Finn ut hva lokalsamfunnet er interessert i

Hvis målet er å gjennomføre læringssirkler som dekker et behov i lokalmiljøet, vil det kanskje være lurt å hente inn kunnskap og interesser blant mulige deltakere. Ved å samarbeide med partnerorganisasjoner og nettverk, bygge sterke relasjoner mellom deg og de rundt deg, og kontakte bestemte typer publikum vil du være bedre rustet til å finne ut hva folk i ditt område ønsker å lære, og hvordan du kommer i kontakt med dem.

Det er mange måter å nå folk på, både fysisk og digitalt, og hva du bør gjøre, vil ofte avhenge av hvilke ressurser du har, og hvordan omstendighetene ser ut. Her er noen populære verktøy og strategier:

  • Markedsføring: Bruk nyhetsbrevene til organisasjoner eller andre aktører i lokalmiljøet, lokale grupper i sosiale medier eller andre lokale kommunikasjonskanaler for å nå ut til folk i nærmiljøet med spørsmål eller spørreundersøkelser. Ta gjerne en titt på denne malen for valg av tema som du kan hente inspirasjon fra.
  • Fokusgrupper: I Kenya gjennomfører bibliotekene minifokusgrupper som en del av opplæringen i
    læringssirkler. Slik får de raskt vite hva det lokale bibliotekpublikummet er interessert i, og hvordan det står til med de digitale ferdighetene deres. Dette kan de bruke videre i diskusjoner i opplæringen. Enkelte biblioteker har satt opp noe som kan vekke nysgjerrighet rundt læringssirkelen, eller de har orientert om konseptet læringssirkler på uformelle møter eller andre typer presentasjoner. Ved disse anledningene har de også fått tilbakemeldinger om hva folk er interessert i å lære.
  • Vurder interessene til studentene eller lånerne
    og samle inn opplysninger om dem
    : Observasjon og kunnskap fra ulike folk og ulike institusjoner er avgjørende for å forstå lokalmiljøet. Du kan gjøre det så enkelt som å se på utlånsstatistikken: hvilke tema trender?
  • Samarbeid med andre aktører: Nasjonale eller regionale samarbeidspartnere har god forståelse av behovene og interessene til grupper som kanskje er i mindre kontakt med din institusjon. Kanskje er de også interessert i å arrangere lokale møter eller møteplasser som dere kan støtte, delta på eller samarbeide med.

Q-metoden

Vår foretrukne strategi for å sjekke interessen for læringssirkler i ulike emner er Q-metoden – stemmemetode som kan brukes både fysisk og digitalt. Q-metoden er oppkalt etter Qumisha «Q» Goss, en bibliotekar fra folkebiblioteket i Detroit som fikk ideen i arbeidet med markedsføring av læringssirklene på hennes bibliotekfilial.

Q-metoden i praksis – det mest populære kurset, med 20 stemmer, hadde emnet «markedsføring i en digital verden». Andreplassen var delt – mellom «introduksjon til å holde taler» og «sosialt entreprenørskap for nybegynnere», som begge fikk 16 stemmer.

Med Q-metoden lager man et offentlig oppslag som er interaktivt, ved hjelp av papir, teip og klistremerker. Den fysiske eller digitale tavla viser lokalmiljøets interesse for bestemte emner, nettkurs eller ideer.

Q-metoden inviterer ikke bare til innspill om emne, den bidrar også til markedsføring av kommende aktiviteter til alle som går forbi. Metoden har blitt brukt av tilretteleggere av læringssirkler over hele verden, og den fungerer også fint for å få tilbakemeldinger på andre spørsmål, for eksempel om strategisk planlegging, programinnhold, lånernes tilfredshet med bibliotektilbudet og andre saker som engasjerer.

Avstemning med klistremerker er en etablert fasiliteringsmetode for å bestemme noe sammen. Mer informasjon finner du på Dotmocrocy.

Maler og eksempler til Q-metoden

Hvis du vil bruke Q-metoden i en fysisk økt, har vi laget noen maler du kan bruke, endre eller lage på nytt med eget design eller tilpasset egne emner. Alt er laget i Google Presentasjoner, så du trenger ikke laste ned noe program for å endre på dem – men du må ha en Google-konto.

For å lage din egen kopi klikker du på «Vis malen» under forhåndsvisningene nedenfor. Når du har åpnet filen, velger du Fil → Lag en kopi for å lagre en versjon i din Google Disk.

BILDER SKAL INN HER?

Tilretteleggere over hele verden har tatt i bruk denne strategien for å samle inn ideer til læringssirklene sine. Besøk forumet på P2PU for å se eksempler og dele dine egne.

Virtuell Q-metode

For å prøve ut Q-metoden digitalt, kan du bruke et standard spørreskjemaverktøy (som Google Skjemaer eller Microsoft Forms), der svarene samles og deles med deg privat, eller du kan bruke et samhandlingsverktøy (som Slido eller Mentimeter), der svarene deles offentlig.

Vi har laget to Google Skjemaer-maler med forskjellige temaer basert på Q-metoden, som er beskrevet ovenfor. Du kan se dem og kopiere dem her:

Vis det faktiske skjemaet: Hva ønsker dere å lære? (emner fra 2018) Ta en kopi: Hva ønsker dere å lære? (emner fra 2018)

Vis det faktiske skjemaet: Hva ønsker dere å lære? (emner fra 2021) Ta en kopi: Hva ønsker dere å lære? (emner fra 2021) Du kan sende inn testsvar på disse spørreundersøkelsene hvis du vil prøve dem ut, men ta egne kopier før du sender dem ut, for å unngå problemer knyttet til lagring av deltakernes personopplysninger. Det er bare å gjøre de endringene du ønsker!