Når man skal lære noe nytt, kan optimisme raskt bli til motløshet. Det er for eksempel usannsynlig at noen uten programmeringsbakgrunn vil få en fancy jobb i teknologibransjen etter en læringssirkel om HTML og CSS. For å håndtere dette må du uttrykke tillit til at deltakerne kan nå målene sine, samtidig som du er realistisk og klar over hva som er mulig i løpet av seks uker. De vil imidlertid få en bedre forståelse av hvordan man bygger et nettsted, få en følelse av om dette er et emne de ønsker å fortsette å utforske, og ha en gruppe av likesinnede personer de har blitt kjent med. I begynnelsen av en læringssirkel er det viktig å sjekke inn og spørre alle hvilke mål de har med å delta i læringssirkelen. Det er svært sannsynlig at deltakerne vil ha et bredt spekter av mål. Når du har en forståelse av hver deltakers mål, vil du kunne bruke energien deres produktivt. Du kan få deltakerne til å dele målene sine med gruppa hvis det er hensiktsmessig, eller få dem til å skrive ned målene som en personlig refleksjon hvis læringssirkelen har et sensitivt eller mer personlig emne. Husk å sjekke inn med jevne mellomrom på målene dere definerte i begynnelsen av læringssirkelen, fordi de kan endres gjennom hele prosessen.
Hvis man ønsker livslang læring, bør man utstyre seg med en del strategier som kan bidra til framgang i læringssituasjoner. Du kan hjelpe gruppa med å dyrke denne evnen gjennom tankeutveksling og refleksjon. Etter at dere har gjort en kursaktivitet sammen, kan du for eksempel spørre deltakerne om hvilken tilnærming de har til problemløsning og tidsstyring. Slike spørsmål kan variere avhengig av hvilket kurs du er tilrettelegger for. Hvis det for eksempel handler om skriving, kan du ha samtaler om hvordan folk finner inspirasjon og rom for å skrive. For mer tekniske emner kan du be deltakerne om å veilede deg gjennom tankeprosessen når de gjennomfører forskjellige oppgaver. Generelt trenger ikke diskusjonene bare å handle om kursinnholdet – de kan også handle om læringsstrategier.
Her er noen ideer til hvordan du kan starte disse samtalene:
Det å kunne finne pålitelige opplysninger er avgjørende for livslang læring, og du kan bidra til å utvide folks repertoar av relevante ressurser. For mer tekniske emner kan du be deltakerne om å veilede deg gjennom tankeprosessen når de gjennomfører forskjellige oppgaver. De bruker sannsynligvis allerede innhold utover nettkurset, for eksempel podkaster, YouTube-videoer, TED Talks, filmer, bøker, avisartikler og annet. Du kan opprette et delt dokument der dere holder oversikt over alle tilleggsressurser og oppfordrer folk til å skrive ned forslag. Nettkurset er ikke den eneste informasjonskilden i en læringssirkel, og det er mer sannsynlig at folk vil delta hvis de vet at de vil få god oversikt og mye informasjon. Vi anbefaler på det sterkeste at du oppretter en plan for å holde orden på og dele ressurser som anbefales av deltakerne i læringssirkelen.