentlig for å sikre at dere har samme oppfatning av tilretteleggingsansvaret. Ansvarsoppgavene kan omfatte å:
Det støttende miljøet i læringssirkler kan tiltrekke seg personer med begrensede digitale ferdigheter, og det kan være første gang de tar et nettbasert kurs. I slike tilfeller er det viktig å gi teknisk støtte, slik at disse deltakerne kan holde tritt med resten av gruppa. På fysiske møter kan du vise hvordan man navigerer i nettkurset. I et digitalt møte kan du foreslå veiledninger som hjelper deltakerne med å bruke videokonferansesystemer. Du kan også dele lenker til materialet, for eksempel forelesninger og kursmoduler. Deltakere med begrensede digitale ferdigheter har også lavere eksponering for muligheter for livslang læring. Husk at din hjelp kan åpne utallige muligheter for dem det gjelder!