Læringssirkler samler folk rundt et emne de er interessert i, med støtte fra fritt tilgjengelige læringsressurser. Tilretteleggeren forventes ikke å være ekspert på emnet, men det er tilretteleggeren som har ansvar for å finne fram ressursene før læringssirkelen starter opp.
Mange tilretteleggere bruker gratis nettkurs som materiell fordi de er designet i et lineært format som er enkelt å tilpasse til økter i en læringssirkel. Såkalte MOOC-kurs – massive open online course – fungerer godt som innholdsgrunnlag i læringssirkler, men det finnes også mye annen åpent tilgjengelig informasjon i alle former og størrelser som kan brukes. Med litt tid og øvelse kan nesten en hvilken som helst ressurs tilpasses til læringssirkelmodellen, enten det er snakk om videoer på YouTube, brukermanualen til en programvare, boka Veien til førerkortet, eller nettressursen samfunnskunnskap.no som dekker fagstoffet man må lære for å forberede seg til Statsborgerprøven.
Uavhengig av hvor innholdet kommer fra, finnes ikke det perfekte kurs. Uansett hvor godt innholdet er strukturert vil ikke et nettkurs hjelpe deg til å ta beslutninger eller fortelle deg når du må lete andre steder etter svaret. Læringssirkelformatet og styrken ved læring med andre bidrar mye til å skape en god læringsopplevelse. På sitt beste kan et kurs danne utgangspunktet for at deltakerne når et felles mål, uavhengig av hva slags vei de går for å komme dit.
På P2PU-siden finner du et kursbibliotek som kan hjelpe deg som tilrettelegger til å velge kurs i populære emner. Her finner du også nyttige praksiseksempler og forslag til videre lesning fra tidligere deltakere.
bilde???
Men hvordan kan du finne kursmateriell som ikke allerede ligger i P2PU-biblioteket? Under kan du lese mer om hvordan du kan gå frem for å finne ferdiglagde kurs, hvordan du vurderer om de kan passe som kursmateriell, og hvordan du tilpasser dem for en læringssirkel.
Kanskje er det et åpenbart tips, men å google «gratis kurs i [emne]» fungerer overraskende bra.
Oppgave: Søk på Google etter gratis kurs i strikking. Finner du gratis og åpent tilgjengelige nettressurser som du kunne brukt som kursmateriell i en læringssirkel?
Det finnes utallige nettressurser og kurs på engelsk. Det kan være verdt å se på noen av disse nettsidene når du er ute etter kursinnhold til din læringssirkel. Et eksempel er Open Culture, som har sammenstilt en liste med over 1700 gratis nettkurs (mange er MOOC) innenfor kultur og læring. Kursene er utviklet av anerkjente universiteter og museer.
Hva er MOOC? Les mer her (utdanning.no)
Det finnes også nettbaserte kurs i regi av norske universitet og høyskoler. På nettsiden mooc.no finner du noen av dem, og under finner du lenker til nettkursene fra NTNU og UiO:
Kurs laget av Universitetet i Oslo
Typen av kursmateriell som kan danne grunnlag for læringssirkler, strekker seg langt utover det du kanskje tenker på når du hører ordet «nettkurs». Kanskje kreves det litt mer tilpasning i forkant for å kunne bruke materiellet vi beskriver her, men samtidig er det gjennomført mange læringssirkler ved å bruke den nærmest uendelige bredden av materiell som ligger gratis tilgjengelig på nettet. Her er noen eksempler på vanlige ressurser:
Fordi læringssirkelmodellen er utviklet for å gi støtte til tilretteleggere som ikke nødvendigvis er eksperter på temaet de skal tilrettelegge en læringssirkel for, kan det være vanskelig å vite hvordan man velger ut riktig nettkurs eller annen type materiell.
For tilretteleggere som skal vurdere hvilket materiell læringssirkelen skal ta utgangspunkt i, kan det være lurt å tenke gjennom følgende:
Særlig når man møtes på nettet eller i et rom der deltakerne ikke kan bruke digitale ressurser, er det viktig å være oppmerksom på tilgjengeligheten når man vurderer læringsmateriell: