Hva er en læringssirkel?

Enkelt sagt er en læringssirkel en gruppe mennesker som lærer noe sammen over en gitt periode. Læringssirkler kan se forskjellige ut, men de vil alltid ha noen fellesnevnere som du kan lese mer om i denne leksjonen.

Gratis

I en læringssirkel tar man utgangspunkt i læringsmateriell som er fritt tilgjengelig, slik som åpne nettkurs. Metoden bak læringssirkler oppstod som et verktøy for å ta i bruk såkalte massive åpne nettkurs (MOOC), men man kan ta utgangspunkt i nesten hva som helst. I tråd med dette og med tanke på gratisprinsippet oppfordres det til at deltakelse er gratis.

Møtene har faste intervaller

Vanligst for læringssirkler er at gruppa møtes 1,5 time i uka i 6-8 uker, men dette er fleksibelt og må tilpasses til hvilket læringsmateriell gruppa skal bruke, og gruppas læringsmål. Erfaringsmessig er fire uker litt for kort tid til å utvikle en god gruppekultur, mens læringssirkler som går over mer enn 8 uker kan bli for omfattende tidsmessig å melde seg på.

Læringssirkelen har alltid en tilrettelegger

Som tilrettelegger skal man ikke være ekspert i det gruppa skal lære sammen, men du skal være vertskap og har ansvar for blant annet å:

  • Finne et egnet møtested
  • Promotere læringssirkelen
  • Kommunikasjon med deltakere
  • Delegere oppgaver
  • Være ordstyrer under gruppediskusjoner
  • Oppmuntre til aktiv deltakelse

Du vil lære mer om tilretteleggerrollen i del 3 i dette kurset.

Læringssirkelen er et samarbeid!

Læringssirkler er forankret i samlæring, som tar utgangspunkt i den enkeltes erfaringer og kunnskap. Grunntanken bak læringssirkler er at:

  • alle er ekspert i noe
  • man lærer best sammen
  • tilbakemeldinger er viktig for å utvikle seg

Samlæring kan legge grunnlaget for et rikt læringsmiljø der alle er både lærer og elev, snakker og lytter, observerer og utfører. Deltakerne blir eksponert for nye perspektiver, og får mulighet til å utvikle nyttige sosiale ferdigheter. Man kan lære mer av å lære sammen.

Når du legger til rette for at en gruppe mennesker som er interessert i samme tema kan komme sammen, har du et godt utgangspunkt for et godt og åpent lærings- og samarbeidsmiljø. Erfaringsmessig er en læringssirkel med mellom 4-15 deltakere optimalt.

Struktur

Alle læringssirkler har den samme overordnede strukturen: innsjekk, tid til å se på eller lese læringsmateriell, en gruppeaktivitet, og helt til slutt tid for refleksjon. I neste leksjon vil du lære mer om strukturen på øktene, men her er først en oversikt:

Innsjekk

Læringssirkelen starter gjerne med at gruppa bruker 5-10 minutter på å sjekke inn. Dette gir alle muligheten til å bli kjent med (eller minnet på) hvem de andre deltakerne er, og sette egne læringsmål for møtet. Innsjekk kan også bestå av en oppsummering fra forrige møte. Du vil finne forslag til innsjekkaktiviteter i neste leksjon.

Les og se

Størstedelen av hver læringssirkel er viet til å gå gjennom det kursmateriellet. Det er visse emner (f.eks. koding eller grunnleggende datakunnskaper) der det vil være fornuftig for alle å ha sin egen datamaskin og jobbe gjennom mye av materialet på egenhånd. Mens det er andre emner (f.eks. jobbintervjuferdigheter) der det kan være mer fornuftig å gå gjennom alt materialet som en gruppe. Det er helt opp til deg og deltakerne i læringssirkelen å bestemme hvordan dere best vil bruke denne tiden: ofte er det beste en blanding av både individuelt arbeid og gruppearbeid.

Gjør noe, lag noe, si noe, tenk!

Gruppediskusjoner og aktiviteter sikrer at gruppa blir aktiv. Noen ganger kan gruppeaktiviteter oppstå naturlig fordi nettkurset dere tar sammen legger opp til det, mens andre ganger må du aktivt tilrettelegge. I neste leksjon vil du finne forslag til aktiviteter gruppa kan gjøre sammen.

Refleksjon

Refleksjon er en kjernekomponent i metoden bak læringssirkler, og vi anbefaler å gjøre en kort grupperefleksjonsøvelse på slutten av hvert møte. Du finner også forslag til konkrete reflkesjonsøvelser i neste leksjon.