Noen deltakere vil komme til første økt i læringssirkelen og forvente en tradisjonell klasseromsopplevelse (der du er læreren). Derfor er det viktig at du som tilrettelegger fra første stund viser hvordan samlæring fungerer i praksis. En enkel måte å gjøre dette på er å sette stolene i en sirkel. Om dere er i et rom der dette ikke er mulig å få til, kan likevel innsjekk og refleksjonsøvelsen gjøres stående i en sirkel. At gruppa sitter i en sirkel støtter opp om ideen om samlæring; hvem har ekspertisen, og hvem er lærer og hvem er elev når ingen står foran i rommet?
I videoene under vil du få råd fra flere tilretteleggere om hvordan du kan unngå å skli inn i lærerrollen, men heller støtte opp under samlæring:
For å etablere et støttende og velfungerende miljø for alle er det anbefalt at gruppa blir enige om et sett med regler for øktene, og at dette bør skje i første økt. Det er tilretteleggeren som har ansvaret for å håndheve disse reglene og minne deltakerne om dem når de blir brutt.
Her er noen forslag som fungerer godt i de fleste læringssirkler:
Felles mål kan styrke engasjementet i gruppa og hjelpe deltakerne med å komme seg forbi konflikter når det oppstår. Et felles grunnlag åpner for dialog! Denne aktiviteten omfatter tre trinn som kan tilpasses ut fra antall deltakere i læringssirkelen.
Gruppas mål diskuteres ikke bare den første dagen – dere kan komme tilbake til dem i slutten eller begynnelsen av de påfølgende øktene for å sikre at gruppas mål fortsatt stemmer overens med gruppas behov. Det er greit å endre målene for å sikre at læringssirkelen gir rom for behagelig og rettferdig utveksling av ideer og informasjon.